Citronmåne - Citronkage

Citronmåne - Citronkage, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 8 Pers.
Kager i formRet : Kager i form - Springformkage

Hovedingrediens : Citrusfrugt - Citron

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Citronmåne - Citronkage, billede 4 Citronmåne - Citronkage, billede 1 Citronmåne - Citronkage, billede 2 Citronmåne - Citronkage, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
225 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
180 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

2 tsk. Bagepulver 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1.5 dl. Mælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram

Næringsberegning på baggrund af sødmælk.
50 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 Citron, skal og saft heraf saften af 1 citron er beregnet til 0.4 dl eller 40 gram, hertil kommer 10 gram skal.
   
  Glasur
100 gram Flormelis 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 50 gram
2 spsk. Citronsaft, friskpresset 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Gul frugtfarve
   
  Pynt
Mandelflager En pose mandelflager indeholder ca. 50 gram.
   
Opskrift:
Pisk æg og sukker skummende. Bland mel og bagepulver og rør denne blanding i dejen skiftevis med mælken. Rør det smeltede, afkølede smør, citronsaft og reven -skal i dejen til sidst.

Fordel dejen i en velsmurt, raspet springform (20-22 cm i diameter).

Bag kagen med det samme i ovnen ved 170 grader C. alm. ovn i 40-50 min, til den er gylden og gennembagt. Lad kagen afkøle på bagerist.

Rør sigtet flormelis, citronsaft og evt. gul frugtfarve sammen, bred glasuren over den kolde kage og pynt den med snittede mandler eller friske blade af citronmelisse.





Beskrivelse:
Det er de færreste danskere, som aldrig har hørt om eller smagt en citronmåne i løbet af deres liv. De fleste forbinder citronmåne med hyggelige timer hos mormor, hvor den syrlige sandkage oftest stod på bordet. Den gule indpakning og den solgule glasur på den svampede sandkage er det, de fleste danskere forbinder med en citronmåne. Dermed er det sjældent, at der tænkes citronmåne uden associationer til mærket Dan Cake.

Historie om Citronmåne

Citronmånen blev lanceret i 1968 af Dan Cake, hvilket gør den populære gule vakuumpakkede sandkage over 50 år. Det gør dog ikke den velsmagende halvmåneformede kage mindre god - ja faktisk ses det at citronmånen i dag har fået kultstatus, og flere fanklubber er blevet stiftet med det formål at hædre kagen.

Men den velsmagende citronmåne har gennem flere årtier også været nydt i store mængder på landets politistationer. for hvis man siger citronmåne, må man også sige dansk politi, hvad enten man synes om den sammenhæng eller ej. I dag er citronmånen også kendetegnet under navnet “Politimandens mellemmåltid”. Om citronmånen nu reelt set også er politiets bedste ven, kan man stille spørgsmålstegn ved.

Citronmåne opskrift i Danmark

Citronmåne er efterhånden blevet en del af dansk kulturarv - helt bogstaveligt, da man kan købe den velsmagende gule kage på tanken og gemme den i et par år eller mere uden, der ville ske det store med den. Men hvorfor ikke prøve at lave din egen version, som måske kan overgå Dan Cakes udgave af en citronmåne opskrift. Flere er begyndt at eksperimentere med citronmåne opskrifter, hvoraf de fleste er kommet frem til en endnu bedre og mere velsmagende opskrift på citronmåne, men hvor der bruges marcipan og nødder. Derudover er glasuren skiftet ud med flødeostecreme med et citrontwist.

Er man mere til den klassiske opskrift på citronmåne, vil denne fremgangsmåde være en super god erstatningen på Dan Cakes version af den lækre kage - og måske endda hurtige end at suse ned på tanken efter den færdige udgave.

karakterer:
Opskriften er vist 458590 gange,
og udskrevet 9079 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.3    (388 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 11100 (2642 kcal)
KJ pr. Pers. 1387 (330 kcal)
Vægt ialt 935 gram
Vægt pr. Pers. 116 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1187 KJ (282 kcal)
Protein 4.4 gram
Fedt 6.8 gram
Kulhydrat 51.1 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2022-09-03 14:51:28
180 gr sukker. Det er rigeligt.

  -   2021-09-25 20:40:35
Meget sød .. brugte lime saft fra flaske i dej . Blev ganske god men sød

  -   2021-08-13 14:30:15
Totalt yndlings kage. :)

  -   2021-02-22 14:13:21
Super lækker og luftig kage. smager skønt. dog kan man godt spare lidt på sukkeret

  -   2021-01-25 15:05:01
Obs jeg brugte en økologisk appelsin, som jeg huskede som citron, men fi. Hurtig og nem kage alle kan li’ 🌻

  -   2021-01-25 15:02:47
Hurtig og nem, mega sød vil anbefale mindre sukker/surmælksprodukt som tilbehør - lige en begynderkage for børnene

  -   2021-01-19 18:35:21
Alt for meget sukker til den omgang dej. Jeg har lige taget kagen ud af ovnen og prøvesmagt den med mit eget skøn af sukkerindholdet. Og 100 gram var altså ramt rigtigt. Nu mangler jeg glasur og mandler.

  -   2020-11-13 09:54:55
Meget lækker kage. Brugte i sommer citromelisseblade som pynt, når nu en i familien ikke kan tåle mandler.

  -   2020-09-24 21:15:05
god kage

  -   2020-05-30 17:57:22
Har prøvet at bage den før, den er sååå lækker (ligesom mig)(Ps. har den i ovnen nu.) Sidst jeg bagte den var den en succes i hele familien.

  -   2020-04-11 13:02:57
smager godt tager bare meget lang tid at lave

  -   2020-04-01 20:12:13
Kan man godt tage honing i istedet for sukker? :)

  -   2020-03-13 16:47:22
Super lækker kage ;-)

  -   2019-10-30 16:11:31
Som skrevet er det vigtigt at ovnen er varm, samt at citronen først tilsættes lige før den skal i ovnen

  -   2019-09-21 09:57:50
hej, min lille bror er kræsen og kan kun lide drømmekage og denne her citronkage, jeg laver den selv, er 12 år:)

  -   2019-08-25 09:45:22
Er ved at bage den har brugt 1 lime også og lidt mere af det andet er spændt på resultatet VH Jan

  -   2019-06-23 07:52:56
En helt fantastisk kage husk at ovnen skal være varm når kagen kommer ind

  -   2019-04-23 20:11:54
Jeg har bagt denne kage 2 gange i påsken. Tror ikke, at der skal citronsaft i dejen, så falder den sammen, fordi bagepulveret reagerer med citronsyren

  -   2018-03-30 15:23:06
Med revet marcipan er den endnu mere mums

  -   2017-11-30 09:30:38
Hejsa skal man først tænde for ovnen når man lægger kagen ind i ovnen?

  -   2017-06-04 10:51:59
God opskrift

  -   2016-05-31 22:01:25
Kan man bage den en dag før man skal spise den?

  -   2015-12-15 14:53:57
Hallo Cecilie ! Du skulle nok have sat den mere forneden , nok på den anden - nederste rille og så have lagt enten noget bagepapir eller sølvfolie over. Stik men strikkepind eller lignende i den for at se om den er færdig . Hænger der ikke noget ved er den færdig. Den må ikke få træk , når den skal afkøles , som bedst gøres på en rist , når den er lidt afkølet , så den kan tages ud , uden at gå i stykke. Håber den lykkes næste gang .

  -   2015-10-24 15:22:56
God og lækker og frisk Godt med citronskal

  -   2015-10-08 22:50:46
Måske du har brugt varmluft???

  -   2015-10-04 15:58:48
Blev virkelig skuffet.. Så mange gode anmeldelser men min kage blev simpelthen ikke bagt inden i men blev brandt uden på. Den var helt flydende indeni. Øv. Ved ikke hvad jeg har gjort forkert

  -   2015-04-15 10:06:59
Kan den fryses ?

  -   2014-08-17 13:31:42
Lækkert kage, som selvfølgelig smager af citron. Hvad ellers? Jeg lagde flødeost- glasur med citron i ovenpå kagen, det var også en god oplevelse.

  -   2014-05-01 15:25:10
Rigtig god, hurtig, nem kage! lige til en varm sommerdag

  -   2013-09-09 16:10:16
Lavede den igår og min familie spiste rup og stup

  -   2013-03-15 16:40:19
Vi puttede 5-6 hakkede jordbær i. Det var virkeligt godt. Men uden er kagen også rigtig god.

  -   2012-09-25 13:57:45
vil prøve om lidt...måske men synes man skal kunne æ´ndre om hvor meget man vil have ,....:)

  -   2012-08-08 22:42:55
Kagen er virkelig god og perfekt, men ikke spis for mange stykker af den!

  -   2012-07-02 13:05:43
Louise> Det er en CITRONkage!! Jo, den er lidt citronagtig:-/

  -   2012-04-08 10:59:27
Lækker frisk kage - holder sig godt. Bagt til påskedag med påskeæg som pynt. tilføj evt. reven frisk ingefær sammen med citron og -skal.

  -   2012-02-01 21:03:14
jeg kom mere citron skal og saft i.. og kom 50 gram kokosmel i... det var guf..

  -   2011-10-16 18:24:15
Jeg bagte dobbeltportion og den blev saftig og lækker.

  -   2011-08-29 15:07:22
det er den bedste kage vi har smagt!! super frisk og meget let!!

  -   2011-06-19 16:00:34
Rigtig god kage. Anbefal den til alle dine venner.

  -   2011-06-18 15:01:45
Denne KAGE har intet med tærte at gøre, tærte er med mørdej :)

  -   2011-04-03 21:43:39
Rigtig lækker kage, med dejlig frisk glasur ovenpå:O

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her