Blomkåls gratin

Blomkåls gratin, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Gratin

Hovedingrediens : Kål - Blomkål

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Blomkåls gratin, billede 4 Blomkåls gratin, billede 1 Blomkåls gratin, billede 2 Blomkåls gratin, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
75 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

4 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
25 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
4 Æggeblommer 1 æggeblomme ca 15 gram
4 Æggehvider 1 æggehvide ca 30 gram
1 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
   
  Fyld:
400 gram Blomkål, rå 1 mellemstort blomkål vejer ca. 500 gram
150 gram Skinkestrimler, kogt 1 pakke skinkestrimler indeholder gerne 150 gram.
Rasp 1 tsk. vejer ca. 2 gram.
1 spsk. vejer ca. 6 gram.
1 dl. vejer ca. 43 gram.
   
Opskrift:
Kom mælk i en tykbundet gryde og tilsæt mel. Rør kraftig til melet er opløst, og opvarm under omrøring til kogepunktet hvorved blanding "stivner" til en lind masse, tilsæt smør. Tag gryden af varmen og lad dejen køle lidt.

Tilsæt en æggeblomme ad gangen om rør godt mellem hver blomme.


Del blomkålen i små buketter. Tilsæt salt, peber, blomkål til dejen. Pisk hvider meget stive og vend forsigtigt disse i dejen.

Smør er høj form (ca 2 l) og fordel rasp på siderne. Hæld dejen i formen.

Vages nederst i ovnen ved 175 grader C alm. ovn i ca. 1 time.





Beskrivelse:
Se kokkens favoritopskrift på Blomkålsgratin

karakterer:
Opskriften er vist 332675 gange,
og udskrevet 8557 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.2    (77 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 5013 (1193 kcal)
KJ pr. Pers. 1253 (298 kcal)
Vægt ialt 1234 gram
Vægt pr. Pers. 308 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 406 KJ (96 kcal)
Protein 6.4 gram
Fedt 4.8 gram
Kulhydrat 7.7 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2018-10-15 17:03:52
Flydende... har gjort ALT rigtigt men den er flydende.. :-(

  -   2018-04-01 19:02:10
Da jeg var barn og vi fik gratin , var der altid fars i bunden Alm frikadellefars, uanset om det var Blomkål , Rosenkål eller andet. Og det gør også selv stadigvæk. men jeg kan ikke finde nogen opskrift med fars nogen steder. ?????????

  -   2018-02-24 09:03:46
Samme gode opskrift fra ..Køkkenbogen for unge piger . Af Karen Harrekilde fra 1954.

  -   2017-10-20 11:42:48
laver alm opbagning---skal i dag lave den med laks +noget grønt i---og drysser altid rasp i bund og sider og selvfølgelig ovenpå og en klat smør. så får du en lækker sprød skorpe.

  -   2017-05-03 16:40:34
Giver dig ret John

  -   2017-03-06 14:33:56
Det virker som om, at skribenten har fået metoden i opbagning galt i halsen. Melet røres ud i smeltet smør først, til en tyk dej, og så mælk og evt. bouillon.

  -   2015-03-21 13:05:41
Nogen der ved om man kan tilberede og bage senere på dagen?

  -   2015-01-10 20:10:47
Har lige lavet den. En spsk salt er ALT for meget. En teskefuld ville være mere passende.

  -   2014-07-01 22:00:34
Ja, det var bestemt i overkanten med en spiseskefuld, hvis jeg skal udtrykke det diplomatisk.

  -   2014-07-01 20:29:55
1 spsk salt lyder af meget. Er spændt på, om det er en trykfejl. Gratinen står i ovnen nu...

  -   2012-07-29 16:37:15
Det kan også være lækkert at komme muskatnød, karry og/eller hvidløg i dejen

  -   2012-06-12 21:52:22
vil prøve g tilsætte evt lidt gulerødder og ærder også når jeg laver den,i morgen, men tænker den kan bruges med mange raster af en hver herkomst

  -   2012-04-24 14:31:03
Som et eventuelt forslag kunne man til at starte med lave en opbagning af smør og mel og derefter tilsætte mælk således den ikke klumper :-) mangler der smag kan man lave en grøntsagsbullion som kan tilsættes blandingen.

  -   2011-10-12 19:38:49
Henriette: Det er hvor ovnen varmer uden luften suser rundt, på din ovn, er der en streg både for oven og for neden, der er almindelig ovn. Glæder mig til at prøve opskriften.

  -   2011-10-10 17:21:29
Er lidt i tvivl hvad der menes med en alm ovn?? for jeg har varmlufts ovn, men venter bare og ser hvad der sker

  -   2011-01-20 17:08:56
står og laver gratin'en lige nu. har lige smidt den i ovnen.. har ikke fået denne ret i 15 - 16 år.. men jeg glædermig vildt til at smage den.. og ja til tica brug nu kvalitets varer så smager det bare bedre.. skal nok skrive igen når den er spist med endnu en lille kommentar.

  -   2010-11-01 18:08:26
Altid en god opskrift husker den selv fra min barndom :-), men drop den færdigrevne skinke og brug en rest kvalitets hamburgerryg eller et stykke hel skinke skåret i tern, smagen er bare så meget bedre :-)

  -   2010-06-02 11:17:37
kan blomkålen blive mør i ovnen eller skal den ikke lige blanceres, inden den kommes i gratinen. Så kan man evt bruge halv mælk og halv grøntsagsvand?

  -   2010-03-28 17:51:02
Super lækker gratin, og så er det jo den kalorielette udgave - sammenlignet med mange andre opskrifter i hvert fald. Men det bliver den bestemt ikke ringere af!

  -   2010-02-27 14:55:06
jeg syntes den er rigtig god :) min mor lavede den altid jeg var lille .. den smager rigtig godt

  -   2009-03-17 09:52:03
Rigtig god - jeg gav den ca. 1 time på 200 grader c midt i ovnen og den blev lækker og brugte to æggehvider mere, fordi jeg havde dem i overskud, men tror dog ikke det betyder noget.

  -   2009-03-10 21:22:02
Smager dejligt og er let at lave. MEN beregn noget længere bagetid end angivet. Jeg bagte i 1,5 time og det var stadig ikke helt nok.

  -   2009-02-07 15:02:35
min farmor lavede den da jeg var barn i 1940 og serverede den med blødt smør. nu laver mine døtre den og det er stadig en vinder hver gang. ja gode opskrifter forsvinder ikke, heldigvis.