Søbekål - Nikål

Søbekål - Nikål, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 1 Portion

FrokostRet : Frokost - Frokostretter

Hovedingrediens : Kål - Grønkål

HøjtidPåske

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red :
Søbekål - Nikål, billede 4 Søbekål - Nikål, billede 1 Søbekål - Nikål, billede 2 Søbekål - Nikål, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
750 g.letsaltet flæsk
2 l.vand.
200 g.grønkål
 
2 spsk.mellemfine byggryn
 
Opskrift:
Flæsket koges i mørt i vandet.

Grønkålen ribbes, vaskes og kommes i kogende vand, hvor det koges i ca. 10 min.

Kålen hakkes og kommes i suppen (der kan i stedet bruges sammen mængde frossen).

Flæsket tages op og kan spises til enten varmt eller koldt.

Suppen kan jævnes med lidt byggryn der koges med i suppen.





Beskrivelse:

Opskrift på søbekål - en historisk spisen

Søbekål, også kaldet nikål, er en gammeldags supperet bestående af 9 slags kål, som går flere hundrede år tilbage i tiden. Dengang manglede man dyppelse til det hårde og tørre rugbrød, og her fungerede søbekål som en glimrende form for “dip”.

Søbekål til påske

Historisk set var det meget almindeligt at spise søbekål til påske. I mange egne af landet var Skærtorsdag dagen, hvor man skulle koge suppe af hele 9 slags kål. Spiste man ikke nikålen, kunne man risikere at få hovedpine, mave- eller rygsmerter i det kommende år. I mangel af ni, eller nogle steder syv, slags kål, var det sommetider nødvendigt at ty til alternativer og dermed snuppe noget andet grønt, såsom et par brændenældeblade, græsstrå eller lignende.

Forslag til de ni slags kål:

De fleste er bekendt med både grøn-, hvid- og rødkål, men hvad kan ellers tilsættes søbekål? Her er et par bud: porre, kørvel, kommen, syre, løvetand, brændenælde, persille og gavl (skvalderkål).

karakterer:
Opskriften er vist 47388 gange,
og udskrevet 5782 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
2.4    (6 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2011-04-21 19:52:37
Grønkål fra frost kan bruges