Skidne æg med sennepssovs
Hovedingrediens : Æg - Hønseæg Højtid: Påske Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Beregn 2-4 æg pr. person.
Kog æggene smilende: Vandet bringes i kog. Ægget lægges på en ske og puttes i gryden. Kog i ca. 7 minutter for M/L størrelse æg. Det varme vand hældes af og koldt vand hældes over og æggene står ca. 10 minutter i vandet inden de pilles. Sennepssovs: Smelt smørret og rør melet heri, tilsæt mælken lidt efter lidt under konstant omrøring. Når sovsen har den rette konsistens, krydres den med fiskesennep og smag til med salt og peber. Halver æggene og server med rugbrød og smør. Kan også serveres med flæsketerninger. |
Opskrift på skidne æg til påskenSkidne æg er en frokostret bestående af halve, smilende æg i sennepssovs, som traditionelt bliver spist omkring påske. Et smilende æg er et æg, hvor blommen stadig er lidt flydende.Skidne æg historieSelve navnet skidne æg hænger sammen med påskelørdag, der blev kaldt “skidtlørdag” eller “skiden lørdag” fordi det var vaskedag. Lørdag var den eneste dag imellem helligdagene, Skærtorsdag, Langfredag og påskedagene, hvor man måtte gøre rent, vaske eller gøre andet praktisk arbejde. Lørdagen blev også kaldt for “stumpelørdag”, da man fandt dagen alt for kort til at nå alt det, der skulle nås inden den højhellige søndag. Historisk var det den eneste tid på året, hvor almindelige mennesker spiste æg i store mængder og det var festmad.Varianter af skidne ægDen grundlæggende udgave af skidne æg er et smilende æg i sennepssovs - traditionelt lavet på fiskesennep. Det er dog helt op til en selv, hvordan den blødende blomme skal serveres. Om det er som blødkogt, smilende, pocheret eller spejlet æg - så længe blommen ikke er stegt, men fremstår blød og løbende.Skidne æg serveres som regel alene i sennepssovsen, men det klæder også æggene at blive serveret med et friskt stykke brød, sprødstegt bacon og friskklippet purløg som topping. |
Opskriften er vist 156652 gange,
og udskrevet 3807 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.1 (135 stemmer) |
|
Kommentarer Per - 2024-09-03 15:01:39 Dejlige Sennepsæg Peter - 2024-04-01 15:19:50 Også kaldet skidenæg Bjørn - 2021-03-15 10:54:23 Kan spises som hovedret med kogte kartofler, rødbeder, peberrod og kapers (Torskegarniture) egekjaer - 2019-04-17 21:32:44 Jeg er enig i at en sjat eddike og lidt sukker gør underværker for denne skønne ret Palle - 2017-04-22 14:26:35 Evt. en sjat eddike og lidt sukker. Aase - 2016-04-08 11:31:59 Smager godt med kogte kartofler. Som varm aftensmad. Det skulle i prøve Conny - 2010-03-29 00:05:36 sæt 1 spsk grov sennepsmel i blød i varmt vand. Så hæver den og bliver lidt stærkere at komme i sovsen. Gerne om formiddagen til brug til aftenen, hvis Senneppen bliver tykkere og tykkere, så bland lidt varmt vand i, så det bliver næsten havregrøds eksistens. Super god. Marie7500 - 2008-03-15 14:09:17 NAM NAM.. ihh det er godt sådan noget.. elsker det! ikast - 2005-01-01 01:01:01 smager rigtig godt anonym - 2005-01-01 01:01:01 fiskesennep kan erstattes med carry |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne