Forloren hare med vildtsovs (mandag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.Hakket svine og kalvekød 8-12%
2 æg
50 g.rasp
50 g.hvedemel
 salt
 peber
0.5 dl.piskefløde
0.5 dl.danskvand
125 g.bacon i skiver
 
Til stegning 
2 dl.mælk
2 dl.bouillon
 
Sauce: 
1 dl.Kaffefløde 9%
2 tsk.majsstivelse
 salt
 peber
1 spsk.ribsgele
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Kødet røres sejt med salt. Æg og fløde røres i. Derefter mel og rasp. Danskvand vendes i.

Form farsen til et aflangt brød som vikles i bacon. Lægges i et ovnfast fad.

Brun det i ovnen på midterste rillen 15 minutter ved 225 grader C. alm. ovn. Dæmp varmen til 160 grader C. alm. ovn. Hæld mælk og bouillon ved. Steg ”haren” ca. ½ time ved 160 grader C. alm. ovn, til farsen er gennemstegt.

Sauce:
Si skyen op i en gryde, pres så meget som muligt gennem sien med bagsiden af en ske. Varm skyen op og jævn med majsstivelse udrørt i fløde. Kog saucen igennem og smag til med salt, peber og gele.

Serveres med kogte kartofler.

Kyllingelasagne med spinat (tirsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.Kyllingefilet uden skind og ben
3 tsk.karry, madras
 olie
 
Sauce: 
450 g.helbladet spinat, frost
1 ds.hakkede tomater
150 g.løg
2.5 dl.piskefløde
3 spsk.tomatketchup
 Oregano, tørret
 Salt
 peber
 
9 Lasagneplader
200 g.Revet, mozzarellaost
 
Tø spinaten op, og hak den groft med en kniv.

Skær kyllingen i strimler og steg dem gyldne i lidt olie og karry.

Hak løget og svits det i lidt olie i en gryde. Blend tomaterne og kom dem i løgene sammen med fløde, ketchup og alle krydderierne. Lad denne sauce koge i 15 min., og smag den så evt. til med flere krydderier. Den må gerne være stærk, da spinaten tager noget af smagen.

Smør et ovnfast fad. Læg et lag lasagneplader, hæld lidt sauce over, læg et lag spinat samt lidt kylling, og drys med ost. Fortsæt sådan i 3 lag, og slut med sauce og ost.

Lad den gerne trække lidt, inden den bages midt i ovnen ved 180 grader C. alm. ovn i ca 1/2 time, til lasagnepladerne er møre.

Wok med oksekød (onsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.skært oksekød
250 g.løg
250 g.hvidkål
250 g.bladselleri
4 tomater
2 æbler
2 spsk.olie
 salt
 peber
0.5 dl.sojasauce
2 spsk.oregano
2 fedhvidløg
50 g.sorte oliven uden sten
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Skær oksekødet i strimler så tynde som en blyant.

Rens grøntsagerne. Skær løget i tynde ringe. Snit hvidkålen fint. Skær selleristilkene med bladene i stykker på ca. 1 cm. Skær tomaterne og æblerne i tynde både. Hak hvidløgsfedene.

Varm olien i woken. Svits løgringene. Kom kødet i woken og svits det. Kom kål, selleri og æbler i. Vend det nogle gange og kom tomaterne i. Vend endnu nogle gange.

Kom sojasauce, hvidløg, oregano og oliven i. Smag til med salt og peber.

Sæt woken på bordet og servér retten med ris og sojasauce.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Svinekoteletter Boulangere (torsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.løg
1000 g.kartofler
1 spsk.smør
1 spsk.olie
 salt
 peber
 evt.laurbærblade
 evt.nelliker hele
 
 
600 g.svinekoteletter
25 g.smør
 salt
 peber
 
Tilbehør: 
400 g.ærter
 
Løg og kartofler skæres i skiver og ristes af på en sauterpande i en blanding af smør og olie, krydres med salt og peber og lægges i et ildfast fad. Evt. med et par laurbærblade.

Koteletterne brunes af på panden, lægges ovenpå løg og kartofler og krydres med salt og peber.

Sættes i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 45 minutter til det hele er mørt.

Serveres med grønne ærter og skysovs.

Marineret kalkunbryst (fredag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.kalkunbryst
 
Marinade:  
2 dl.rødvin
0.5 dl.vindruekerneolie
1 spsk.sojasauce
1 spsk.citronsaft
3 tsk.sukker
2 fedhvidløg
 
Stegning:  
2 spsk.vindruekerneolie
2 dl.vand
 
Sauce: 
 maizena majsstivelse
1.5 dl.piskefløde
 
Spiresalat:  
100 g.icebergsalat
100 g.bønnespirer
100 g.solsikkespirer
100 g.vindruer
50 g.mandler
 
Dressing:  
1.5 spsk.olivenolie
0.5 spsk.citronsaft
0.5 spsk.rødvinseddike
 
Hasselback Kartofler: 
1000 g.kartofler
 olivenolie
 paprika
 salt
 
Læg kalkunbrystet i et fad, overhæld med marinaden, dæk med film og sæt det i køleskabet 2-3 timer.

Varm en stegegryde med olie godt op. Dup kalkunbrystet tørt, gnid det med salt og brun det på alle sider. Hæld marinade og vand ved og lad det småstege 1 time under låg.

Tag stegen op og skum fedtet af skyen. Jævn med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand, tilsæt piskefløde og smag til med salt og peber.

Spiresalat med druer:
Icebergsalaten snittes, vindruerne skæres i skiver og mandlerne hakkes. Dressingen piskes sammen og hældes over ingredienserne til salaten, og det hele blandes godt.

Hasselback Kartofler:
Skræl kartoflerne. Skær dem i tynde skiver, MEN IKKE helt igennem. (det gøres let ved at lægge den skrællede kartoffel i en træ-grydeske, før den skæres). Smør et fad med lidt olie og sæt kartoflerne med skiverne opad. Krydr med salt, peber og paprika.

Bages i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn i ca. 1 time til kartoflerne er lysebrune.

Beef Wellington (lørdag)

Antal 8 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.Oksefilet (stuetemperatur) med fedtlag
350 g.Champignon el. andre svampe fint hakkede
2.5 spsk.Usaltet smør
225 g.Pate de foie gras (stuetemperatur)
500 g.Butterdej
1 æg let pisket
 
Sauce: 
0.5 dl.Madeira
2 spsk.Maizena meljævning
0.5 dl.Oksefond el. bouillon
2 spsk.Sorte trøfler - fint hakkede
 
Pynt: 
 Brøndkarse
 
Læg kødet I en bradepande og sæt den midt I ovnen, der er forvarmet til 200 grader C. alm. ovn. Steg kødet i 25 – 30 min, eller indtil et kød termometer viser 48 C Lad kødet køle fuldstændig af, og fjern derefter al fedt og evt. sener.

Skum fedtet fra stegeskyen, og gem skyen.

Steg (kog) svampene for moderat varme i smør på en kraftig stegepande under omrøring, indtil al væden er fordampet, og svampene er ”tørre”. Tilsæt salt og peber, og lad dem køle helt af.

Spred Pate de foie gras (gåseleverpostej) jævnt ud over kødet, så det også dækker siderne, og læg derefter svampene jævnt hen over Pate de foie gras.

Ryst lidt mel ud på en jævn flade, og rul Butterdejen ud i en rektangel ca. 50x30 cm. eller stor nok til at indeholde hele stegen. Placer stegen i i midten af butterdejen, og fold langsiderne op så stegen er lukket inde. Pensl sammenføjningen med lidt æggehvide, og fold derefter butterdejen op i enderne og pensl også der med lidt æg, så hele stegen er forseglet.

Læg hele den indpakkede steg med sammenføjningen nedad på en ”JELLY-ROLL” bradepande, og pensl hele den indpakkede steg med pisket æg.

Rul derefter yderligere dej ud, som bruges til at pynte “bagværket” med. Efter pensling med æggemassen, skal det hele køle i op til 2 timer, men mindst 1 time.

Hele arrangementet sættes i midten af den 200 grader C. alm. ovn i 30 minutter. Skru temperaturen ned til 175 grader C. alm. ovn og bag / steg videre i 5 – 10 minutter, eller indtil kød termometeret viser 55 C og dejen er færdigbagt. Kødet er så medium rødt.

Tag bradepanden ud, og lad det hele hvile i 15 minutter.

Hæld stegskyen og 0.5 dl. Madeira i en saucegryde / pande, og reducer dette med 25 %. Tilsæt fond / bouillon, trøfler, og smag til med salt og peber. Jævn derefter saucen, og varm den igennem over moderat varme under omrøring, til den har den rette konsistens. **Pas på at saucen ikke koger.**

Løsn den indbagte filet fra bradepanden, og læg den over på et opvarmet fad. Fileten skæres i 2 cm. tykke skiver, og garneres med Brøndkarse og saucen.

Kartoffelmos i fad med skinketern (søndag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.kartofler
200 g.gulerødder
2 æg
200 g.skinketern
 
200 g.reven ost
 
Kog kartofler og gulerødder i tern møre i usaltet vand.

Hæld vandet af og mos dem og rør æggeblommer i en ad gangen. Tilsæt skinketern og smag til med salt og peber.

Vend forsigtigt stivpiskede æggehvider i, kom i smurt fad og drys med ost.

Bag 20-25 min ved 225 grader C. alm. ovn og server straks.