Kalkunlår i gryde (mandag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 kg.kalkunlår
250 g.perleløg
50 g.smør
2 spsk.olie
2 dl.rødvin
2 dl.fløde
 salt
 peber
250 g.champignoner
250 g.ærter
 
Lad smør og olie blive gyldent i en stegegryde. Brun først kalkunlårene heri, tag dem op. Brun så løgene. Kom kødet tilbage i gryden og hæld rødvinen og fløden ved. Lad det snurre til det er mørt, ca. 40 min.

Svits champignonerne i lidt fedtstof i en gryde. Kom dem i retten sammen med ærterne de sidste par min. af stegetiden. Smag til med salt og peber.

Serveres med flutes og en blandet, grøn salat. Løse ris og små kogte kartofler er også godt tilbehør.

Karbonader (tirsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket svinekød
50 g.hvidt brød
0.5 dl.sødmælk
 salt
 peber
 
 hvedemel
25 g.smør
 
Hvidt brød opblødes med mælken og blandes godt i farsen.

Farsen deles i 4 og formes som en bøf. drysses med lidt salt og peber. Vendes i hvedemel.

Steges på en stegepande i ca. 6 minutter på hver side.

Eller brun dem i ca. 2 minutter og læg dem derefter i en lille bradepande og steg dem færdige i ovnen ved ca. 200 grader C. alm. ovn i 20 minutter.

Tips:

Kan serveres med kogte hvide kartofler og stuvede ærter og gulerødder

Madpandekager med oksefyld (onsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Pandekager: 
250 g.hvedemel
6 dl.mælk
4 æg
0.5 tsk.salt
0.5 tsk.peber
50 g.smør
 
Fyld: 
500 g.hakket oksekød
1 ds.majs
1 ds.hakket tomater
 
200 g.revet ost
 
Pandekagedej:
Rør mel og mælk til jævning. pisk æg, salt og peber i. opvarm smørret på panden/mikroovnen eller brug flydende fedtstof.

Du laver nu pandekagerne til der ikke er mere dej. tænd ovnen på 170 grader varmluft.

Fyld:
Varm det hakkede oksekød i en gryde til det er gennemstegt. put hakkede tomater, mejs eller hvad du fortrækker i gryden.

Du tager nu og lægger kød i pandekagerne til der ikke er mere kød tilbage. du folderpandekagerne og lægger dem i et fad. til sidst putter du det revet ost ovenpå.

Nu mangler du bare at tage dem ind i ovnen så osten smelter, og de bliver lækre varme. ca. 10 min. på 170 grader varmluft ovn.

Kalkunruller med svesker og bacon og stegte æbler (torsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 gkalkunschnitzler
250 g.bacon i skiver
16 svesker uden sten
 salt
 peber
1 tsk.rosmarin, tørret
25 g.smør
 
4 røde æbler
 Tyttebærsyltetøj
 
Sauce: 
2.5 dl.piskefløde
 kulør
 
800 g.kartofler
 
Del schnitzlerne på langs og bank stykkerne let flade med håndroden. Rul hvert stykke sammen om et par svesker og læg derefter en skive bacon om hver rulle. Sæt det hele godt sammen med tandstikkere.

Steg rullerne ved ikke for høj varme i smør på en god pande. Krydr med salt, peber og tørret eller frisk rosmarin. Rullerne skal have ca. 15 minutter i alt.


Skær æblerne midt over og fjern kernehuset ved hjælp af en melonudkugler eller en lille kniv. Steg dem gyldne i det resterende fedtstof, de skal ikke have særlig lang tid. Krydr evt. med salt og peber. Fyldes med Tyttebærsyltetøj eller ribsgele.

Kog panden af med fløde og giv evt. lidt kulør.

Rullerne serveres med æbler, kartofler, sauce og tyttebærsyltetøj.

Spanske koteletter (fredag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
50 g.smør
 salt
 peber
 
400 g.champignon renset vægt
250 g.løg
1 grøn peberfrugt
 
1 ds.flåede tomater
4 dl.rødvin
1 dl.piskefløde
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.løse ris
1 tsk.salt
 
 
Koteletterne brunes i smør på panden, krydres med salt og peber og lægges i et ovnfast fad.

Champignoner, løg og peberfrugt rensen, skæres i skiver og svitses i smør på panden. De flåede tomater med væde, rødvin og fløde tilsættes. Sovsen småsnurrer et par minutter, smages til og hældes over koteletterne.

Fadet dækkes med låg eller folie og sættes i ovnen ved 180 grader C. alm. ovn i ca 30 minutter.


De spanske koteletter serveres med løse ris eller flutes.

Oksehaleragout, Bjørns (lørdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.oksehaler eller kalvehaler hugget ud i leddene
 
3 løg
2 fedhvidløg
0.25 selleri
4 gulerødder
 
2 laurbærblade
2 timiankviste
1 spsk.paprika edelsusse
20 peberkorn
 
140 g.koncentreret tomatpure
 salt
 peber
 
2.5 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
Kødet brunes i smør og olie i en stor stegegryde af nogle gange, tages op.

Løg, hvidløg, selleri og gulerødder svitses let sammen i gryden. krydderierne og tomatpure kommes i og kødet lægges tilbage i gryden. Kogende vand hældes ved, så kødet er knapt dækket.

Koges under låg, og vendes af og til. Okshaler skal have 3½ time, kalvehaler 3-4 timer. Spæd evt. med mere vand under stegningen, hvis det er nødvendigt.

Tag kødet op og lad den stå lidt så fedtet samler sig i overfladen, drys melet fint over og lad det absobere fedtet, sigt saucen tilsæt fløden til sovsen. Smages til med salt og peber.

Serveres med kartoffelmos.

Indbagt pizza (søndag)

Antal 2 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej:  
10 g.gær
1.25 dl.vand
1 spsk.vindruekerneolie
0.5 tsk.salt
200 g.pizzamel
 
Tomat sauce:  
12 g.smør
75 g.løg
1 fedhvidløg
0.5 ds.hakkede tomater
0.25 tsk.salt
0.5 tsk.sukker
 
Fyld:  
150 g.bacon i tern
300 g.kyllinge inderfilet
2 tsk.sød chilisauce
0.5 tsk.salt
 peber
20 g.soltørrede tomater i olie
 
200 g.revet mozzarella
 
Pensling:  
 vand
 
Dej:
Rør gæren ud i det lunkne vand i en skål. Tilsæt olie, salt og mel (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx. et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 40 min.

Tomatsauce:
Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits de hakkede løg og hvidløg heri. Tilsæt tomater, salt og sukker. Kog saucen ved jævn varme og uden låg i ca. 20 minutter. Smag til. Tomatsaucen skal være "tør".

Fyld:
Steg baconternene på en tør pande til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Svits kyllingekødet i mindre stykker i baconfedtet ved kraftig varme i ca. 2 min. Tag panden fra varmen og smag til med chilisauce, salt og peber. Skær tomaterne i tynde strimler.

Tænd for ovnen og sæt bagepladen til opvarmning.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Rul dejen ud til en rund plade (ca. 32 cm i diameter) og læg den på bagepapir.

Kom tomatsaucen på halvdelen af dejpladen - ikke helt ud til kanten. Læg herpå fyldet og ost. Luk pizzaen, så den bliver halvmåneformet. Tryk kanten sammen med en gaffel og pensl vand. Træk bagepapiret med pizzaen over på en varm bageplade og bag midt i ovnen ca. 20 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Tips:

Fyldet kan smages til med 1 tsk tørret basilikum.