Enebærsauterede nakkekoteletter (mandag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Krydderblanding til kød: 
1 fedhvidløg
8 enebær
1 tsk.olivenolie
1 tsk.timian
 
600 gnakkekoteletter
1 spsk.olivenolie
 
1 fedhvidløg
300 g.løg
1 ds.hakkede tomater med chili
 
Pynt: 
1 spsk.persille
 
1000 g.kartofler
 
Begynd med krydderblandingen:
Kom hvidløg og enebær i en plastpose og knus dem med den flade side af kødhammeren - eller kværn dem gennem persillekværnen. Bland olie og timian i.


Smør krydderblandingen på koteletterne. Opvarm olien på en dyb stegepande med låg. Brun og steg koteletterne ved ikke for høj varme 2-3 minutter på hver side.

Tag koteletterne op, tilsæt finthakket hvidløg og tyntsnittede løg og rør rundt 1 minut. Tilføj tomater og kog det igennem. Læg kødet tilbage i panden og lad det simre 5-8 minutter.

Pynt med hakket persille ved servering.

Chili con carne (tirsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.magert hakket oksekød
4 løg
1 ds.hakkede tomater
1 bouillonterning okse
1 ds.Hvide bønner i tomatsauce
1 ds.kidneybønner
70 g.tomatpure, koncentreret
1 tsk.chili stærk, stødt
1 spsk.chili mild, stødt
 salt
 
Rist kødet på en tør slip-let-pande. pil løgene, hak dem fint og vend dem i kødet. Tilsæt hakkede tomater og bouillonterning og kog det igennem. Lad det simre 5 min.

Tilsæt de to slags bønner, tomatpure og chili. Kog retten igennem og smag til med salt og peber.

Server med en klat creme fraiche på toppen.

Tips:

Retten er god at tilberede dagen i forvejen- smagen bliver kraftigere

Paprikagryde med kalkun (onsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.kalkun i strimler
25 g.smør
1 tsk.stærk paprika (rosenpaprika)
0.5 tsk.sød paprika (Edelsuss)
1 tsk.groft salt
100 g.flødeost naturel
5 dl.hønsebouillon
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 gul peberfrugt
 
Pynt:  
 Friskhakket persille
 
Kødet brunes i smørret.
Flødeost, bouillon, paprika, salt og peber tilsættes og retten simrer i ca. 5 min., indtil osten er smeltet.

Peberfrugterne, som er skåret i tynde strimler, tilsættes og koger med i 1-2 min.

Serveres med ris.

Amagergryde med svinekød (torsdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.svinekød hakket
20 g.smør
1 tsk.karry
400 g.løg
1000 g.kartofler
300 g.gulerødder
5 dl.vand
100 g.spaghetti
 salt
 peber
 
Smelt smørret og tilsæt karryen. Hak løgene og svits dem sammen med karrysmørret sammen med kødet. Tilsæt de skivede kartofler og gulerødder sammen med 1/2 l vand, krydr med salt og peber. Kog ved svag varme i 15 minutter.

Bræk spaghettien i mindre stykker og tilsæt dem eller brug skruer. Kog retten yderligere i ca. 10 minutter, til pastaen er passende mør.

Tips:

Frosne kartofler i skiver kan sagtens bruges.

Wienerschnitzel (fredag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 skiverKalveschnitzler ca. 1 cm. tykke
1 æg
1 dl.rasp
 salt
 hvid peber
 smør
 
Dreng: 
1 citron
 kapers
 ansjosfileter
 Høvlet peberrod
 
Bank kalveschnitzlerne, så de bliver ensartet tynde, men aldrig så tynde at der går hul.

Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og vend schnitzlerne heri.

Vend herefter schnitzlerne i salt og peber blandet rasp og læg dem på et spækbræt 5 minutter så paneringen når at sætte sig.

Lad smør bruse af på en pande, men læg højst to schnitzler på ad gangen, ellers daler temperaturen for meget og resultatet forringes. Steg schnitzlerne 3-4 minutter på hver side ved jævn varm. Er varmen for stærk, er paneringen brun og sprød før indholdet er stegt, er varmen for lav, bliver paneringen klæg af at suge fedtstof, uden at kødet er stegt nok.
Lad schnitzlerne hvile et par minutter på et varmt fad.

Dreng:
Skær en citronskive. Sno en ansjosfilet om din lillefinger så der bliver et hul, og stil denne på citronskiven og fyld hullet med kapers. Top med høvlet peberrod.

Brasede kartofler, grønne ærter og brunet smør er klassisk tilbehør til denne ret.

Grydestegt kylling (lørdag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.kylling
1 bdt.persille
1 spsk.smør
1 spsk.olie
 salt
 peber
3 dl.vand
 
Smørbolle: 
25 g.smør
1 spsk.hvedemel
 
 kulør
 salt
 peber
 
Tør kyllingen og fjern evt. fedt og rester af indvolde inde i kyllingen.
Skyl persillen, fjern stilkene og fyld persille i kyllingen.

Smelt fedtstoffet i en stor stegegryde og brun kyllingen godt på alle sider. Krydr med salt og peber.
Læg kyllingen med brystsiden nedad og hæld vandet ved. Steg under låg ved svag varme i ca. 45 min. til kyllingen er gennemstegt.

Skær et snit ved låret. Kødsaften skal være klar.
Tag den gennemstegte kylling op.

Brug stegeskyen til sovs. Rør smør og hvedemel sammen.
Bring skyen i kog og tilsæt smørbolle lidt af gangen under omrøring, til passende konsistens, det skal ikke være en meget tyk sovs.
Kog et par minutter. Farv sovsen med kulør og smag til med salt og peber.

Kyllingen serveres med kogte kartofler og agurkesalat

Tips:

Grydestegt kylling kan også serveres med mormorsalat med mormordressing, eller i foråret og forsommer med en rabarberkompot.

Abehjerne i fad (søndag)

Antal 4 Pers.

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.pastaskurer
5 dl.piskefløde
300 g.bacon i tern
300 g.skinke i tern
100 g.revet ost
 
Kog pastaen til den er lige ved at være færdig samtidig skal du stege baconen på en tør pande.

Så tager du et dybt fad og ligger pastaen i bunden. Og så lægger du den ristet bacon ovenpå og derefter skinken og hælder fløden over. Derefter putter du den revet ost oven på.

Så skal den i ovnen på 180 grader C. alm. ovn. Til osten er smeltet og gylden ca. 20 minutter.

Tips:

Man kan også putte porre i det smager bare skønt.