Græsk moussaka (mandag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 auberginer
1.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
 
700 g.bagekartofler
1 dl.olivenolie
 
500 g.hakket oksekød
300 gløg
4 fedhvidløg
70 g.tomatpure konc.
1 ds.hakket tomater
2 laurbærblade
1 tsk.spidskommen, stødt
0.5 tsk.kanel, stødt
 salt
 peber
 
Sauce: 
10 dl.mælk
75 g.smør
100 g.hvedemel
4 æggeblommer
70 g.revet Parmesanost
0.5 tsk.Muskatnød, stødt
 salt
 peber
 
Forvarm ovnen på 250 grader C. alm. ovn.

Skræl auberginerne og skær dem derefter i ca 1 cm tykke skiver. læg dem på en på en bradepande og pensel dem med rigeligt olivenolie og drys med salt og peber. vend dem om og gentag. bag dem i ovnen i ca. 15 min til de er gyldne.

Skræl kartoflerne. skær dem i skiver og steg dem derefter i olivenolie på en stegepande til de er gyldne når de er færdige lægges de på noget køkkenrulle ( både auberginer og kartoflerne kan laves i forvejen for at spare tid.)

Brun kødet (i stedet for oksekød kan der bruges lammekød) og tilsæt derefter hakket løg og hvidløg og lad det simre i ca 3 min. tilsæt tomatpure og de hakkede tomater. laurbær blade spidskommen kanel og salt og peber og lad det simre i ca 20 min.

Sauce:
Varm mælken i en gryde men den må IKKE koge. når den er varm sættes den til side.
smelt smørret i en gryde og tilsæt melet og rør. derefter tilsættes mælken og rør med et piskeris til den begynder at blive tyktflydende. fjern sovsen fra varmen og tilsæt de 3 æggeblommer og pisk. tilsæt ost (gem lidt til toppings) og muskatnød og salt og peber.


Læg et lag af kartofler i bunden af et ovnfast fad ca. 23x33 cm. derefter et lag auberginer og derefter kødsovsen også et lag auberginer igen derefter hældes bechamel sovsen over og eventuelt resten af osten.

Skru ovnen ned til 180 grader C. alm. ovn. og bag bag moussakaen i ca. 30 min til den er gylden.

Tips:

lad være med at servere retten straks efter at den er kommet ud af ovnen. men lad den stå i ca. 5-10 minutter så den kan sætte sig lidt.

hvis man har lyst kan man også tilsætte lidt rødvin i kødsovsen.

Forlorne ællinger (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Fars: 
500 g.hakket svinekød
2 æg
 Salt
 peber
200 g.æbler, skrællet vægt
2 spsk.hvedemel
1 dl.sødmælk
 
150 svesker uden sten
 
Stegning: 
50 g.Smør
 
Sauce: 
2 dl.piskefløde
 
Dagen før sættes sveskerne i blød i rigeligt koldt vand, 5 pr. person.

Farsen røres sammen, æblerne rives uden skræl i farsen der hviler få minutter.

Smørret brunes på panden.
I en fugtig hånd lægges en klump fars, en sveske lægges i midten og farsen samles omkring og kommes på panden. Steger ved svag varme 10 minutter.

Panden koges af med fløde til sovs.

Server kartofler til.

Kalkunruller med svesker og bacon og stegte æbler (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 gkalkunschnitzler
250 g.bacon i skiver
16 svesker uden sten
 salt
 peber
1 tsk.rosmarin, tørret
25 g.smør
 
4 røde æbler
 Tyttebærsyltetøj
 
Sauce: 
2.5 dl.piskefløde
 kulør
 
800 g.kartofler
 
Del schnitzlerne på langs og bank stykkerne let flade med håndroden. Rul hvert stykke sammen om et par svesker og læg derefter en skive bacon om hver rulle. Sæt det hele godt sammen med tandstikkere.

Steg rullerne ved ikke for høj varme i smør på en god pande. Krydr med salt, peber og tørret eller frisk rosmarin. Rullerne skal have ca. 15 minutter i alt.


Skær æblerne midt over og fjern kernehuset ved hjælp af en melonudkugler eller en lille kniv. Steg dem gyldne i det resterende fedtstof, de skal ikke have særlig lang tid. Krydr evt. med salt og peber. Fyldes med Tyttebærsyltetøj eller ribsgele.

Kog panden af med fløde og giv evt. lidt kulør.

Rullerne serveres med æbler, kartofler, sauce og tyttebærsyltetøj.

Koteletter i fad (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
2-3 tsk.paprika, edelsuss
200 g.bacontern
250 g.champignon
150 g.løg
2 fedhvidløg
200 g.cocktailpølser
1 ds.hakkede tomater
2.5 dl.piskefløde
 Salt
 peber
 
Stegning: 
1 spsk.olie
 
 
Krydr koteletterne med salt, peber og paprika og brun dem hurtigt begge sider på en pande i olien.

Brun efterfølgende baconternene på panden.
Rens champignonerne og skær dem i tykke skiver og steg dem på panden i 2-3 minutter sammen med hakket løg og hvidløg.

Læg koteletterne i et smurt ovnfast fad og kom bacon, champignon, løg og cocktailpølserne hen over.

Kog panden af med tomat og fløde og hæld det over kødet.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader alm. ovn i ca. 20 minutter og server med ris.

Risengrød (fredag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 dl.vand
125 g.grødris
 
10 dl.mælk
0.5 tsk.salt
 
Vandet bringes i en tykbundet gryde kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min.

Mælken tilsættes og retten bringes i kog under omrøring. Grøden koger ca. 1 time ved svag varme fra hvornår den begynder at koge, hvorefter den smages til med salt.

Server risengrød med kanelsukker og smørklat

Fordelen ved at koge risene i vandet et par minutter er, at grøden ikke brænder så nemt på.

Risengrød er ikke fryseegnet

Tips:

En rest risengrød kan bruges til klatkager eller risalamande

Holdbarhed risengrød:
Op til en uge i køleskabet

Culottesteg (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.okseculotte
 salt
 peber
 
6 bagekartofler
 
Culotten afmærkes, i den spids, hvorfra den kan skæres på tværs af kødtrådene. Culotten skæres fra den afmærkede spids, lidt på skrå. (Culotten er ridset på den led, som den skal skæres). Det er lettest at se, hvordan culotten skal skæres for, imens den er rå. Sæt derfor et mærke(kødpind eller tandstikker) i den ende af stegen, hvorfra der kan skæres på.


Tænd ovnen på 250 grader C. alm. ovn. Læg stegen i en lille bradepande og sæt den ind i ovnen i ca. 15 minutter eller til fedtet er gyldent.

Tag stegen ud af ovnen. Dæmp ovnens varme til 160 grader C. alm. ovn, drys salt og peber på culotten. Sæt et stegetermometer i stegen. således, at spidsen er i centrum, og sæt stegetermometeret viser 55-58 grader C, det teager ca. 30 minutter afhængig af, hvor rød stegen skal være.

Bag kartoflerne sammen med stegen, men sæt dem i ovnen ca. 30 minutter før stegen.

Tilbered salaten. imens stegen er i ovnen.

Tag stegen ud af ovnen, når stegetermometeret i stegen viser 55-58 grader C. Lad den stå tildækket. Under denne hviletid vil temperaturen i stegen stige til 60-62 grader C.

Skær culottestegen i skiver fra den ende, hvor mærket sidder.

Spaghetti Alfredo (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.stegt oksekød
250 g.ærter og gulerødder
1.5 spsk.Olie
 
2 tsk.Paprika edelsuss
1 tsk.Karry
 Salt
 Peber
 
Tomatsovs: 
1 ds.Hakkede tomater
 Vand
 Salt
 peber
 Krydderurter efter smag
 
400 g.spaghetti
 
Kødet skæres i strimler (vi har brugt en rest culottesteg)
Rist kødet i lidt olie og tilsæt så ærter og gulerødder. Smag til med krydderierne. Retten skal kun lige have til den er gennemvarm.

Tomatsovs:
Tomaterne blendes med lidt vand, koges op og smages til med salt, peber, oregano, basilikum eller andre krydderurter efter smag.

Serveres med kogt spaghetti