Kyllingefarsbrød (mandag)

Antal personer: 5

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket kyllingekød
2 æg
150 g.rasp
300 g.gulerødder
300 g.løg
2 rød chilipeber
 salt
 peber
 
Farsbrød med kylling:
Gulerødderne skrælles og rives, løg og chili hakkes fint.

Rør kyllingekødet med de øvrige ingredienser, form farsen til et brød læg det i et ovnfast fad og bag i ca. 50 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Server med ovnbagte kartoffelbåde, bearnaisesauce og grøn salat.

Mexicansk pastafad (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 spsk.vindruekerneolie
200 g.løg
500 g.oksekød hakket
1 ds.hakkede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 grøn peberfrugt
1 spsk.chili mild
 salt
 peber
 
250 g.pastaskaller
 
1 ds.røde kidneybønner
 
125 g.Cheddarost
 
Varm olien i en gryde, tilsæt det hakkede løg og steg indtil det bliver blødt. Kom kødet i, brun det godt, tilsæt tomater m/væde, tomatpuré, grøn peber, chili, salt og peber. Lad det simre i 15 minutter.

I mellemtiden koges pastaskallerne i kogende, saltet vand. Hæld vandet fra.

Kom bønnerne uden væde i chiligryden og vend til sidst pastaskallerne i.

Kom i et ildfast fad og spred den revne ost over. Bag i forvarmet ovn ved 180 grader C. alm. ovn i 30 minutter.

Karbonader (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket svinekød
50 g.hvidt brød
0.5 dl.sødmælk
 salt
 peber
 
 hvedemel
25 g.smør
 
Hvidt brød opblødes med mælken og blandes godt i farsen.

Farsen deles i 4 og formes som en bøf. drysses med lidt salt og peber. Vendes i hvedemel.

Steges på en stegepande i ca. 6 minutter på hver side.

Eller brun dem i ca. 2 minutter og læg dem derefter i en lille bradepande og steg dem færdige i ovnen ved ca. 200 grader C. alm. ovn i 20 minutter.

Tips:

Kan serveres med kogte hvide kartofler og stuvede ærter og gulerødder

Kalkun i wok med blandede grøntsager (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Afrikansk gryderet serveret med stegte bananer (fredag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.skært oksekød
2 spsk.olie
 
400 g.løg
30 g.friske ingefær
 
5 dl.oksebouillon
1 spsk.tomatpure koncentreret
0.25 tsk.kanel
0.12 tsk.kardemomme
0.12 tsk.stødt spidskommen
 
1200 g.faste kartofler
5 dl.vand
 
400 g.champignon
 salt
 peber
 
3 bananer
1 spsk.olie
 
 flutes
 
Kødet skæres i mundstore tern og brunes i olie.

Løg og ingefær skæres i strimler og kommes i gryden. Bouillon, tomatkoncentrat og krydderier tilsættes. Retten simrer under låg i 1 time.

Kartoflerne halveres og kommes i gryden sammen med 5 dl. vand.

Efter 10 min tilsættes champignonerne, der er skåret i skiver.

Simrer yderligere 10 min og smages til med salt og peber.


Bananerne skrælles, halveres og deles på langs. Brunes i olie på en pande og serveres varme med flutes.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Bayonneskinke med sennepssovs (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.bayonneskinke
 vand
 
500 g.gulerødder
200 g.rosenkål
1 bdt.forårsløg
 
Sovs: 
25 g.smør
1 spsk.hvedemel
4 dl.suppe fra skinken
1.5 dl.piskefløde
2 spsk.dijonsennep
 salt
 
1000 g.kartofler
 
Bring vandet i kog, læg skinken i og lad den simre 1 time, lige under kogepunktet, sluk for varmen og lad den trække en times tid i vandet før den serveres.

Skræl gylerødderne og skær dem i stave på ca 5 cm længde, fjern de yderste blade på rosenkålen og halver dem evt. Forårsløgene renses og skæres på skrå i ca. 5 cm. stykker.
Start med at koge gulerødderne da de skal koge længst, ca. 20 minutter. rosenkålen skal have ca. 8 minutter, og fåresløgene kun ca 1 minut.

Sovs:
Smelt smørret og rør melet heri. Tilsæt suppe fra skinken lidt efter lidt og spæd op med fløde Smag til med sennep og salt. Lad koge 2 minutter.


Server skinken, der er varmet i suppen uden at koge, skåret i pæne skiver. Giv grøntsager, kartofler og sovs til.

Blomkålsgratin (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g. blomkålshoved
 
40 g.smør
50 g.hvedemel
3 dl.sødmælk
1,5 dl.vand (kogelage)
5 stk.æg
 salt
 hvid peber
 Muskatnød, friskrevet
 
50 g.reven ost
20 g.smør
10 g.rasp
 
Del blomkålshovedet i halvstore buketter. Kog dem sprød-møre i rigeligt let saltet vand, ca. 5 minutter. Tag dem op.

Bag mel og smør grundigt igennem. Hæld kogelag og mælk i lidt efter lidt og under omrøring. Kog den igennem et par minutter til saucen er jævn. Smag til med salt, hvid peber og muskatnød.

Rør æggeblommerne i saucen når den er kølet en del af. Saucen skal stadig virke tæt og forholdsvis fast.

Pisk æggehviderne stive.
Vend æggehviderne i saucen og vend til sidst blomkålshovederne i.

Det hele fordeles i et smurt og raspdrysser ildfast gratinfad. Fordel et tyndt lag rasp og ost over gratinen. Kom smørklatter på toppen og gratiner i ovnen ca. 40 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Servering:
Server f.eks. med en tomatsovs eller tomatketchup.