Kyllingefilet som grydestegt kylling (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kyllingefilet
7.5 dl.vand
1 bdt.persille
 
Sauce 
 kulør
 salt
 peber
2 spsk.maizena majsstivelse
 
Tilbehør:  
1000 g.Kartofler
 
Brun kyllingefileterne i gryden. Hæld vand over så det lige dækker fileterne. Kom kulør salt peber og persille ved. Kog til kyllingen er mør (ca. 10 minutter).

Tag fileterne op og jævn sovsen med maizena giv den evt. 1 stk. bouillonterning for smagens skyld.

Serveres med kartofler.

Tips:

Smager som gammeldags grydestegt kylling, blot uden alt fedtet.

Italienske kødboller (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.svinekød hakket 6%
150 g.toastbrød
1 dl.grøntsagsbouillon
2 æg
4 spsk.reven parmesanost
2 tsk.tørret rosmarin
4 spsk.hakket persille
2 fedhvidløg
 salt
 peber
 olivenolie
 
Sovs: 
1000 g.tomater
400 g.løg
300 g.blegselleristilke
4 dl.grøntsagsbouillon
 salt
 peber
3 fedhvidløg
 basilikum
 
500 g.båndpasta frisk
 
Udblød det afskorpede brød i bouillonen. Rør det derefter i det hakkede kød. Tilsæt æg og ost. Ælt knust rosmarin, finthakket persille og finthakket hvidløgsfed i. Krydr med salt og peber.

Del farsen i 24 portioner og tril hver til en rund kødbolle. Kom evt. lidt mel på fingrene, hvis farsen er meget fedtet. Steg kødbollerne i olie på en pande, og sørg for, at de hele tiden vendes, så de bliver jævnt stegte. De skal stege 12-15 min. i alt. Tag dem af panden og hold dem varme.

Sovs:
kom hakkede tomater, hakkede løg og fintsnittede blegselleri i en gryde med bouillon. Krydr med salt, peber og finthakket hvidløgsfed. Lad det koge ved jævn varme i en halv time. Smag til med salt og peber og bland fintpillet basilikum i.

Hæld tomatsovsen over kødbollerne og servér med pasta.

Græsk moussaka (onsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 auberginer
1.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
 
700 g.bagekartofler
1 dl.olivenolie
 
500 g.hakket oksekød
300 gløg
4 fedhvidløg
70 g.tomatpure konc.
1 ds.hakket tomater
2 laurbærblade
1 tsk.spidskommen, stødt
0.5 tsk.kanel, stødt
 salt
 peber
 
Sauce: 
10 dl.mælk
75 g.smør
100 g.hvedemel
4 æggeblommer
70 g.revet Parmesanost
0.5 tsk.Muskatnød, stødt
 salt
 peber
 
Forvarm ovnen på 250 grader C. alm. ovn.

Skræl auberginerne og skær dem derefter i ca 1 cm tykke skiver. læg dem på en på en bradepande og pensel dem med rigeligt olivenolie og drys med salt og peber. vend dem om og gentag. bag dem i ovnen i ca. 15 min til de er gyldne.

Skræl kartoflerne. skær dem i skiver og steg dem derefter i olivenolie på en stegepande til de er gyldne når de er færdige lægges de på noget køkkenrulle ( både auberginer og kartoflerne kan laves i forvejen for at spare tid.)

Brun kødet (i stedet for oksekød kan der bruges lammekød) og tilsæt derefter hakket løg og hvidløg og lad det simre i ca 3 min. tilsæt tomatpure og de hakkede tomater. laurbær blade spidskommen kanel og salt og peber og lad det simre i ca 20 min.

Sauce:
Varm mælken i en gryde men den må IKKE koge. når den er varm sættes den til side.
smelt smørret i en gryde og tilsæt melet og rør. derefter tilsættes mælken og rør med et piskeris til den begynder at blive tyktflydende. fjern sovsen fra varmen og tilsæt de 3 æggeblommer og pisk. tilsæt ost (gem lidt til toppings) og muskatnød og salt og peber.


Læg et lag af kartofler i bunden af et ovnfast fad ca. 23x33 cm. derefter et lag auberginer og derefter kødsovsen også et lag auberginer igen derefter hældes bechamel sovsen over og eventuelt resten af osten.

Skru ovnen ned til 180 grader C. alm. ovn. og bag bag moussakaen i ca. 30 min til den er gylden.

Tips:

lad være med at servere retten straks efter at den er kommet ud af ovnen. men lad den stå i ca. 5-10 minutter så den kan sætte sig lidt.

hvis man har lyst kan man også tilsætte lidt rødvin i kødsovsen.

Kalkunschnitzel med citronsauce (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunschnitzler
 salt
 peber
 
Stegning: 
25 g.smør
 
Sauce:  
3 æggeblommer
1 citron saften heraf
2 tsk.maizena majsstivelse
3 dl.hønsebouillon
 salt
 hvid peber
 
Salat: 
4 tomater
1 løg
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Citronsaucen:
Pisk æggeblommer, citronsaft og maizena sammen. Tilsæt den varme bouillon under piskning. Varm saucen langsomt op under svag varme og stadig piskning. Den må ikke koge, så skiller den. Smag til med salt og peber. Hold saucen varm for meget svag varme og under hyppig omrøring eller over vandbad, mens kødet tilberedes.

Krydr kalkunschnitzlerne med salt og peber. Varm smørret på en pande og steg schnitzlerne gyldne heri, 3-5 minutter på hver side. Læg de stegte schnitzler på et varmt fad og byd citronsaucen til.

Server med kogte kartofler og tomatsalat.

Risengrød (fredag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 dl.vand
125 g.grødris
 
10 dl.mælk
0.5 tsk.salt
 
Vandet bringes i en tykbundet gryde kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min.

Mælken tilsættes og retten bringes i kog under omrøring. Grøden koger ca. 1 time ved svag varme fra hvornår den begynder at koge, hvorefter den smages til med salt.

Server risengrød med kanelsukker og smørklat

Fordelen ved at koge risene i vandet et par minutter er, at grøden ikke brænder så nemt på.

Risengrød er ikke fryseegnet

Tips:

En rest risengrød kan bruges til klatkager eller risalamande

Holdbarhed risengrød:
Op til en uge i køleskabet

Stegeben - Gode Ben (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.Flæskeben
30 g.smør
 
1 spsk.Salt
 peber
15 dl.vand
 
 jævning
 salt
 peber
 
Benene brunes i en stor gryde, nogle stykker af gangen så de alle bliver brune.

Benene lægges alle tilbage i gryden og der tilsættes ca. 1½ l. vand eller til det næsten dækker benene. Tilsæt salt, peber og lad retten koge langsomt til kødet er mørt ca. 2-3 timer.

Tag benene op og sigt evt skyen. Lad skyen koge ned til ca. ½ l. og jævn den med mel. Smag den til med salt og peber.

Serveres med kogte kartofler og rigelig sovs til.

Pizzasnegle med skinke (søndag)

Antal personer: 15

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
25 g.gær
2 dl.vand
2 spsk.olie
0.5 tsk.salt
300 g.pizzamel
 
Fyld: 
1.5 dl.tomatpure
100 g.løg
1 tsk.stødt oregano
150 g.kogt skinke i strimler
2.5 dl.reven ost
 
 
Dejen:
Gæren smuldres i en stor skål Det lunkne vand (37 grader C.) tilsættes sammen med olie og salt. Tilsæt melet lidt efter lidt. Ælt ælt dejen godt godt sammen på bordet. Lad dejen hæve ca. 15 min.

Rul dejen ud til en firkant ca. 30x40 cm. på et meldrysset bord.

Bland tomatpuré med fintrevet løg og oregano og bred blandingen over dejen. Læg skinke på, drys revet ost over og rul dejen sammen til en tyk pølse, der skæres i 12-16 skiver.

Læg skiverne på en bageplader med bagepapir og lad dem hæve 20 minutter.

Bag sneglene øverst i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 15 min.

Tips:

Har du en rest kogt røget skinke kan denne skære tyndt ud.