Pizzabøf (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 spsk.rasp
1.5 dl.mælk
500 g.hakket oksekød
1 æg
1 spsk.hakket løg
1.5 tsk.salt
 
20 g.smør
 
Sauce:  
200 g.løg
1 fedpresset hvidløg
200 g.champignon renset vægt
1 ds.flåede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 dl.vand
1 tsk.oregano tørret
1 tsk.salt
 peber
 
Tilbehør:  
400 g.spaghetti
 
Raspen udblødes i mælken. Kødet røres med rasp, æg, løg og salt. Kødet formes til bøffer, som brunes på panden i smør, tages af panden.

Løget hakkes, og champignonerne skæres i skiver. Hvidløget presses.

Løg, hvidløg og champignon svitses i fedtstoffet fra bøfferne. Tomat, tomatpuré og krydderier tilsættes. Saucen småkoger ca. 5 minutter.

Bøfferne lægges i sovsen og steger færdige i saucen 4-5 minutter under låg.

Serveres med friskkogt spaghetti.

Mexicanske pandekager med kalkunfyld (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Pandekagedej: 
250 g.hvedemel
8 æg
200 g.smør
7.5 dl.mælk
1 tsk.salt
 
Fyld: 
500 g.kalkunbryst
400 g.løg
200 g.Champignon
1 Rød peberfrugt
150 g.majs
1 spsk.mild chili
3 fedhvidløg
 salt
 peber
 
200 g.icebergsalat
 
Melet udpiskes med æggene, så der ikke er klumper i. Derefter tilsættes det smeltede smør, efter det mælken og salt.
Steges på varm pande ca 30 cm. i diameter med kun lidt fedtstof, der skulle blive ca. 8 store pandekager.


Kalkun, løg, champignon og peberfrugt skæres i tern.

Svits kalkun kødet på en meget varm pande, tages af.
Derefter på samme pande svitses løg, champignon og peberfrugt, krydder med salt, chili og hvidløg. majskernerne skal bare lige varme med lidt.

Snittet iceberg blandes i fyldet som fordeles på pandekagerne somrulles sammen.

Karrykål med svinekød (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.hvidkålshoved
400 g.gulerødder
150 løg
 
500 g.hakket svinekød
25 g.smør
2 spsk.karry, mild
3 dl.vand
2 tsk.salt
 Peber
 
Snit kålen fint. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Pil løget og hak det.

Svits kødet i smør og karry og tilsæt gulerødder, løg og kål. Tilsæt vand, salt og peber. Dæmp varmen og læg låg på og lad det simre i ca. 45-60 minutter til kålen er mør, der tilsættes vand efter behov, kålen må ikke koge helt tør.

Smag til og server.

Gryderet med oksekød (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.skært oksekød
 Margarine
 
2 store skalotteløg
0.5 grøn peber
0.5 gul peber
0.5 rød peber
300 g.gulerødder (skrællet vægt)
200 g.champignon
1 ds.hakkede tomater
70 g.tomatpure konc.
1.5 spsk.paprika
0.5 tsk.spidskommen
2.5 dl.oksebouillon
2.5 dl.madlavningsfløde 18%
2 ds.cocktailpølser
 salt
 peber
 Maizena Majstivelse (til jævning)
 Sovse kulør
 
Mos: 
1000 g.kartofler
1 dl.mælk
20 g.smør
 salt
 peber
 lidtMuskatnød, friskrevet
 
Kødet skæres i tern ca. 2x2 cm og brunes i margarinen, sammen med skalotteløgene i en tykbundet gryde.

Skær peberfrugt ud i strimler, gulerødder i tynde skiver, (og champignoner i halve hvis de er friske) Og kom det med i gryden. lad det brune i ca. 4-5 min.

Kom derefter de hakkede tomater, tomatpuré, paprika, spidskommen og oksebouillon i, og lad retten simre i 30-45 min.

Nu skulle kødet gerne være smagrigt og dejlig mørt, kom så cocktailpølser i lad dem varme med de sidste 5 min.
Put til sidst fløden i, og lad retten koge op, og jævn sovsen med evt. maizena majsstivelse (mel kan også anvendes, brug dog evt. en si pga. klumper)

Kartoffelmos:
skræl og kog kartoflerne mens gryderetten simrer, så passer tilberedning- og kogetiden cirka.

Skræld kartoflerne og skær dem i små stykker, kog dem i en gryde i ca. 15 min.

Mos kartofler med evt. en elpisker, og kom samtidig smør og mælk i, til det har en god konsistens. Til sidst smages mosen til med salt, peber og lidt revet muskatnød.

Serveres med et godt brød og evt. frisk salat.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Jægerens kyllingegryde (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 kylling
 Salt
 peber
3 spsk.olivenolie
 
200 g.løg
1 fedhvidløg
400 g.champignon
100 g.blegselleri
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 ds.flåede tomater
1 laurbærblad
1.5 dl.hvidvin
1.5 dl.hønsebouillon
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Del kyllingen i portionsstykker og krydr dem med salt og peber. Lad olien blive varm og brun kyllingestykkerne på alle sider. Tag dem op.

Svits det skivede løg og knuste hvidløgsfed i olien. Kom de skivede champignon i og lad dem svitse med. Tilsæt fintsnittet blegselleri og peberfrugter i tynde strimler og hæld tomaterne med væden ved. Lad det koge sammen 4-5 minutter.

Kom kyllingerne i og tilsæt laurbærblad, hvidvin og hønsebouillon. Lad retten snurre under låg i 45 minutter.

Flæskesteg med sprød svær (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.svinekam uden ben
1.5 spsk.groft salt
 evt. 2-3 laurbærblade
 
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm. mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset kødet, skal det gås efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Stik et par laurbærblade ned mellem sværene eller læg dem under kødet.

Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret.

Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader C. alm. ovn og lad stegen stå i ca. 1½ time.

Vil man væres sikker på at få saftigt kød bør man bruge et stegetermometer og følge anvisningen: Når centrumtemperaturen er 55 grader, skal man mærke, om sværen er sprød. Hvis den ikke er sprød, kan man skrue ovnen op på 250 grader C. alm. ovn, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk. Hvis sværen er sprød, forsættes stegningen ved 200 grader C. alm. ovn, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Tag stegen ud af ovnen. Skyen bruges til saucen.

Lad stegen hvile utildækket i ca. 20 minutter. Under hviletiden stiger stegens centrumtemperatur til ca. 70 grader.

Biksemad med flæskesteg (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.stegt flæskesteg
600 g.løg
1000 g.kogte kartofler
50 g.smør
 salt
 peber
 
Kød og kartofler skæres i små tern. Løgene hakkes.

Løgene steges møre på panden i fedtstoffet, Lad det blive godt varmt, inden kartoffelstykkerne blandes imellem.

Skru op for varmen og rist biksemaden til kartoffelstykkerne er gyldne. Rør af og til.

Tilsæt kødterningerne og vend godt rundt og skru ned. Lad retten simre yderligere 3-4 minutter til alt er gennemvarmet.

Serveres med rødbeder og eller spejlæg.