Antal personer: 4 |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Krebinetter: Farsen formes til 4 krebinetter som vendes først i æg og dernæst i rasp. Krydres med salt og peber. Steges i smør eller margarine 7-8 minutter på hver side, til kødsaften der kommer ud er klar. Svits ærterne i lidt smør. Bland finthakket løg i og smag til med salt, peber og lidt sukker. Kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem godt møre i en tykbundet gryde i vand uden salt, ca. 20 minutter. Hæld vandet fra kartoflerne, og damp dem helt tørre. Mos kartoflerne med en kartoffelstøder eller elpisker, og tilsæt mælken lidt efter lidt under stadig piskning. Tilsæt smørret og pisk mosen let. Smag til med salt og peber. Brun smørret hårdt og kom hakket persille i. Server straks til krebinetterne. |
Antal personer: 6 |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Løg og selleri rives groft. Kød, rasp, mælk, salvie, selleri, løg, hvidløg, tomatpure, salt og peber blandes godt til en fars. Farsen formes til et brød som lægges i et ildfast fad. Dæk med baconskiver. Brunes ca. 20 minutter ved 175 grader C. alm. ovn. Ingredienserne til saucen koges op og hældes over farsbrødet. Bages yderligere ca. 40 minutter. Farsbrødet serveres med de kogte kartofler og lidt sauce. |
Antal personer: 4 |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Rens champignon og skær dem i grove skiver. (svits cocktailpølser eller steg baconen sprød). Skær kødet i 1 gange 1 cm store tern, peberfrugten i strimler og løget i tern. Varm en gryde op uden olie og svits karry og paprika et øjeblik under omrøring. Hæld de svitsede krydderier i en skål. Kom 2 tsk olie i gryden. Svits løget heri. Tilsæt kødet og lad det skifte farve i gryden. Kom champignonskiverne i og svits til champignonerne begynder at afgive væde. Tilsæt de svitsede krydderier, sennep, ketchup og ananasstykkerne. Kom 1 dl vand (eller fløde) i saucen og lad kødet koge mørt. Smag til med salt (tilsæt evt. bacon eller cocktailpølser). Serveres med ris. Tips: Til fed udgave af opskriften: 150 g cocktailpølser eller 150 g bacon 1 dl piskefløde |
Antal personer: 4 |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Krydr koteletterne med salt og brun dem hurtigt på en varm pande. Pil løgene, skær dem i tykke skiver fra top til rod og svits dem i fedtstoffet. Del kålen i 4 -6 stykker og lad det koge 4 -5 minutter i letsaltet vand. Skræl kartoflerne, skær dem i ca 1 cm tykke skiver og lad dem koge i letsaltet vand 4 -5 minutter. Lad kål og kartofler dryppe af. Læg kål i bunden af et smurt, ovnfast fad. Drys de hele peberkorn over. Fordel koteletterne, kartofler, løg og resten af kålen herover. Hæld bouillon ved. Dæk med låg eller folie. Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn 30-45 minutter. |
Antal personer: 4 |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Oksekødet skæres i 7-8 tynde skiver på tværs af kødtrådene, bankes, krydres med salt og peber. Spæk og gulerod skæres ligeledes i 7-8 stave som lægges på kødet og det rulles, ombindes med garn eller lukkes med stegenåle. Brun rullerne sammen med læg i smør og olie. Drysses med mel og afbages, tilsæt vand og tomatpure, læg låg på og simre ved svag varme til kødet er mørt, 1-1.5 time. Kødet tages op, når det er mørt, garn eller nåle fjernes. Skyen sigtes og smages til med fløde, salt og peber. De benløse fugle serveres i saucen med kartoffelmos. |
Antal personer: 4 |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Hak løgene fint og steg dem gyldne i olie. Del kyllingen i mindre stykker, og læg dem i en gryde med løg. Tilsæt chilipeber og peberfrugter skåret i tern, knust hvidløg og salt. Lad dem stege i 10-15 minutter. Tilsæt jordnøddesmør og tomatpure og hæld vand ved, så det næsten dækker. Lad retten småkoge til kyllingen er mør 45-60 minutter. Retten serveres med ris. Man kan også bruge Assida (majsgrød) eller Kisera (gærede pandekager af durra eller majs). Tips: I Sydsudan bruges frisk peber og hvidløg sjældent. Men det bruges i andre områder under påvirkning fra andre madtraditioner. Det giver retten en stærkere smag. |
Antal personer: 4 |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Skræl kartofler og del dem i passende stykker. Kog kartoflerne til de er godt møre. Hæld vandet fra og damp kartoflerne tørre (ryst gryden et par gange). Mos kartoflerne. Tilsæt mælk mens du rører rundt med en elpisker så mosen bliver luftig. Tilsæt smør, salt og peber. Steg baconstykkerne til de er gyldne. Hæld det meste af fedtet fra og brun løgene i resten til de er gyldne. Anret kartoffelmosen på et fad. Drys hakket persille over mosen og drys bacon og løg rundt om. |