Pandekager med fyld (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Madpandekager: 
250 g.hvedemel
0.5 tsk.salt
5 dl.mælk
4 æg
3 spsk.olie
 
Fyld: 
500 g.oksekød hakket
400 g.løg
0.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
1 ds.tomater
70 g.tomatpure koncentreret
3 fedhvidløg
1 tsk.oregano
1 tsk.basilikum
 
Toppings: 
125 g.Cheddarost
 
Madpandekager:
Bland mel og salt. Rør mælken i til en klumpfri jævning. Rør æggene i et ad gangen. Lad dejen hvile 30 min.

Rør olie i. Kom lidt fedtstof på panden til første pandekage. Der bliver 10 tynde pandekager af portionen (23 cm. i diameter).

Fyld:
Svits de hakkede løg i olien. Kom kødet i og skil det ad med en gaffel. Brun det under omrøring. Tilsæt salt og peber. Kom tomater, tomatpuré, hakket hvidløg og krydderurter ved. Lad det koge sammen 10-15 min. over svag varme. Smag det til.

Fordel fyldet på pandekagerne og rul dem sammen. Læg de fyldte pandekager side om side i folieform eller fad 23x33 cm., der eventuelt kan tåle frysning, drysses med reven ost.

Pandekagerne kommes i ovnen ved 250 grader C. alm. ovn 10-15 min.

De frosne pandekager kommes i en 200 grader C. alm. ovn i 25-30 minutter.

Fyldt kalkunrulle (tirsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.kalkunbryst
400 g.helbladet spinat
100 g.revet mozzarellaost
100 g.skinke pålægsskinke i skiver
300 g.bacon i skiver
 salt
 peber
 
Stegning: 
50 g.smør
 
3 dl.vand
 
400 g.champignon renset vægt
 
Sauce: 
2.5 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
1500 g.kartofler
1 dl.olie
 salt
 paprika
 
Skær forsigtigt og med en skarp kniv kalkunbrystet så du får 2 lige store flade stykker. Bank dem let flade.

Optø spinaten og krydr med salt og peber. Fordel først spinaten dernæst osten og skinken ovenpå.

Rul nu kalkunbrystet sammen. Krydr med salt og peber og sno baconen omkring. Bind til sidst bomuldssnoren rundt om så det holder fast på kalkunrullen.

Steg rullerne i smør i en stor gryde til rullen er pænt lysebrun på alle sider.

Tilsæt så de hele champignon og vand og lad rullerne snurre i ca. 45 minutter. Tag kalkunruller op og pak dem ind i folie. Tag også champignonerne op.

Sauce:
Lad skyen stå lidt og drys så hvedemelet over, lad det opsuge fedtet og tilsæt så piskefløde og kulør. Smag til med salt og peber.

Skær kalkunrullen i passende stykker og server den sammen med kartoffelbåde (kartofler skåret i kvarte og som er penslet med olie, salt, peber og paprika, ca. 1 time ved 200 grader C. alm. ovn.)

Tips:

Kalkunrullen er ideel som pålæg! Lad rullen blive helt kold og skær så i tynde skiver. Perfekt til sanwich.

Spinaten kan skiftes ud med persille eller frisk basilikum, og smuldret feta i stedet for revet mozzarella.

Ostegratinerede koteletter (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
1 spsk.smør
 salt
 peber
 paprika
 
1 æble
1 grøn peberfrugt
6 skiverost
 
800 g.kogte kartofler
 smør
200 g.løg
1 tsk.kommen
 
 
Steg koteletterne ca 3 min på hver side i fedtstofet, drys paprika over, krydder med salt og peber, og læg koteletterne i et smurt ovnfast fad.

Læg æblebåde og ringe af grønpeberfrugt over kødet og dæk med osten.

Steg kartoffelskiverne i lidt fedtstof sammen med det hakkede løg og kommen. Læg de stegte kartofler ved siden af koteletterne. Sæt fadet i ovnen ca 15 minutter ved 250 grader C. alm. ovn.

Der serveres salat og flute til.

Kartoffellasagne (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød
300 g.løg
1 fedhvidløg
2 spsk.olie
1 rød peberfrugt
1 fedhvidløg
 salt
 peber
 
750 g.bagekartofler
 smør
100 g.revet parmesan
 
Bechamelsovs: 
25 g.smør
2 spsk.hvedemel
3 dl.sødmælk
3 dl.oksebouillon
 salt
 Muskatnød, stødt
 
Løg finthakket hvidløg og kød brunes i gryde i olien. når alt er brunet kommes peberfrugten skåret i strimler i og steger med i ca 2 min kødet smages til med salt og krydderier.

Kartoflerne skraldes og skæres i så tynde skiver man nu kan. Kartoflerne blancheres i spildkogende vand, når vandet koger igen tages kartoflerne op, ca. 1-2 minutter

Bechamelsovse:
Smørret smeltes i en gryde og melet tilsættes og gøres godt i inden sødmælk og bouillon tilsættes lidt efter lidt under konstant omrøring, smages til smages til med salt og muskat

så kommes en smule smør i bunden af et ildfast fad og derpå lægges en 3. del af kartoffelskiverne taglagt i fadet. derpå lægges er 3. del kød over og igen er 3. delsovs. osv. osv.

Til sidst kommes revet ost på. Sættes i en varm oven ved 225 grader C. alm. ovn i ca. 25 minutter.

Gammeldags grydekylling (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 kylling
1 bdt.persille (Groft hakket)
 Groft salt
25 g.Margarine
 
Sauce: 
25 g.margarine
2 spsk.hvedemel
1 tsk.sukker
 Kulør
 
1000 g.kartofler
 
Kyllingen renses og drysses med salt indvendig. Persillen puttes ind i kyllingen. (Luk til med en kødnål eller bind benene sammen med snor)

Gnid kyllingen med salt og brun den, i en stor gryde, på alle sider. Vend brystsiden nedad og hæld vand ved kyllingen. Til det når halvt op på kyllingen. Lad nu kyllingen små simre i ca. 1-2 timer. (Sørg for at der er væde ved hele tiden under stegningen.)

Når kyllingen er færdig tages den op af væden og får lov at trække.

Væden sies og der laves sovs af den. Smelt lidt margarine i en gryde, tilsæt noget mel og kom så væden i lidt efter lidt til sovsen har den retter konsistens. Tilsæt 1 tsk. sukker og kulør. Smag til og eventuelt tilsæt lidt mere salt.

Servering:
Der serveres kogte kartofler og agurkesalat til.

Indonesisk ristaffel (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
6 dl.langkornede ris
8-9 dl.vand
1 tsk.salt
 
1 kg.magert svinekød
2 spsk.olie
1 stortløg
2 fedhvidløg
2 fintsnittede porrer
1 rød peberfrugt
250 g.markchampignoner
3 spsk.Ketjap Manis (Sød sojasauce)
 evt. salt
1 tsk.sambal oelek
 
Tilbehør 
 Stegte bananer
 Bambusskud
 Stegte rejer
 Kokos
 Rosiner
 Ananasstykker
 Sambal goreng (chilipasta tilsat løg)
 Sambal manis (stærkt chili-løgkrydderi)
 Chilisauce m.m.
 Peanuts
 Karrypasta
 
Skær kødet i meget fine strimler og svits det kort i olien. Tag det fra varmen og svits herefter skivet løg, delte hvidløgsfed, fintsnittet porre og peberfrugtstrimler samt fint skivede champignoner. Kom kødet i og hæld indonesisk soyasauce på. Kog hastigt igennem, mens der røres, og smag til med sambal olek og evt. salt.

Kog risene løse.

Tilbehør:
Bananer:
Skær de skrællede bananer i skiver og rist dem kort i lidt olie tilsat karry.

Bambusskud:
Skær dem i smalle strimler som varmes i lidt af væden tilsat soya.

Rejer:
Vend rejerne kort i lidt hed olie, tilsat tomatpure.

Kokos:
Vend det kort på panden til det bliver sprødt.

De øvrige ingredienser serveres til i små skåle.

Endvidere kan der serveres kroepek oedang og kroepek bridge, der er tørrede rejebrød (købes færdige i supermarkedet). De tørre flager skal frituresteges i varmt fedtstof. Kom kun en i ad gangen, den vokser på et kort øjeblik til en stor flage, der fylder det meste af gryden.

Spaghetti bolognese - Pasta kødsovs (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.oksekød hakket
200 g.løg
2 fedhvidløg
1 tsk.oregano
 salt
 peber
1 ds.hakkede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
 
400 g.spaghetti
 
Hak løg og hvidløg, Kom olie i en gryde, Hæld først løgene heri. Lad dem blive gennemsigtige. Kom dernæst hvidløgene i. Svits kort af. Kom så kødet i og lade det brune.

Tilsæt de hakkede tomater sammen med oregano og salt og peber. Lad koge 1-2 min.

Tilsæt så tomatkoncentrat. Smag til. Tilsæt evt. mere.

Lad koge i 30 min.

Serveres med Spaghetti eller pasta

Tips:

Man kan evt. tilsætte cocktailpølser, finthakkede gulerødder eller finthakkede bladselleri