Karrymarineret kyllingefilet med lækker grønsagsmix (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kyllingefilet
 
Marinade: 
4 spsk.olivenolie
2 spsk.citronsaft
2 fedhvidløg
6 tsk.karry
 peber
 
400 g.broccoli
1 rød peberfrugt
2 rødløg
 evt.fennikel
300 g.grønne bønner
200 g.babymajs
4 spsk.olivenolie
 
 salt
 peber
1 dl.fløde
 
Olivenolie, citronsaft, presset hvidløg, karry og peber piskes sammen.
Kyllingefileterne marineres og trækker ca. 1 time.

Kyllingefileterne steges ca. et par minutter på hver side i en tør gryde. Kødet tages af panden.

Broccolien deles i små buketter. peberfrugt, rødløg og evt. fennikel skæres i strimler.

Olivenolie varmes i gryden og broccoli steges let, før de øvrige grønsager tilsættes.

Til sidst krydres med salt og peber og kyllingestykkerne og fløden tilsættes. Det hele småsimre i ca. 10 minutter og er så klar til servering.

Kogte ris serveres til.

Hamburgerryg i folie (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hamburgerryg
 
1000 g.kartofler
300 g.løg
4 tomater
4 spsk.smør
2 fedhvidløg
4 spsk.persille
 
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Fordel dem på 4 stykker godt smurte alufolie. Læg løgringe på.

Kom kødet skåret i 4 tykke skiver på og derefter tomatskiver. Rør smør og knust hvidløg sammen og fordel det over tomaterne.
Drys med hakket persille.

Fold folien om fyldet og sæt pakkerne i et fad. Sæt pakkerne i ovnen i 50 minutter ved 175 grader C. alm. ovn.

Lasagne (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødsauce: 
500 g.hakket oksekød
0.5 spsk.olie
3 løg
400 g.gulerødder
1 laurbærblad
2 ds.flåede tomater
1 bouillonterning, okse
 salt
 peber
 
Hvid sauce: 
25 g.smør
2 spsk.Hvedemel
5 dl.sødmælk
 salt
 Muskatnød, friskrevet
 
9 lasagneplader
 revet ost
 
Løgene hakkes og brunes i olie, kød kommes i og brunes, derefter krydderier, tomater og de revne gulerødder. Evt. lidt ekstra vand. Simre i ca. 15 minutter.
I mens laves den hvide sauce.

Smelt smørret, kom melet i og spæd mælken i lidt af gangen. Så det bliver en hvid sauce

I et ildfast smurt fad, lægges lagvis hvid sauce, kødsauce, og lasagneplader. Osv. osv. Slut af med hvid sauce.

Drys evt. med revet ost.

Bages i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i 30 minutter.

Thanksgiving kalkun (torsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4000 g.kalkun hel
1 citron saften heraf
50 g.smør
 salt
 peber
 
Fyld: 
4 skiversandwichbrød
2 madæbler
200 g.løg
100 g.bladselleri
200 g.kogte kastanjer
 Salvie, frisk
 timiankviste
75 g.smør
 salt
 peber
 
Dryp: 
7 dl.kyllingebouillon
6 dl.vand
 
Tranebærsauce: 
250 g.tranebær
0.5 dl.vand
0.5 dl.portvin
135 g.sukker
0.5 tsk.ingefær stødt
0.5 tsk.kanel stødt
 
Rør ingredienserne til fyldet sammen. Sandwichbrød, madæbler, løg og bladselleri i tern, smørret smeltes.

Gnid kalkunen (ikke udbenet) ind og udvendigt med citronsaft og salt. Fyld den, men ikke for hårdt, fyldet svulmer lidt op. Halsskindet kan også fyldes. Luk kalkunen med kødnåle. Smør den udvendigt med 50 gram smør.

Læg kalkunen på risten i bradepanden med brystet opad.

Sæt den i en 180 grader C. alm. ovn og steg den i ca. fire timer. Dryp flittigt undervejs med 3 dl god fjerkræbouillon og 2 dl vand. Når det er dryppet over øses sky fra bradepanden over kalkunen.


Tranebærsauce:
tranebær, en sjat vand, lidt mere portvin, sukker og ingefær eller kanel koges igennem.

Farseret svinemørbrad (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinemørbrad
 salt
 peber
 
Fars: 
250 g.svinekød hakket
1 æggeblomme
100 g.løg
0.5 rød peberfrugt
 salt
 peber
 
25 g.smør
3 dl.svinebouillon
1 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
1000 g.kartofler
 
Befri mørbraden for sener og hinder. Flæk den halvt igennem og bank den lidt ud.

Fars:
Rør det hakkede kød med hakket løg, peberfrugt og æggeblomme. Krydr med salt og peber. Læg farsen midt på mørbraden, luk den og bind omkring den.

Brun den på alle sider i smørret i en stegegryde. Krydr med salt og peber og hæld bouillon ved.
Lad den stege ca. 25 min. i alt.

Tag mørbraden op, sigt evt. bouillonen og hæld fløde blandet med hvedemel i. Bring det i kog og smag sovsen til.

Serveres med kogte kartofler.

Afrikansk gryderet serveret med stegte bananer (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.skært oksekød
2 spsk.olie
 
400 g.løg
30 g.friske ingefær
 
5 dl.oksebouillon
1 spsk.tomatpure koncentreret
0.25 tsk.kanel
0.12 tsk.kardemomme
0.12 tsk.stødt spidskommen
 
1200 g.faste kartofler
5 dl.vand
 
400 g.champignon
 salt
 peber
 
3 bananer
1 spsk.olie
 
 flutes
 
Kødet skæres i mundstore tern og brunes i olie.

Løg og ingefær skæres i strimler og kommes i gryden. Bouillon, tomatkoncentrat og krydderier tilsættes. Retten simrer under låg i 1 time.

Kartoflerne halveres og kommes i gryden sammen med 5 dl. vand.

Efter 10 min tilsættes champignonerne, der er skåret i skiver.

Simrer yderligere 10 min og smages til med salt og peber.


Bananerne skrælles, halveres og deles på langs. Brunes i olie på en pande og serveres varme med flutes.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Æggekage med bacon (søndag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
125 g.bacon i skiver
 
8 æg
2 tsk.maizena
1.5 dl.mælk
1 tsk.salt
 peber
 
Pynt: 
3 tomater
2 spsk.purløg
 
Steg baconen sprød på en tør teflonpande. Læg det til afdrypning på et stykke fedtsugende papir eller køkkenrulle.

Pisk æggene sammen. Udrør maizena i mælken og tilsæt det æggene sammen med salt og peber. Pisk det let sammen. Hæld æggemassen på panden baconen er stegt på. Steg æggekagen, indtil æggemassen er stivnet, ved lav varme. Løft af og til op i æggemassen med en paletkniv af træ.

Skær tomaterne i skiver og fordel dem over æggekagen sammen med sprødstegt bacon og klippet purløg.

Server æggekagen med rugbrød.