Gisou (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
200 g.ukogte ris
600 g.hakket oksekød, magert
100 g.løg
4 dl.bouillon
400 g.gulerødder
600 g.hvidkål
2 røde peberfrugter
4 spsk.tomatketchup
1 tsk.karry, madras
2 tsk.chili, sød
 salt
 peber
 
Løgene hakkes, gulerødderne skæres i skiver, hvidkål og peberfrugt snittes fint.

Hvis det ikke er magert kød, kan det svitses eller grilles først, så fedtet smelter fra.

Løgene koges klare i bouillonen. Tilsæt kød, ris og krydderier og til sidst kommes gulerødder, hvidkål og peberfrugt i. Retten koger under låg i ca. 40-45 minutter eller til kålen er mør.

Lige inden retten serveres kan man evt. røre ketchup i.


Gisou kan sagtens spises som det er (det er en stor portion), men ris, pasta eller flutes kan også bruges som tilbehør.

Enebærsauterede nakkekoteletter (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Krydderblanding til kød: 
1 fedhvidløg
8 enebær
1 tsk.olivenolie
1 tsk.timian
 
600 gnakkekoteletter
1 spsk.olivenolie
 
1 fedhvidløg
300 g.løg
1 ds.hakkede tomater med chili
 
Pynt: 
1 spsk.persille
 
1000 g.kartofler
 
Begynd med krydderblandingen:
Kom hvidløg og enebær i en plastpose og knus dem med den flade side af kødhammeren - eller kværn dem gennem persillekværnen. Bland olie og timian i.


Smør krydderblandingen på koteletterne. Opvarm olien på en dyb stegepande med låg. Brun og steg koteletterne ved ikke for høj varme 2-3 minutter på hver side.

Tag koteletterne op, tilsæt finthakket hvidløg og tyntsnittede løg og rør rundt 1 minut. Tilføj tomater og kog det igennem. Læg kødet tilbage i panden og lad det simre 5-8 minutter.

Pynt med hakket persille ved servering.

Kalkun med broccoli og sennepskorn (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 spsk.sennepskorn gule
0.5 dl.vand
 
250 g.broccoli
250 g.squash
20 g.smør
500 g.kalkunstrimler
3 dl.hønsebouillon
100 g.flødeost naturel
1 tsk.sherryvineddike
1.5 tsk.maizena majsstivelse
2 spsk.vand
0.5 tsk.salt
 peber
 
500 g.frisk båndpasta
 
Sennepskornene udblødes ½ time i koldt vand.

Broccolien deles i små buketter, stokken kan skæres i terninger. Squashen skæres i halve skiver.

Broccolistokken svitses i smørret. Kødet svitses med. Broccolitoppe, squash, bouillon, flødeost, vineddike og sennepskorn tilsættes. Snurrer sammen i 3-4 min.

Majsstivelse udrøres i vandet og røres i. Koges igennem og smages til med salt og peber.

Servér med friskkogt pasta.

Mexicansk hakkebøf (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.bagekartofler
4 spsk.olivenolie
 
500 g.hakket oksekød
150 g.løg
100 g.rødløg
2 tsk.chili mild, stødt
1 tsk.rød chili
1 bouillonterning, okse
 salt
 peber
 
2 ds.flåede tomater
 salt
 
Kartoflerne skrælles, skæres i stave ca. 1 cm tykke og ristes i olie på en pande ca. 10 minutter.

Løgene og jalapeño chili hakkes fint, og æltes i kødet sammen med chilipulver og bouillon (terningen smuldres med fingrene). Kødet formes til bøffer.

De ristede kartoffelstave kommes i et ovnfast fad, bøfferne lægges ovenpå, Tomater hældes over.

Bages i ovnen ca. 30 min. ved 225-250 grader C. alm. ovn.

Karryfad med ananas og rosiner (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.kartofler
400 g.løg
0.5 ds.Ananasringe
150 g.rosiner
 
1 spsk.olie
2 spsk.karry
500 g.svinemørbrad
 
1 dl.ananasjuice
2 spsk.sojasauce
1 dl.svinebouillon
1 dl.piskefløde
1 tsk.salt
 
Kartoflerne skrælles og skæres i meget tynde skiver. Løgene skæres ligeledes i meget tynde skiver, og ananasringene deles i otte dele hver.

I et stort ildfast fad lægges lagvis Halvdelen af kartoflerne, løg, ananas og rosiner.

Olien varmes på en pande sammen med karryen. Mørbraden, som er afpudset og skåret i 2 cm tykke skiver (tryk dem let flade) brunes på begge sider. Mørbradstykkerne Lægges ikartoffelfadet, og afslut så med de sidste kartofler.

Ananassaft (fra dåsen), soja sauce, bouillon og fløde hældes på panden, hvorpå mørbradstykkerne blev brunet. Det hele gives et opkog, smages til med salt og hældes over kartoffelfadet.

Fadet sættes i ovnen i 1 time ved 200 grader C. alm. ovn. tildækket med stanniol. Staniolen tages af og fadet gives endnu 20 minutter.

Serveres med mangochutney.

Høns i asparges med kartofler (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1400 g.høne
4 gulerødder
2 løg
 salt
 peber
 
Sovs: 
125 g.smør
4 spsk.hvedemel
1 l.væde, bouillon og aspargesvand
2 ds.asparges
 salt
 peber
 
Du tager en stor gryde og kommer ca. 8L vand i (hvis du ønsker at have suppe bagefter også ellers bare så hønen er dækket) skræl gulerødderne og skær dem over en eller to gange, tag løgene del dem i to og tag det yderste af og kom så både høne/gulerødder/løgene og salt og peber i vandet. tænd kogepladen på det højeste blus, når det koger skruer du ned så det kan stå og simret/småkoge i 1,5 til 2 timer

Tag så hønen op lad den køle mens du laver den opbagte sovs.

Tag en ny stor gryde lad smørret smelte, kom mel i til du har en mel kugle, så kommer du lidt af suppe vandet i lidt af gangen mens du rører, når du syntes nu er den lige ved at have den rette tykkelse tager du vandet fra den ene dåse asparges og kommer i. smag til og lad den stå mens du plukker hønen, kom så hønsekødet og aspargesene i og varm op.

Tarteletter med høns i asparges (søndag)

Antal personer: 18

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Fyld: 
500 g.hønsekød kogt
2 ds.aspargessnitter
 
Stuvning: 
3 dl.piskefløde
4 dl.hønsebouillon
50 g.smør
4 spsk.hvedemel
 salt
 peber
 
18 tarteletter
 
Kogning af høne:
Vask hønen grundigt under den kolde hane, og rens den for eventuelle rester af indvolde.
Hønen kan deles i mindre stykker, dækkes med kogende vand med salt og suppevisk eller grønsager og koges ca. 1½-2 timer alt efter alder og størrelse, kødet skal være mørt, og slippe benene, fjern skummet på vandets overflade med en spiseske.

Hønsekødet bliver meget saftigt, og suppen/bouillonen anvendes til sauce, resten kan gemmes til senere evt. fryses ned.

Tag kødet op og læg det til afkøling på fad eller tallerken, gem vandet/bouillon.

Tarteletfyld:
Kødet skæres i mindre stykker, der skal bruges ca. 500 gram til denne opskrift, resten kan bruges til andre formål.

Asparges væden sigtes ned i gryde. Fløde og bouillon tilsættes og det koges let op. Rør mel og smør sammen i en kop eller lille skål til en smørbolle. Tilsæt smørbollen til væsken. Efter nogle minutters forløb er den kogt ud, hvorefter sovsen piskes godt igennem og koges 5-10 minutter.

Når saucen er kogt igennem smages den til med salt og peber, hvorefter tilsættes hønsekød og aspargessnitter i. Giv dette et opkog.

Imens lunes tarteletterne 4-5 minutter i en 200 grader C alm. ovn og de fyldes med kødfyldet.

Tips:

Suppevisk er en buket af blade af porre, selleri, persille og andre køkkenurter, ex løvstikke, som er rigtig god, timian mv., der koges med i suppen for at give den smag.

I stedet for suppevisk kan der bruges forskellige grønsager som du ordner og skærer i mindre stykker. F.eks. gulerødder, persillerod eller porrer, hvidløg og laurbær er også godt.


Der beregnes 3 tarteletter pr. person.