Kyllingefilet som grydestegt kylling (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kyllingefilet
7.5 dl.vand
1 bdt.persille
 
Sauce 
 kulør
 salt
 peber
2 spsk.maizena majsstivelse
 
Tilbehør:  
1000 g.Kartofler
 
Brun kyllingefileterne i gryden. Hæld vand over så det lige dækker fileterne. Kom kulør salt peber og persille ved. Kog til kyllingen er mør (ca. 10 minutter).

Tag fileterne op og jævn sovsen med maizena giv den evt. 1 stk. bouillonterning for smagens skyld.

Serveres med kartofler.

Tips:

Smager som gammeldags grydestegt kylling, blot uden alt fedtet.

Amagergryde med svinekød (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.svinekød hakket
20 g.smør
1 tsk.karry
400 g.løg
1000 g.kartofler
300 g.gulerødder
5 dl.vand
100 g.spaghetti
 salt
 peber
 
Smelt smørret og tilsæt karryen. Hak løgene og svits dem sammen med karrysmørret sammen med kødet. Tilsæt de skivede kartofler og gulerødder sammen med 1/2 l vand, krydr med salt og peber. Kog ved svag varme i 15 minutter.

Bræk spaghettien i mindre stykker og tilsæt dem eller brug skruer. Kog retten yderligere i ca. 10 minutter, til pastaen er passende mør.

Tips:

Frosne kartofler i skiver kan sagtens bruges.

Farseret blomkål (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.blomkål
 vand
 salt
 
Fars:  
500 g.hakket kalve- og flæskekød
1 dl.rasp
1 dl.fløde
0.5 dl.vand
1 spsk.løg
1 æg
 salt
 peber
 smør
 
Toppings: 
100 g.revet mozzarella
 
Læg blomkålen i rigeligt letsaltet vand (3 tsk. salt pr. ltr kogevand) i 20 min., fjern evt. blade og det nederste af stokken, skyl blomkålshovederne og kog dem i letsaltet vand i 8-10 min, de må ikke være gennemkogte, tag dem op og lad dem dryppe af.

Fars:
Bland rasp, fløde og vand og lad det stå i 10 min. Rør det hakkede kød med rasp-blandingen, revet løg, æg og krydderier. Læg blomkålshovederne i et smurt ovnfast fad og fordel farsen over hovederne, pensl farsen med lidt smeltet smør.

Stil fadet midt i en 200 grader varm ovn i ca 35 min. efter 20 minutter tages de ud af ovnen og drysses med revet ost.

Server med varm krydret tomatsovs eller tomatsalat.

Tips:

Hertil bruges 2 små blomkålshoveder renset vægt ca. 400 gram pr. stk.

Pølserisotto (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kyllingepølser
300 g.porrer
1 grøn peberfrugt
30 g.smør
1 tsk.karry
200 g.langkornede ris
6 dl.vand
 peber
 salt
 
Skær pølserne i skiver.
Fjern rodskiven og de groveste grønne blade fra porrerne, skær dem i skiver og skyl dem godt.
Skyl peberfrugten og befri den for frøstol og kerner og skær den i terninger.


Varm smørret i en dyb pande og svits karry, porreringe og peberfrugt få min. Tilsæt pølseskiver og rå risottoris og lad det svitse med et øjeblik. Hæld vand ved, krydr med peber og lad retten komme i kog. Dæmp varmen og lad retten simre under låg 20 minutter, til væden er opsuget. Smag evt. til med salt.

Servér direkte fra panden.

Tips:

Retten kan tilsættes 200 g. grønne ærter. De skal varme med de sidste 5 minutter. Røget medisterpølse kan erstatte frokostpølserne, den befries for skind og skæres i terninger.

Græsk stifado med kanel og spidskommen (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 aubergine
 salt
 olivenolie
 
600 g.skært oksekød i tern
2 fedhvidløg
2 tsk.spidskommen, stødt
1 kanel
2 dl.rødvin
1 dåsehakkede tomater
0.5 citron
2 dl.oksebouillon
150 g.perleløg
 salt
 sukker
 peber
 mynte, frisk
 
Skær aubergine i små tern, drys med salt, og lad dem trække 15 minutter. Dup med køkkenrulle, og rist dem 2-3 minutter i lidt olivenolie. Gem de ristede aubergine til senere.

Brun kødet skåret grundigt og krydr med hakket hvidløg og spidskommen. Tilsæt lille kanelstang, rødvin, tomater, citronskiver og bouillon, og lad det simre 1 time under låg.

Kom perleløg samt aubergine i tern ved, og kog i endnu 20 minutter, til kødet er mørt.

Smag til med salt, lidt sukker og peber. Drys med frisk mynte og server kogte løse ris til.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Nakkefilet stegt som vildt (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
750 g.nakkefilet
1 tsk.salt
 peber
6 enebær
15 g.margarine
1.5 dl.vand
1 dl.piskefløde
1 tsk.maizena majsstivelse
1 spsk.ribsgele
 
Kødet gnides med salt, groftkværnet peber og knuste enebær og brunes i en gryde i margarinen.

Vand og fløde, maizena og ribsgele piskes sammen og hældes over kødet.

Småsteger under låg i ¾-1 time, til kødet er mørt. Kødet tages op Saucen piskes igennem og tilsættes evt. mere fløde og kulør.

Server med kartofler, evt. brunede kartofler, selerisalat eller waldorfsalat og tranebærsyltetøj.

Amerikansk kalkunpie (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej:  
175 g.hvedemel
75 g.smør
1 æggeblomme
2 tsk.tørret timian
1 knsp.salt
0.5 dl.vand
 
Kalkunfyld:  
300 g.kalkunbryst
100 g.løg
300 g.gulerødder
100 g.blegselleri
30 g.smør
3 spsk.hvedemel
3 dl.hønsebouillon
1 tsk.tørret timian
 salt
 peber
 
Pensling 
 æggehvide
 
Hak smørret i melet og smuldr det ensartet. Tilsæt æggeblomme (gem hviden) og krydderier og saml hurtigt dejen med koldt vand. Eller kom samtlige ingredienser i en foodprocessor, og dejen er samlet på rekordtid. Læg dejen i køleskabet, mens fyldet tilberedes.

Kalkunfyld:
Skær kalkunkødet i smalle strimler. Rengør grøntsagerne og skær dem i strimler eller skiver.

Varm smørret på en stor pande og svits kød og grøntsager heri nogle minutter for god varme, mens der røres. Drys melet over og tilsæt suppen gradvist under omrøring. Smag stuvningen til med timian, salt og peber.

Fordel fyldet i bunden af at tærtefad (ca. 27 cm i diameter).


Rul dejen ud og læg den over fyldet som låg, skær den til i siderne og tryk den godt fast.

Udstik resterne af dejen med en lille form. Pensl dejen med sammenpisket æggehvide. Fæstn de små figurer på dejlåget, pensl igen og bag derefter pien i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 45 minutter.