Hurtig krydret kalkungryde (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
150 g.løg
1 spsk.olie
 
300 g.peberfrugt
1 dl.hønsebouillon
1 spsk.soya
1 tsk.chili
 salt
 peber
 
300 g.broccoli
200 g.spaghetti
 
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.

Svits kalkunkødet og det hakkede løg i en tykbundet gryde i olien.

Tilsæt peberfrugter i små tern, og herefter lidt bouillon, soja, og krydderierne. Lad retten småsnurre i et par minutter.

Tilsæt herefter broccolien, samt den kogte pasta. Lad retten derefter småsnurre i ca. 5 minutter.

Mælkeærter (tirsdag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
10 dl.sødmælk (evt. letmælk)
500 g.kartofler (små nye skrabede)
500 g.gulerødder (nye skrabede)
250 g.grønne ærter (nye bælgede)
0.5 bdt.persille
 
500 g.røget flæsk (ikke for salt)
 
Sødmælken bringes i kog og kartoflerne koges med.

Efter ca. 5 min. tilsættes gulerødder og småkoges videre i ca. 10 - 15 min.

Når kartofler og gulerødder er næsten møre tilsættes ærter og persille, som koges med i 2 - 3 min.

Retten jævnes med lidt smørbolle og smages til med lidt salt og er spiseklar.

Det røgede flæsk steges på panden mens retten koges, og serveres til mælkeærterne.

Serveres varm i dybe tallerkener med det stegte flæsk.

Tips:

Sæsonret - juni/juli.

Auberginer med okseruller (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dressing 
3 dl.tykmælk
0.5 tsk.groft salt
 friskkværnet peber
 
Okseruller 
600 g.oksekød hakket
0.5 tsk.groft salt
3 spsk.skalotteløg
1 fedhvidløg
3 spsk.persille
100 g.revet parmesanost
 friskkværnet peber
1 æg
1.5 dl.sødmælk
3 spsk.rasp
 
Auberginer 
2 auberginer
1.5 tsk.groft salt
50 g.smør
100 g.skalotteløg
2 fedhvidløg
5 tomater
1 spsk.merian frisk
1 tsk.groft salt
0.5 dl.vand
2 spsk.citronsaft friskpresset
0.5 tsk.sukker
 
Stegning: 
25 g.smør
 
Dressing:
Rør tykmælken med salt og peber. Stil den tildækket i køleskabet i mindst 1/2 time. Smag til.

Okseruller:
Rør kødet med salt. Tilsæt finthakket løg, presset hvidløg, friskhakket persille, ost, peber og æg. Rør mælken i lidt efter lidt. Rør rasp i. Stil farsen tildækket i køleskabet i ca. 1/2 time.

Auberginer:
Fjern stilken fra auberginerne, skyl og flæk dem. Drys de hvide sider med salt og lad dem trække i ca. 1/2 time. Skyl auberginerne og tør dem godt.

Smelt halvdelen af smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits auberginerne på de hvide sider og tag dem op. Tilsæt resten af smørret og svits skalotteløg i tynde både, hvidløg i tynde skiver og tomater i tynde både, ca. 1 min. Tilsæt friskhakket merian og salt. Smag til.

Hæld tomatblandingen i en skål. Hæld vand, citronsaft og sukker i panden. Læg auberginerne heri med de hvide sider opad. Fordel tomatblandingen på auberginerne. Bring retten i kog og lad den koge ved svag varme og under låg i ca. 15 min.

Okseruller fortsat:
Form farsen - med våde hænder - til 16 små ruller (ca. 2 1/2 x 8 cm). Lad smørret gyldne i en pande. Steg okserullerne ved svag varme i ca. 3 min. på 3 sider (i alt ca. 9 min.).

Marokkansk kyllingestuvning med abrikoser (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
25 g.smør
400 g.løg
4 fedhvidløg
0.5 g.safran tråde
1 spsk.gurkemeje
1.5 spsk.spidskommen, stødt
1.5 spsk.koriander, stødt
1.5 spsk.paprika
1 spsk.peber
0.25 spsk.cayennepeber
 
1500 g.kyllingeoverlår
1 citron, saften heraf
2.5 dl.kyllingebouillon
125 g.tørrede abrikoser
400 g.kikærter (dåse) - drænet
 salt
 
 Tilbehør:
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
 Pynt:
 persille
 
Smelt smørret i en pande over middelvarme. Tilsæt finthakket løg, presset hvidløg, safran, gurkemeje, spidskommen, koriander, paprika, peber og cayenne og sauter i ca. 10 min til løgene er møre.

Tilføj kyllingelårene, citronsaft, fond/vand, abrikoser og kikærter og sørg for at retten simrer. Kog videre i ca. 30 -40 minutter til kyllingen er mør og der ikke er nogen spor af rødt omkring benene. Tilsæt salt og peber efter smag.

Server på varme tallerkner og hæld væden over. Strø urter henover. Server med couscous eller ris og varmt fladbrød.

Urter:
Tilsæt en sidste finish af farver og smag til denne søde og krydrede ret. Du kan anvende en håndfuld bredbladet persille, persille eller mynteblade og 2 spiseskefulde hakkede mandler eller mandel splitter.

Japansk mørbrad med wasabikartofler (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinemørbrad afpudset
1 dl.Teriyaki (Sojasauce)
 
Wasabikartofler: 
1000 g.kartofler
2.5 dl.vand
 salt
2 bdt.forårsløg
2 spsk.wasabi (japansk grøn peberrod)
2 spsk.vand
 
Tomatsalat: 
2 lime
400 g.cherrytomater
1 rødløg
 salt
 peber
2 spsk.olivenolie
 
Skær kødet i 1 cm tykke skiver og vend dem i en skål med Teriyakisauce. Lad dem marinere mindst ½ time i køleskab.

Skræl kartoflerne, skær dem i skiver og læg dem pænt taglagt i en sauterpande. Drys med salt og hæld vand ved kartoflerne. Læg låg på og damp dem møre ca. 15 minutter.
Snit forårsløgene, drys dem over kartoflerne og lad dem dampe med de sidste 3 minutter. Rør wasabi op med vand og dryp det over kartoflerne.

Tag limeskal fra til pynt. Skær skallen i tynde strimler. Skær tomaterne i halve. Drys med hakket løg. Krydr med salt og peber. Rør 1 spsk. limesaft med olie og kom dressingen over. Steg mørbradskiverne på en grillpande 1-2 minutter på hver side.

Tips:

Du kan lave din egen Teriyakisauce af 3 spsk. sojasauce, 2 spsk. sake eller tør sherry, 1 tsk. sukker og 1 tsk. finthakket frisk ingefær.

Mørbradskiverne kan ligge i marinaden op til 12 timer i køleskab.

Cuvettesteg i ovn (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1250 g.cuvettesteg
 groft salt
 peber
 
Rids stegen i fedtet, gnid den med salt og peber og læg den i et ovnfast fad. Kom evt. vand, fint hakket løg og krydderier ved og sæt den i en 250 grader C. alm. ovn i ca. 10 minutter.

Sæt evt. et termometer i stegen. Dæmp for varmen til 150 grader C. alm. ovn og lad stegen stå til termomeret viser 55-60 grader C (ca. 50 minutter) for rød.

Lad stegen hvile tildækket i ca. 20 minutter før den skæres i tynde skiver på tværs af kødtrådene.

Tips:

Culotte, culottesteg eller okseculotte. Normalvis vil disse 3 navne dække over det samme stykke kød eller udskæring.

Roastbeef sandwich (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.roastbeef kogt/stegt
 blandet salat
8 burgerboller
 
Dressing: 
100 g.tomatpure
150 g.løg
40 g.revet peberrod
1 spsk.gin
 salt
 peber
 
Dressing:
Løget hakkes meget fint og blandes med tomatpureen, smag til med revet peberrof og gin.

Rostbeefen skæres meget tyndt. Burgerbollerne flækkes og varmes.

Bollerne lægges sammen og servers.