Panerede koteletter med champignon a la creme (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.svinekoteletter
 salt
 peber
 hvedemel
1 æg
 rasp
50 g.smør
 
Champignon a la creme: 
400 g.champignon
25 g.smør
2.5 dl.piskefløde
 salt
 peber
 
smørbolle af: 
10 g.smør
1 spsk.hvedemel
 
500 g.grønne bønner
1000 g.kartofler
 
Koteletterne krydres med salt og peber. Vendes først i mel, så i sammenpisket æg og til slut i rasp. Steges på pande i smør eller margarine 4-5 minutter på hver side.

Champignon a la creme:
Champignonerne renses og skæres i kvarte. De sauteres i det smeltede smør et par minutter. Fløden tilsættes og det småkoger igen et par minutter til champignonerne er møre. Saucen jævnes med en smørbolle og smag til med salt og peber, og evt. lidt citronsaft.

De grønne bønner koges møre i letsaltet vand.

Kalkunruller med svesker og bacon og stegte æbler (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 gkalkunschnitzler
250 g.bacon i skiver
16 svesker uden sten
 salt
 peber
1 tsk.rosmarin, tørret
25 g.smør
 
4 røde æbler
 Tyttebærsyltetøj
 
Sauce: 
2.5 dl.piskefløde
 kulør
 
800 g.kartofler
 
Del schnitzlerne på langs og bank stykkerne let flade med håndroden. Rul hvert stykke sammen om et par svesker og læg derefter en skive bacon om hver rulle. Sæt det hele godt sammen med tandstikkere.

Steg rullerne ved ikke for høj varme i smør på en god pande. Krydr med salt, peber og tørret eller frisk rosmarin. Rullerne skal have ca. 15 minutter i alt.


Skær æblerne midt over og fjern kernehuset ved hjælp af en melonudkugler eller en lille kniv. Steg dem gyldne i det resterende fedtstof, de skal ikke have særlig lang tid. Krydr evt. med salt og peber. Fyldes med Tyttebærsyltetøj eller ribsgele.

Kog panden af med fløde og giv evt. lidt kulør.

Rullerne serveres med æbler, kartofler, sauce og tyttebærsyltetøj.

Broget hverdagsgryde (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
200 g.finthakket løg
2 fedfinthakket hvidløg
3 spsk.olie
500 g.hakket oksekød
3 dl.ris
2 tsk.paprika
0.5 tsk.allehånde
0.5 tsk.cayennepeber
8 dl.oksebouillon
300 g.dybfrosne majs
300 g.dybfrosne fine ærter
1 ds.flåede tomater
 salt
 peber
 
 Pynt:
1 peberfrugt
 
Svits de finhakkede løg og hvidløg i olie, indtil løgene er klare, men kun let gyldne.

Tilsæt det hakkede kød og rør, til kødet har delt sig.

Tilsæt ris (rå) og krydderier og bland det hele godt. Hæld bouillonen og tomaterne i gryden og dæk med låg. Lad retten småsnurre under låg 20-30 minutter. Spæd evt. mere væske til.

Tilsæt majs og ærter. Kog retten videre ca. 10 minutter uden låg. Smag retten til.

Servering:
Retten serveres i gryden. Tynde ringe af peberfrugt lægges over.

Frikadeller med stuvet spinat (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Frikadeller: 
500 g.svinekød hakket
1.5 tsk.salt
60 g.hvedemel
1 æg
100 g.løg
3 dl.letmælk
0.25 tsk.peber
 
Stegning: 
15 g.smør
1 spsk.olie
 
Stuvet spinat: 
500 g.hel frossen spinat
1 spsk.hvedemel
 Muskatnød, stødt
2 dl.letmælk
 salt
 peber
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Frikadeller:
Rør kødet sejt med salt – gerne 3-4 minutter. Rør de tørre ingredienser i kødet sammen med revet løg og æg. Rør væsken i lidt ad gangen, og lad farsen hvile i køleskab mindst 1/2 time.

Form farsen til frikadeller, og brun dem på en varm pande med smør og olie - ca. 2 minutter på hver side. Skru ned for varmen, og steg frikadellerne færdige - ca. 4 minutter på hver side. Frikadeller skal gennemsteges.

Stuvet spinat:
Optø den frosne spinat eller brug den friske (1000 g.), skyllede spinat, hvor de groveste stilke er fjernet. Læg spinaten i en gryde og damp væden væk. Rust mælk og hvedemel til en jævning. Hæld jævningen over spinaten og lad stuvningen koge nogle minutter. Smag til med salt, peber og revet muskatnød.

Server med kogte kartofler.

Kyllingelår i fad (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
200 g.selleri
300 g.gulerødder
300 g.rosenkål
3 dl.vand
 
1000 g.kyllingeoverlår
1 tsk.provencekrydderi
1 tsk.salt
 peber
 
 Tilbehør:
750 g.kartofler
 salt
 peber
 
Selleri og gulerødder skrælles og skæres i tynde 5 cm lange stænger. Rosenkålene skæres i skiver. Grøntsagerne lægges i en bradepande. Vandet hældes over.

Kyllingestykkerne lægges over. Drysses med provencekrydderi, salt og peber.

Stilles i ovnen ca. 45 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Tilbehør:
De store kartofler skrælles og halveres og krydres så med salt og peber. Sættes i ovnen sammen med kyllingen.

Grydesteg (oksebov) med grøntsager (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.oksebov med ben
25 g.smør
 
4 stilkebladselleri
3 gulerødder
3 porrer
250 g.markchampignoner
 
5 dl.oksebouillon
 
2.5 dl.piskefløde
Gnid kødstykket med salt og peber, og brun det på alle sider i en tykbundet gryde. Tag stegen op.

Svits de fintsnittede grøntsager undtaen champignon og tag dem op.

Læg kødet tilbage i gryden og hæld væden over. Lad stegen snurre undet låg ca. 2-3 time.

Kom grøntsagerne og champignon i de sidste 15 min. af kogetiden.

Tag kød og grønsager op, og lad det hvile.

Hæld fløden ved, kog op og jævn til sovs. Smag til med salt og peber.


Skær kødet i skiver og anret på et fad med grøntsagerne.

Server med kartoffelmos og sovsen til.

Pasta og pølser i fad (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.pølser
500 g.pastaskruer
300 g.porre
300 g.majs
2.5 dl.fløde
1 dl.mælk
 salt
 peber
 
150 g.revet ost
 
Pasta koges som anvist på posen.
Rens porrerne, skær dem i skiver og giv dem et let opkog evt. sammen med pastaen.

Skær pølserne i små stykker.

Pasta, porre og pølser blandes med majs, piskefløde og mælk og krydres med salt og peber og fordeles i et ovnfast fad.

Kom den reven ost på til sidst.

Sæt fadet i en 200 grader C. alm. ovn i ca. 20 minutter eller til osten er pæn lysebrun.

Serveres med flutes.