Enebærsauterede nakkekoteletter (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Krydderblanding til kød: 
1 fedhvidløg
8 enebær
1 tsk.olivenolie
1 tsk.timian
 
600 gnakkekoteletter
1 spsk.olivenolie
 
1 fedhvidløg
300 g.løg
1 ds.hakkede tomater med chili
 
Pynt: 
1 spsk.persille
 
1000 g.kartofler
 
Begynd med krydderblandingen:
Kom hvidløg og enebær i en plastpose og knus dem med den flade side af kødhammeren - eller kværn dem gennem persillekværnen. Bland olie og timian i.


Smør krydderblandingen på koteletterne. Opvarm olien på en dyb stegepande med låg. Brun og steg koteletterne ved ikke for høj varme 2-3 minutter på hver side.

Tag koteletterne op, tilsæt finthakket hvidløg og tyntsnittede løg og rør rundt 1 minut. Tilføj tomater og kog det igennem. Læg kødet tilbage i panden og lad det simre 5-8 minutter.

Pynt med hakket persille ved servering.

Kartoffellasagne (Fedtfattig) (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.porrer
300 g.løg
1 dåsechili- tomater
1 kgkartofler
500 ghakket oksekød (10 % fedt)
2.5 dl.kvark 1%
 salt
 peber
1 fedhvidløg
 
Steg løg i en lillebitte klat olie på varm pande. Hæld en sjat vand ved (det gør løgene bløde), og steg så oksekødet sammen med løgene. Krydr med salt, peber og hvidløg. Hæld stegepandens indhold i et ovnfast fad.

Rens og snit porrerne i ringe, og bred dem ud over kødbunden. Kom nogle klatter kvark over dette. Krydr med salt og peber.

Skræl kartoflerne og skiv dem i tynde skiver. Læg skiverne lagvis ovenpå kvarken, og slut af med at hælde en dåse chilitomater ud over kartoffellaget. Krydr igen med salt og peber.

Sættes midt i ovnen og bages 1½ time ved 200 grader C. alm. ovn.

Kan serveres som det er eller med salat eller flûte til.

Hurtig krydret kalkungryde (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
150 g.løg
1 spsk.olie
 
300 g.peberfrugt
1 dl.hønsebouillon
1 spsk.soya
1 tsk.chili
 salt
 peber
 
300 g.broccoli
200 g.spaghetti
 
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.

Svits kalkunkødet og det hakkede løg i en tykbundet gryde i olien.

Tilsæt peberfrugter i små tern, og herefter lidt bouillon, soja, og krydderierne. Lad retten småsnurre i et par minutter.

Tilsæt herefter broccolien, samt den kogte pasta. Lad retten derefter småsnurre i ca. 5 minutter.

Søbekål - Nikål (torsdag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
750 g.letsaltet flæsk
2 l.vand.
200 g.grønkål
 
2 spsk.mellemfine byggryn
 
Flæsket koges i mørt i vandet.

Grønkålen ribbes, vaskes og kommes i kogende vand, hvor det koges i ca. 10 min.

Kålen hakkes og kommes i suppen (der kan i stedet bruges sammen mængde frossen).

Flæsket tages op og kan spises til enten varmt eller koldt.

Suppen kan jævnes med lidt byggryn der koges med i suppen.

Lammekølle i ovn med kartofler (fredag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.lammekølle
 salt
 peber
1500 g.kartofler
250 g.skalotteløg
2 fedhvidløg
2 tsk.rosmarin
2 tsk.merian
1 bdt.persille
25 g.smør
4 dl.bouillon
 
Gnid lammekøllen med salt og peber.

Læg de skivede kartofler i et ovnfast fad med skivede løg, knuste hvidløg og krydderurter. Læg lammekøllen herpå og fordel smørklatter over kødet. Hæld bouillon i fadet. Steg ved 160 grader C. alm. ovn i ca. 1 1/2 - 1 3/4 time.

Lad kødet hvile dækket med alufolie i ca. 20 min. inden det skæres i skiver.

Læg evt. den udskårede kølle tilbage på kartoflerne eller anret for sig selv på et fad. Server evt. en tomatsalat og Tzatziki hertil.

Tips:

Bruges der stegetermometer skal det vise ca 70 grader C når køllen tages ud af ovnen.

Skidende æg med sennepssauce (lørdag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 æg
 
Sennepssauce: 
40 g.smør
1.5 spsk.hvedemel
5 dl.sødmælk
1.5 spsk.fiskesennep
 salt
 peber
 
150 g.bacon i tern
 
Pynt: 
 purløg
Kog æggene til smilende æg (6-7 min). Beregn 1 -2 æg pr. person.

Sennepssauce:
Smelt smørret i en gryde, kom melet i og afkog med den kogende mælk. Tilsæt salt, peber + halvdelen af senneppen og lad sovsen koge igennem. Smag til med mere sennep.

Læg æggene i et varmt fad og hæld saucen over. Drys med purløg eller persille.

Server med rugbrød, smør og bacontern.

Påskekylling med æg (søndag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.kylling hel
 
6 æg
 
250 g.champignon
2 spsk.smør
4 spsk.persille
 salt
 peber
 
6 butterdej plader
1 tsk.rosmarin
1 spsk.friskrevet parmesan
 
Pensling: 
1 æg
 
Kog kyllingen mør i letsaltet vand, 45-60 minutter.
Det kan evt. gøres dagen før.
Pluk kyllingen og riv kødet i strimler.

Kog de 6 af æggene 8-10 minutter.
Pil æggene.

Svits champignon i skiver 4-5 minutter i smør og bland dem med den hakkede persille. Drys med salt og peber.


Rul butterdejspladerne ud til 6 kvadrater på ca. 20x20 cm.

Fordel champignon, kylling og de hele kogte æg på midten af pladerne. Fold dejen ind over fyldet fra alle sider og læg pakkerne på bagepapir med sammenføjningen nedad.

Skær 2-3 ridser med en skarp kniv og pensl med det sidste æg. Drys rosmarin og parmesan over og bag pakkerne gyldne og sprøde, ca 20 minutter 200 grader C. alm. ovn.

Skær dem midt over lige før serveringen, så man ser ægget indeni. Pakkerne smager dejligt både varme og kolde.

Tips:

Ca. lige så meget rent kyllingekød som champignon, altså 250 gram til 6 pers.