Hvidløg

Kategori:  Rodfrugter

Oprindelse:  det centrale Asien

Beskrivelse:

Hvidløg hører til liljefamilien (Liliaceae). Hvidløg findes ikke i vild tilstand i naturen, men det menes, at det har sin oprindelse i det centrale Asien, men er meget tidligt udbredt til Middelhavsområdet. Dyrkning af hvidløg har været kendt i mindst 5000 år.

Dyrkningsområdet for hvidløg i dag er især knyttet til de subtropiske klimabælter, men der foregår også en betydelig produktion i tropiske og tempererede områder. I Danmark dyrkes en del hvidløg i de private haver, hvilket ikke er noget nyt. I 1600-tallet dyrkedes det i stor stil i bønderhaverne til brug både som madkrydderi, men især som lægeurt.

Hvidløg producerer meget sjældent frø, og al formering foregår ved plantning af de små delløg (fed), som selve hvidløget består af. Bladene hos hvidløg er ikke runde som hos almindelige løg, men flade som hos porrer.

Hvidløg har en meget skarp og gennemtrængende lugt og smag, hvilket skyldes indholdet af nogle svovlholdige, æteriske olier. Disse har en evne til at udskilles med sveden, hvorved opstår den karakteristiske lugt hos mennesker, som spiser meget hvidløg.

Betydning i kosten:
Hvidløg hører til blandt de mest energirige grønsager. De indeholder meget C-vitamin, fosfor og kalium.

Typiske fejl:
Udtørring, spiring, misfarvning, råd, manglende fed og skimmel.

Opbevaring og holdbarhed:
Hvidløg opbevares bedst ved 0°C og 65-70 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 6-7 måneder. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan de holde sig 3-4 uger.

Anvendelse:

Hvidløg er kongen over alle løg og har et pænt næringsindhold. bruges i dressinger, i kødretter o.m.a. Hvidløg stammer fra asien og anvendes både som krydderurt og grønsag. En ældgammel lægeplante der idag bør anvendes oftere i maden da den forebygger hjerte-kar sygdomme.

kan blandes sammen med de fleste krydderurter, men anvend den forsigtigt sammen med kørvel, persille, purløg, mynte og citronmelisse.

Hvidløg ... klik på billedet for at komme tilbage