|
Boghvedemel
|
Kategori: Mel - Meltyper
Oprindelse: Boghvede stammer fra Asiens tempererede zone. Den blev indført til Europa i 1300 tallet, enten af de hjemvendte korsriddere der havde lært boghvede at kende i Palæstina, eller via araberne i Spanien.
Beskrivelse:Boghvede tilhører hindeknæfamilien. Blomsterne der er lyserøde, i sjældne tilfælde hvide, sidder i en halvskærm i toppen af stænglen. Bladene er pileformede. Højde ca. 60 cm. Boghvedefrøet er lille, trekantet og sort. Boghvede er glutenfri. Boghvede har høj næringsværdi, pga højt indhold af lysin.
Anvendelse:Boghvedemel fint og groft, boghvede gryn. De forskellige meltyper bruges til brødbagning, til pandekager og blinis. Grynene bruges til grød. Boghvede bruges endvidere til kasha, i morgenmadsprodukter, til nudler, i suppe, til polenta.
Boghvedemel kan ikke bruges som eneste melsort i brød, men det er ganske udmærket som smagsgiver eller hvis man ønsker anderledes struktur i brødet. Boghvede bruges i mange lande fortrinsvis som dyre foder.
Bemærkninger: I Danmark har Fyn været kendt som et område med stor produktion af boghvede, ligesom boghvede grød er kendt som en Fynsk specialitet.
|
|
|