|
Blomkål
|
Kategori: Kål
Oprindelse: Lilleasien
Beskrivelse:Blomkål hører ligesom de øvrige kåltyper til korsblomstfamilien (Cruciferae).
Vilde former af kål findes overalt i Middelhavslandene, i Sydengland og i Sydirland. De dyrkede former, herunder blomkål, stammer fra Lilleasien, hvor de har været dyrket i årtusinder. I Spanien blev kålen indført i det 12. århundrede, og herfra bredte den sig ud over Europa. I midten af det 15. århundrede omtales den første gang i Danmark. Nu finder dyrkning af blomkål sted overalt på kloden.
Botanisk er blomkål speciel derved, at den blomsterstand, som udgør den spiselige del, anlægges allerede 1. år, og at flertallet af grenene i blomsterstanden er golde og fyldes med plantens oplagsnæring. Får hovedet lov at udvikle sig, vil det blomstre allerede 1. år, men uden at kunne modne sine frø.
Betydning i kosten:
Blomkål hører til de blandt de moderat energiholdige grønsager. Den har et betydeligt indhold af C- og K-vitamin og et stort indhold af vitaminerne B6 og pantotensyre. Derudover har blomkål et stort indhold af mineralerne fosfor og kalium samt kostfibre.
Typiske fejl:
Udtørring, misfarvning af blade og hoved, form- og udviklingsfejl (løse hoveder), bakterieangreb (mørke pletter), råd og skimmel.
Opbevaring og holdbarhed:
Blomkål opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i op til 40 døgn.
Anvendelse:Konserveringsformer:
Frisk blomkål kan holde sig ca. en måned, hvis de opbevares køligt i plasticposer.
Dybfrysning:
Blomkål er fryseegnet, men man kan dog risikere, at kålen bliver lidt blød og misfarvet.
Man kan fryse hele kålhoveder, men det er bedst at dele dem i buketter. Blomkålsbuketter blancheres 3-4 min og hele blomkål i 6-7 min. Ved optøning kommes de frosne buketter 5 min i kogende vand, mens hele blomkål koges i 10 min.
|
|
|