|
Champignon
|
Kategori: Svampe
Beskrivelse:Agaricus bisporus
Champignon er en svamp, en såkaldt sporeplante, og er således ikke en grønsag, selv om den til daglig omtales sådan. Sporeplanten adskiller sig fra grønsagerne ved, at den ikke selv er i stand til at opbygge organisk stof. Den ernærer sig derfor fra organiske rester af planter eller som snylter.
Champignon findes vildt i skove og på marker over store dele af verden, men det var først omkring midten af det 17. århundrede, man i Frankrig fandt ud af at dyrke champignon i kulturer. Nu dyrkes champignonkulturen over hele verden, og champignon er den mest udbredte spisesvamp.
Den spiselige del af champignon er det frugtlegeme, hvor sporerne dannes, og udgør den synlige del af svampen. Der foretrækkes normalt helt hvide, store frugtlegemer, som ikke er åbne; dvs. hvor lamellerne ikke er synlige. Der findes mange andre former, bl.a. brune champignon (agaricus bitorquis), som er populær visse steder.
Betydning i kosten
Champignon hører til blandt de energifattige grønsager. Den har et stort indhold af vitaminerne B2, niacin, pantotensyre og biotin samt mineralerne kobber, selen, jod og kalium.
Typiske fejl
Bakteriepletter, udtørring, brunfarvning, mycelvækst, ureneheder eller åbne.
Opbevaring og holdbarhed
Champignon opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 7 døgn.
Sæson
Januar-December
Konserveringsformer
Tørring
Champignonerne kan tørres hele, hvis de ikke er for store, eller de kan skæres i skiver. Svampene børstes blot fri for snavs. Hvis vejret er godt, kan de lægges på en bakke i solen i dagtimerne. Husk at vende svampene hver dag.
Man kan også trække champignonerne på en snor og hænge dem et lunt sted. De må ikke hænge for tæt sammen på snoren, da der skal kunne komme luft til dem fra alle sider.
Endelig kan man tørre dem i ovnen ved svag varme (50°C).
Når svampene på den ene eller anden måde er tørre, lægges de i kagedåser eller glas og opbevares tørt. Når de skal bruges, blødes de op i et par timer i vand
Dybfrysning
Svampene renses og kan evt. skæres i skiver eller i kvarte. Det bedste resultat fås ved at svitse svampene i smør, til al væde er fordampet og pakke dem i passende portionsemballager.
Det er også muligt at fryse dem ned i en saltlage tilsat citron. De rensede svampe koges i ca. 10 min i lagen og fryses derefter ned i den. Til 1 kg rensede svampe beregnes 2 dl vand, 1 spsk. salt og 1 spsk. citronsaft.
Henkogning
Små faste nyplukkede champignoner, der endnu ikke har åbnet sig, kan henkoges.
Svampene børstes fri for snavs og skylles hurtigt under rindende vand. Varm dem i det vand, der hænger ved og læg dem i et henkogningsglas. Der vil have dannet sig en del væde ved opvarmningen. Er der ikke nok til at dække svampene, spædes til med kogt vand. Første henkogning vare en time ved 100°C, den anden 35 min.
|
|
|