Carambole

Kategori:  Frugt

Beskrivelse:

Averrhoa carambola

Carambole, på dansk også kaldet stjernefrugt, tilhører surkløverfamilien (Oxalidaceae).

Carambole menes at stamme fra det tropiske Asien, og den findes stadig vildtvoksende i Indonesien. Herfra er den spredt til resten af den tropiske verden og til de subtropiske områder, hvor risikoen for nattefrost er mindst.

Carambole er et lille stedsegrønt træ. Blomsterne, som sidder i klaser, er rosarøde, hvilket gør træet meget dekorativt.

Carambole er en oval gul frugt med kantede ribber på langs. I tværsnit har frugten facon som en stjerne, heraf navnet stjernefrugt. Frugtkødet er lysegult og gennemskinneligt. Smagen er sur eller syrlig afhængig af type og modenhed. Carambole indeholder, ligesom f.eks. spinat og rabarber, oxalsyre. Oxalsyren binder kalk og kan neutraliseres ved et tilsætte kalciumklorid. Med de små mængder carambole, der spises, har dette dog ingen betydning.

Betydning i kosten
Carambole indeholder væsentlige mængder C-vitamin.

Opbevaring og holdbarhed
Den bedste opbevaring er ved 5-7°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor carambole kan holde sig i ca. 3 uger.