|
Rabarber
|
Kategori: Frugt
Beskrivelse:Rabarberplanten stammer fra Asien, hvor den har været kendt i folkemedicinen i ca. 5000 år. Dens slægtning lægerabarberen er kendt for sin afførende virkning.
Man har fundet optegnelser om dyrkning i Europa fra 1600-tallet i Italien og England. I begyndelsen blev rabarber kun brugt i medicinsk øjemed, men i 1800-tallet begynder man at anvende planten i madlavningen.
Rabarber blev først kendt i Danmark ca. år 1835. Produktionen af rabarber i Danmark toppede lige efter 2. verdenskrig. I dag er den beskeden og omfatter kun friskvaremarkedet.
Rabarber er en flerårig, hårdfør plante som man normalt kan høste på i 5-10 år. Blomsterstanden kan blive op til 2 m høj, er grenet og har små hvide, cremefarvede blomster.
Rabarber er en staude og egentlig en grønsag, men da den bruges til saft, gele, marmelader og i bagværk regnes den for en frugt. Af en udvokset rabarberplante kan der i snit høstes ca. 30 stilke og der findes forskellige sorter af rabarber f.eks. vinrabarber, jordbærrabarber.
Rabarber er i slægt med syre og indeholder oxalsyre. Oxalsyren kan desværre lukke af for kalkoptagelsen og derfor bør man spise mælk på grøden eller neutralisere syren på anden måde.
|
|
|