Rødbede

Kategori:  Rodfrugter

Beskrivelse:

Rødbede hører til salturtfamilien (Chenopodiaceae). Man regner med at strandbeden er stamform for både rødbede, sukkeroe, bladbede o.a. Man har kendt dyrkning af beder i mere end 3000 år, men i starten var det kun blade og stængler, der blev anvendt. Først fra det 2. og 3. århundrede kendes til brug af rødder som levnedsmiddel. Rødbede er en relativ sen opfindelse. Den menes opstået i middelalderen. I Danmark er den i 1613 med på listen over frøindkøb til den kgl. urtehave ved Skanderborg slot. Omkring år 1800 er den almindeligt dyrket i bønderhaverne, og i hele 1800-tallet er rødbeden den eneste konserverede grønsag. Det siges, at ”de er lige så sunde som behagelige, især til fed gåsesteg”. I dårlige tider har ristede rødbeder været anvendt til kaffeerstatning.

Rødbeden er en toårig plante, der det første år danner en bladroset og en rod med oplagsnæring. Selve rødbeden består ikke alene af roden, men også af en del af den tilstødende stængel. Rødbeder findes i forskellige former, fra runde, cylinderformede til lange. De runde og cylinderformede går til friskvaremarkedet, mens de lange bruges af industrien.

Der er en betydelig dansk produktion af rødbeder, hvoraf langt den største del går til konservesindustrien.

Rødbede ... klik på billedet for at komme tilbage