Julesalat

Kategori:  Salat

Beskrivelse:

Det botaniske navne Cichorium intybus og er topskuddet på cikorierod. På ægyptisk betyder intybus januar eller den i januar voksende plante. Julesalat er i slægt med endivie, der giver let bitre blade og som menes at stamme fra Indien. Julesalat skulle stamme fra Ægypten, hvor man mente den havde en gavnlig virkning på leveren. I Frankrig kendes den fra 1200-tallet og er første gang nævnt i England i det 15. årh. Den når USA som ukrudt i 1800-tallet og har siden bredt sig langs Atlanterhavskysten. Der knytter sig forskellig overtro til planten, feks. at den skulle være et brugbart fastemiddel, og en række ceremonielle forestillinger, bla anbefalede man, i det gamle Bøhmen, at man skulle være barfodet, når roden gravedes op. I den hjemlige folkemedicin har cikorierod været anvendt som sårlægende middel. Julesalaten blev genopdaget ved en tilfældighed af en belgisk gartner i 1800-tallet og Belgien er idag storproducent af Vitloof som den kaldes der. Herhjemme er cikorierod bedst kendt som kaffeerstatning, under varemærker som Richs og Danmark, og det er plantens spæde blade, der skyder frem ved forårstide vi kender som julesalat. Det tager 3-6 uger at fremdrive et salathoved, afhængig af den ønskede størrelse. Salathovedet skal være hvidt i bunden og gult i toppen, størrelse fra 10 til 25 cm. Man kan selv avle julesalat, men den kræver varme for at gro. Med lidt held kan den drives i en trækasse med 25-40 cm jord i fyrkælderen, når der bare er mørke og fugtighed nok.