Flæskesteg med sprød svær
Hovedingrediens : Svinekød - Svinekam med spæk/svær Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 180 minutter Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm. mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset kødet, skal det gås efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Stik et par laurbærblade ned mellem sværene eller læg dem under kødet.
Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret. Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader C. alm. ovn og lad stegen stå i ca. 1½ time. Vil man væres sikker på at få saftigt kød bør man bruge et stegetermometer og følge anvisningen: Når centrumtemperaturen er 55 grader, skal man mærke, om sværen er sprød. Hvis den ikke er sprød, kan man skrue ovnen op på 250 grader C. alm. ovn, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk. Hvis sværen er sprød, forsættes stegningen ved 200 grader C. alm. ovn, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Tag stegen ud af ovnen. Skyen bruges til saucen. Lad stegen hvile utildækket i ca. 20 minutter. Under hviletiden stiger stegens centrumtemperatur til ca. 70 grader. |
Historien bag flæskesteg med sprøde sværFlæskesteg i ovn er en klassiker på det danske julebord. Stegen med de sprøde svær kan spores flere hundrede år tilbage i danskernes historie. Grisen var et landbrugsdyr, der blev anset som vældig smagfuld. Kødet skulle dog helst spises, inden det havde ligget for længe i saltlage. Derfor blev der ofte serveret flæskesteg med sprøde svær til juleaften, og denne tradition har hængt ved lige siden.Tips til en steg med sprøde sværDet evige problem når man laver flæskesteg med sprøde svær er netop, hvordan man får sværen sprød på den helt rigtige måde. Hemmeligheden ligger i at ridse sværen korrekt og ensartet. Skær igennem fedtlaget med en skarp kniv og rids helt ned til kødet med ½ cm mellemrum, men undgå at ridse i selve kødet. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Læg stegen vandret i bagepladen, så sværene bliver ensartet stegt.Har du problemer med at få sværene sprøde, kan du i stedet skære sværene af, dele dem og placere dem på en plade i ovnen. Giv dem en sidste tur under høj varme og du er nu klar til at servere flæskesteg med sprøde svær. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at flæskestegens kernetemperatur når en temperatur på 65 grader, inden du tager stegen ud af ovnen. Til at måle stegens kernetemperatur kan du bruge et stegetermometer. Flæskesteg dagen efterHvis du mod forventning har rester tilbage af flæskestegen, er der ikke noget bedre end at servere den i en flæskestegssandwich eller som en luksus rugbrødsmad med rødkål til frokost. Hvis du ønsker sprøde svær, så sørg for at skære fedtet fra inden du pakker dem ind i bagepapir med en elastik omkring. Dernæst opbevares de på køl, så de er klar til at blive serveret. Sværene kan med fordel steges på panden så de bliver varme og ekstra sprøde.Alternativt tilbehør til flæskestegØnsker du at udskifte det traditionelle tilbehør, som består af hvide og brune kartofler, brun sovs og rødkål? Så prøv at erstatte det med en frisk og sprød kålsalat med grønkål, æble og valnødder. Server bagte rodfrugter til stegen og lav din egen hjemmelavede rødkål.FAQ:Hvor lang tid skal flæskesteg have i ovnen?En flæskesteg skal have ca. 1½ time i ovnen.Hvor meget flæskesteg pr. person?Regn med ca. 200 gram råt kød pr person. Dette svarer til tre skiver pr person.hvor meget sovs til flæskesteg pr persBeregn 1-1.5 dl. sovs pr. person. |
Opskriften er vist 2273033 gange,
og udskrevet 33989 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.3 (461 stemmer) |
|
Kommentarer elsebeth - 2023-02-12 22:52:32 har taget den ud af ovnen ved 61 gr ( i stegepose ) og hældt væsken fra . Kan jeg varme op til 65 gr og grille sværen færdig ved siden af i morgen ? Linda i Canada - 2022-10-16 03:33:53 Jeg lavede den til to mennesker og brugte kun lidt mere in 500 gram svinekam. Den var næsten perfekt. Den var færdig hurtigere end tiden givet i opskriften, men det var forventet. De 20 minutter hviletid var lidt for lang. Jeg glæder mig til at lave den fulde portion. Perfekt - 2021-12-25 11:55:16 Jeg er imponeret. Hvis man ikke vil langtidsstege, er denne opskrift spot-on. anonym - 2021-05-07 20:13:03 Hvis du ønske sprød svær dagen efter er det meget nemt. Men inden jeg fortæller hvordan vil jeg lukke munden på alle skeptiker med at fortælle om min vestjyske mor som mente at det ville smage af køleskab, (Hvordan sådan en ellers smager) Fremgangsmåde : Tag en talarken i passende størrelse. Placere stegen på tallerkenen uden tildækning Placer i køleskab. Så nem er det..... Bjarne - 2020-12-24 18:13:10 Næste år vil jeg få sværen sprød allerede ved 50 grader Jens - 2020-11-24 17:01:24 Når jeg laver flæskesteg er der ofte pletter på sværen der er bløde når stegetiden er overstået! Jeg har en varmluftpistol (dem man bruger til at brænde maling af med) som jeg forsigtig bruger på "pletterne" og vuptig så popper de op og jeg får en flot ens og sprød svær ;-) eik - 2019-12-12 20:23:33 Tip. Resten af stegen pakkes ind i bagepapir, ikke noget med folie eller bøtter. Ind i køleskabet med den. Så er sværen sprød i et par dage til dejlig pålæg. God Jul. Og tak for inspirationer til alle Ditte - 2019-11-07 16:35:21 Super god opskrift til nybegynder, som mig 😉 Søren - 2019-08-31 16:14:50 Det er helt afgørende, at sværen er ridset i bund inden stegning og at der er gnedet godt med salt mellem sværene og at de er adskilte. Dette gøres nemmest ved at vende sværen nedad i et indfast fad med kogende vand de første 15-20 minutter - så er den nem til at ridse færdig og gnide salt på. Bente K - 2018-11-05 12:39:56 prøv at pensle med eddike inden der kommes salt på, hvilket giver en ekstra sprød svær Chrise - 2017-11-15 19:06:07 Simpelthen den bedste opskrift med garanteret sprød svær :) Dinosauren Phillip - 2017-04-08 18:50:40 Laurbærblade er gode for helbredet Dorthe - 2017-02-09 07:53:40 Der skal ikke lauerbærblade i, det ødelægger stegen 😂 anonym - 2016-12-26 21:47:49 Stegetiden er for lang. Jeg lagde 1.3kg i kold ovn i 1t og 20 min og kødet var allerede på 70 grader. Jeg prøver nu at lade stegen køle af og prøver grill lidt senere, for sværene er ikke sprøde Jesper - 2016-12-25 14:18:17 Man skal altid vende sværen ned af i vand den første halve time i et ildfast fad Jette Jenny, Zürich - 2016-12-05 19:17:09 Jeg bruger en god flaske rødvin, Bouillon og saften af to appelsiner til sovsen. Med saften fra Stegen smager sovsen fantastisch. Rødkålen kommer der også rødvin, Bouillon og appensinsaft i, plus himbærsyltetøj og røde løg God appetit Brianigenigen - 2016-10-20 13:05:43 Batman - det er da en smags sag, vi har ALTID kommet laurbærblade i, og det er ikke en flæskesteg hvis der ikke er det ( Det er jo vores smag ) anonym - 2016-09-23 10:39:50 Hvor længe skal en svinekam på 7 kg stege i ovnen batman - 2016-08-20 18:11:09 der skal hverken nelliker, løg eller laurbærblade i en flæskesteg . det giver en forfærdelig smag .. også sovsen bliver skrækkelig . Den skal bare have rigelig med salt og så bliver det en rigtig flæskesteg med rigtig flæskestegs sovs Lars Wøbbe - 2015-12-24 13:39:29 Det er absolut en god opskrift der giver et godt og smukt resultat glædelig jul 🎄 Kok - 2015-11-23 12:22:42 Laureblade er unødvendig. Laureblade giver saft og smag kun når de kommer i forbindelse med varmt væske fordi de er tørret. I oven bliver de bare sort ristet. Vil du have smag af lureblade så skær skind fra kødet og læg lureblade mellem skind og kød. Og opskrift på sprød svær er også forkært. Skal du have en rigtig sprød svær, det sidste 5-10 minutter af stegning stil flæskesteg på den laveste hylde så der kommer god afstand fra topplade og sæt oven på girl og max temperatur. Du få svær lige så sprøde som chips. Nam nam, flæskesteg, det skal jeg have i dag :) Lars - 2015-11-06 17:43:43 Nellike og svinekød har det godt sammen. Stik 2 nelliker ned for hvert 2-3 svær - det øger bare velsmagen :-) Lars - 2015-11-06 17:01:41 Smid et løg delt i kvarte - med skal på -i bradepanden. Det giver farve til sovsen, så du ikke behøver kulør- Fubss - 2015-09-24 01:28:41 Købte en flæskesteg marineret i øl, hældte marinaden ned i bradepanden + ½ L vand, da stegen var på 55 grader og sværene var stadig bløde, crankede jeg varmen op på 250 grader indtil stegen var på 60 grader hvor sværene derefter blev forkuldet, havde måske for meget væske i bradepanden.? anonym - 2015-01-05 18:54:34 rigtig dejlig steg meeennn........hvorfor bliver sværen som gummi? jebb57 - 2014-12-20 10:45:05 varmluft 180 grader. Krølle - 2014-12-13 15:01:12 Opskriften er fin, men gnid stegen en halv time før den skal i ovnen, med salt, og lad den stå på køkkenbordet den halve time. Så har du sprød sværd! Knud - 2014-11-27 12:28:53 hvorfor skriver i ikke temperaturene i en varmluftsovn ? anonym - 2014-06-22 14:18:26 Det her direkte afskrift af hvad der står i "god mad let at lave"... eik - 2014-06-01 13:03:12 Super steg. Lykkes hver gang. Men mere vand til sauce. Et klart 10 tal fra gæsterne: Svensker, Amerikaner, Thailænder og ego Johanne - 2014-05-07 16:08:36 God huskeregel fra mig er ca. 45 - 1 time pr. Kg. Steg Xmas - 2014-04-11 13:43:28 Sprøde svær !!!! Prøv til sidst at sprøjte dem med lidt koldt vand ( bare med fingrene ), så popper de bare op M&M - 2013-01-06 16:46:05 har lavet den med min datter på 10 år. Hun læste op og lavede stegen helt alene. Jeg var blot med til at snitte sværen og sætte den i ovnen + tage ud igen osv. Vi måtte også hælde mere væde ved og sænke stegetemperaturen ca 50 grader i varmluftsovn. Men den blev perfekt og super lækker :) Skipper57 - 2012-12-22 20:52:05 Generelt bør man beregne 1/2 time per pund (1/2 kg) kød, det gælder for gris, fjerkræ og til dels ko. For at være sikker på succes benyt et stege termometer, som indsættes på det tykkeste sted til centrum af kødet. Du kan også vende stegen så sværrene vender ned af den første halve-stegetid, alle sværrene skal være dækket med koldt vand. På den måde koger du en hel del af fedte af og sværrene bliver sprøde HVER GANG! Skum fedtet af efter stegen er færdig, kan benyttes til en fedtemad, brug resten af vandet fra stegning som fon til din super-sovs. Trut - 2011-12-26 16:42:18 Kanon god opskrift. Fik de sprødeste svær jeg nogensinde har fået :o) henrik - 2011-12-09 13:32:27 kan også laves på weber om vinteren Fam. Roswall - 2011-10-30 10:27:53 Denne fremgangsmåde er helt fantastisk.. Vi lykkedes til topkarakter. Min Svenske hustru og vores Svenske venner, var helt i skyen.. Alle var glade. Tak for denne opskrift, gjorde det let at brilliere med vores Danske arv.. Kenneth - Dansk, bosat i Sverige :-) anonym - 2011-05-15 12:25:27 altså en gennem snit steg der begtenges som alm på ca 1200-1800kg er tiden i mellem 1½ til2 timer men det er bare og kigge til den engang i mellem og vædde den ca hvert 20/30 min salten gør at sværne blir sprøde og at salten trækker saften ud af fedtet så man får enb dejlig væde til sin sovs groft salt anbefales dog herfra Mig - 2009-12-03 16:06:22 Sprød svær: Når stegen er færdig, sæt ovnen på grill. Smør stegen med skyen. Sæt stegen ind og kig mens stegen/sværen "bobler". HUSK: Kig efter så sværen ikke bliver sort. Men den skal "boble" godt. En garanti for super sprød svær.!!!!!!!!!! ilsa canada - 2009-01-02 20:01:09 der er ingenting som en flaeskesteg med sproede svaer yummy bopo7 - 2009-01-02 09:49:44 når nu sværen er blevet sprød og god,kan du også have sprød svær i morgen vis du pakker stegen ind bageparpir eller smørebrødsparpir Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne