Risalamande
Hovedingrediens : Gryn / Korn - Grødris Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Ris, mælk og flækkede vaniljestænger koges i en gryde ved svag varme under låg i 40 min. Vaniljestænger tages op, og grøden afkøles helt.
Grøden røres med sukker og de hakkede mandler. Fløden piskes og vendes i. Opbevares i køleskab indtil servering. |
|
Opskriften er vist 332557 gange,
og udskrevet 11331 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 3.3 (195 stemmer) |
|
Kommentarer Anders - 2016-12-25 12:42:40 Alt for meget flødeskum... Jimmy - 2016-11-03 16:56:39 Jeg har brugt denne opskrift i 4 år den er fantastisk til dessert når jeg har lavet mad til udsatte børn i oktober. Igen mortens aften og så til Jul. Portionerne passer ikke helt når man er oppe på 20 personer. Der fik alle vores naboer en skål også. lone - 2015-12-26 07:19:39 Kan Risalamande fryses ? Lone - 2015-12-24 08:55:28 Der er for meget sukker og alt for meget flødeskum. Den bliver for tynd og sød. mariams-opskrift - 2013-12-21 15:07:08 bunden brander når der er låg på,hvorfor det? Mrssenichka - 2012-01-30 17:04:37 Rigtig god opskrift. Kan varmt anbefales. kristina rasmusen - 2012-01-04 18:48:16 jeg forstår ikke hvad opskriften går ud på Zarzar - 2011-12-31 10:47:42 Nem og lækker opskrift! Ditte - 2011-12-19 21:31:14 Hvorfor er der mandel essens og vanilla på billedet når det ikke er med i opskriften? Er det nødvendigt? anonym - 2011-12-02 20:35:33 Wohooooooo skal lave ris a la mande Grilleren - 2010-12-23 11:41:56 Hvis i kommer lidt hvid portvin i bliver der bestemt ikke dårligere, jeg sig jer det er mums for fætter guf. Jytte Brændgaard - 2010-12-16 09:53:01 Når risene er kogt sammen med korn og vanillestænger, - tilsætter jeg et par udblødte husblas, som straks smelter. Når risene er kolde bliver massen lidt stivere og kan tage dobbelt så meget flødeskum. Desserten er derfor let og luftig. Vi portionsanretter altid desserten med mandel Juleaften. Hvorfor skal man have ondt i maven denne aften, fordi skålen skal tømmes? Rester nydes dagen efter. Mandlerne hakkes meget groft, det giver dejlig smag og megen moro,- har man måske bidt mandlen over!? anonym - 2010-11-09 19:48:32 Der er ikke nok ris i. Prøv i stedet med 190 gr ris, og start så med at koge dem med 2 dl. vand. Når vandet er fordampet tilsættes mælken. Kog i 10 min. Ind under dynen i 1-1,5 time. Og så køl den af. Synes det er nemmest at tilsætte sukkeret inden den er helt kold, og dermed og stiv. rajeev - 2010-10-19 10:43:26 elsker rislamande det er godt 10 - 2010-08-30 17:36:40 er det rigtigt det skal koges i 40 min og ikke mindre? Maria - 2010-01-26 19:23:33 det bliver noget sødt snask, den smager slet ikke godt, tag en anden. anonym - 2009-12-23 10:14:07 Fantastisk risalamande, det er i dag 3 gang jeg laver den i denne jul. Kan dog godt skæres ned på sukker og flødeskum! Glædelig jul:) laila - 2009-12-20 13:17:40 det lyder da skønt at kunne lave en risalamande så enkelt og godt, tak for hjælpen :) ? - 2009-12-11 16:28:07 skal man hakke mandlerne i stykker? Pierre - 2009-12-04 10:25:19 Jeg tager ca halvdelen af mandlerne og koger med, det får det hele til at smage lidt mere af mandler. Og til sidst er det rigtig godt at smage den til med lidt mørk rom.. Maria <3 - 2009-11-19 16:11:23 Rigtig lækkert - Mums. Herhjemme plejer min mor at lave risaldamanden, men da jeg lavede den gik jeg efter den her opskrift, og den er rigtig lækker! Spar lidt på sukkeret.. Og husk varm kirsebærsauce! Og ikk' put hasselnødder i. Det kan IKKE anbefales < :P Hardy - 2008-12-24 11:11:51 Rigelig sød. Spar 1/3 del af sukkeret, Drys grøden med sukker (drys med måleske) når den stilles til afkøling, så trækker den ikke skind. karoline - 2008-12-23 23:58:41 vi sidder i nord norge. Og ved ikke helt hvordan man laver det? Så vi håber den bliver god:) GOD JUL TIL ALLE... anonym - 2008-12-17 22:23:35 det er helt forkert at koge risene i kun 40 min... med mindre man vil ha ris suppe. men koges de indtil grøden er stivt, så er det rigtig godt... ;-) R - 2008-12-10 22:44:43 HS - Der står nu også at man skal koge risene med en LITER mælk! Trine - 2008-12-02 12:18:40 Skal man bar putte mælk og ris i med det samme, sammen? Sara - 2008-11-16 15:24:15 Mmmh...Yummi! Smager meget godt! Kan man ikk tilhøre sødmælk og smør i steden for piskeføde HS - 2008-11-12 12:12:03 det må da vist være en fejl at der skal koges 125 gr. ris med kun 1 dl. mælk ????? Ole Kongsdal - 2007-12-23 13:19:43 Jeg plejer at lave risalamande af brune ris: det smager af meget mere, og man kan tygge på riskornene, hvad jeg synes er lækkert. Her følger opskrifter: Risengrød af brune ris Ingredienser: 3 dl korte brune ris (gerne økologiske), 5 dl vand, 5 dl mælk (sødmælk eller letmælk), 1 tsk. biologisk havsalt. Fremgangsmåde: Bring risene i kog med vandet, læg låg på, og lad det koge i 5 minutter. Nu tilsættes mælken, og det hele bringes i kog under omrøring så mælken ikke brænder på bunden. Pas på: mælken koger let over! Når grøden koger, pakkes den med låg på ind i en avis og sættes til efterkogning i høkasse. Hvis man ikke har sådan en, kan man lægge den ind i en dyne: Man folder dynen dobbelt sammen, sætter gryden på dynen og folder en gang til på den anden led. Når grøden har stået nogle timer (gerne 5-6 stykker), koges grøden op igen under omrøring og koger til den begynder at tykne. Når den er passende tyk, tilsættes salt. Grøden serveres med kanelsukker, smørklat og hvidtøl. Note: Man kan koge en vaniljestang med hvor man har brugt kornene, eller evt. ½ flækket vaniljestang; det giver en dejlig smag. Risengrød smager af mere når den er lavet med brune ris – den bliver ikke så smattet som med hvide ris, og man kan mærke riskornene mellem tænderne når man tygger dem. Risalamande af brune ris Ingredienser: En portion kold risengrød af 1½ dl korte brune ris, 2½ dl vand & 2½ dl mælk (se opskrift på risengrød); 2-2½ dl piskefløde, korn af ½ stang vanilje, 1 spsk. sukker, 50 g mandler. Fremgangsmåde: Den kolde risengrød blandes med 50 g smuttede, hakkede mandler, korn af ½ stang vanilje + 1 spsk. sukker og flødeskum af 2-2½ dl piskefløde. Risalamanden kommes i en smuk skål, evt. med en hel mandel i til mandelgaven. Den stilles koldt et par timer før serveringen. Serveres med kirsebærsovs: Et glas syltede kirsebær bringes i kog og jævnes med maizena (se opskrift på pakken). Serveres lunken eller kold til risalamanden. Portvin smager rigtig dejligt til. Note: Risalamande smager af meget mere når den er lavet med brune ris – der er mere at tygge på. Og man må ikke spare på mandlerne! Womme Blomme??! - 2007-12-22 21:08:19 Det lyder som en rigtig god opskrift og vil helt sikkert bruge den til juleaften og jeg tror at jeg putter marcipan i xD Peter - 2007-11-30 18:36:39 Til Anja - du skærer vanillestangen igennem på langs, ellers afgiver den ikke smagsstoffer fra "pulveret" inden i. anja - 2007-11-29 20:42:40 hvad menes der med '' flækkede vaniliestanger ? pernille - 2006-12-26 23:50:22 Jeg er normalt ikke glad for risalamande, laver det kun til jul for min mands skyld man fremover vil det blive serveret ofte som dessert. kath - 2006-12-21 10:03:39 Super god... Rigtig godt med marcipanen... Mums... Ole S - 2006-12-17 16:22:20 Jeg bryder mig ikke om mandler, så jeg til sætter essens istedet, med godt resultat , og undlader også citron. lonny hansen - 2006-12-15 09:11:51 den er god Elisabeth - 2005-01-01 01:01:01 det er første gang i år, at risen ikke er brændt på eller andre ting ved at jeg fulgte denne opskrift, kan bestemt anbefales søs - 2005-01-01 01:01:01 istedet for 6 spsk.sukker så brug 4. spsk. sukker og 2 spsk.vanilliesukker,giver en god smag anonym - 2005-01-01 01:01:01 4 spsk.sukker og 2spsk.vanilliesukker Sabine - 2005-01-01 01:01:01 Jeg ledte efter en god opskrift til ikke alt for mange personer, da jeg godt kan lide at lave ris ala mande flere gange om året, end lige til jul... Super god opskrift... MUMS... :-) Rita Retsby, Kolding - 2005-01-01 01:01:01 Jeg kom lidt flere mandler og lidt mindre sukker i, og resultatet blev bare godt, hverken for slasket eller for stiv. Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne