Trilleboller - Brødboller
Hovedingrediens : Diverse produkter - Diverse Højtid: Hvide Tirsdag Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Brødet afskorpes og rives på et rivejern.
Dejen rørs sammen af brød, æg, mel, salt, sukker, kanel, smeltet fedtstof og så meget suppe at dejen bliver fast og sammenhængende.
Dejen trilles til en pølse, skæres ud og trilles til boller, lidt større end hasselnødder. Trilleboller skal være kuglerunde. Bollerne sættes på den let kogende suppe og koger i 3-5 minutter. Tips: Er tiltænkt brug i bollemælk som er en varm mælkeret som serveredes hvide tirsdag. Se opskrift på Bollemælk her |
Tirsdag efter fastelavn blev overalt kaldt hvide tirsdag. Den dag spiste man varm mælk og æggesøbe med hvedebrød eller -boller ("bollemælk"). Navnet, hvide tirsdag kommer af, at den dag brugte man hvidt mel. Til daglig bagte man jo med det mørke rugmel.
Først om onsdagen begyndte selve fasten. Der skulle alle møde op i kirken med aske i hår og ansigt. Skikken ændredes til, at præsten dyppede sin finger i asken og tegnede et kors i panden på hver enkelt kirkegænger, mens han mumlede: "Menneske, du er kun aske". Det skulle være med til at gøre menneskene ydmyge og fromme i fastetiden. Askekorset blev afskaffet ved reformationen, men navnet askeonsdag er bevaret. Fastelavnsugens sidste dage blev blot kaldt for torsdag, fredag, lørdag i hvedebrødsugen. At disse dage ikke havde specielle navne kan skyldes, at den rigtige festtid nu var forbi. |
Opskriften er vist 48098 gange,
og udskrevet 304 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 3.4 (10 stemmer) |
|
Kommentarer anonym - 2020-12-27 15:35:40 Trillebollesuppe er en lollandsk ret med klar suppe og kødboller og urter anonym - 2020-12-27 15:32:59 Denne opskrift er helt forkert!! MinMor har lavet trilleboller gennem et helt liv til vores familie 60 år. Min Mor lærte det af hendes Far min morfar. Der skal ikke sukker og kanel i!!!! Aldrig. Nu er det min storesøster som som er 67 år der viderefører traditionen Randi - 2013-03-10 19:37:45 Der skal ikke kanel i brødboller. Brødboller er en gammel Sønderjyske skik. Kommes i klar suppe sammen ned kød og melboller, samt kolde risklatter med rosiner i. Risklatter er grød ris kogt med vand og tilsat rosiner. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne