Spekulatius
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Højtid: Jul Oprindelsesland : Holland Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red : |
|
|
Smør og sukker piskes skumagtig.
Æg, knust tvebak, krydderier og de øvrige ingredienser tilsættes, dejen æltes. Dejen stilles kold over nat. Næste dag udrulles den 4 mm tyk, små stykker presses i træforme og bages ved svag varme. Tips: I juletiden spiser man især i Tyskland og Holland en art småkager der hedder spekulatius. En legende fortæller, at biskob Nikolaus reddede sin hjemby for hungersnød. Han overtalte nogle handelsfolk til at give byen noget mel til brød. Da handelsfolkene sejlede videre opdagede de, at sækkene stadig var fulde af mel, de blev så taknemmelige at de, da de kom hjem til Holland fremstillede et specielt bagværk, bla. af de krydderier, som man havde hentet i Tyrkiet. De første spekulatius forestillede Sinter Klaas i fuldt ornat, men nu kan man få alle mulige figurer. Speculatiusformene laves af træ og man kan ofte se dem hænge til pynt i køknerne året rundt, når de ikke bruges. Ud fra disse spekulatiuskager, der efterhånden findes i mange typer, stammer vore egne brunekager og pebernødder formodentlig, da det jo også er kager der kun spises til jul og indeholder krydderier fra "den fremmede verden". De små speculatius småkager er med huller i, så de kan hænges på juletræet. Hollandske speculatius (firkantede brune kager) kan nu købes i næsten alle supermarkeder i Danmark. |
|
Opskriften er vist 16591 gange,
og udskrevet 249 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.7 (3 stemmer) |
|
Kommentarer er dreng - 2007-12-19 23:50:55 skal der ikke honing i ? |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne