Peanuts

Peanuts er en bælgplante. I USA spiser man mange peanuts, derfor er der også forholdsvis mange der får peanuts-allergi. I Danmark er det færre personer der har jordnøddeallergi, men at antallet af jordnøddeallergikere er stigende.

Vi kalder også peanuts for jordnødder.

Der er forskellige grader af allergi nogle reagerer ved 1/10 gram jordnød, og er nødt til at være ret "hysteriske", mens andre - mindre følsommer - godt kan tåle spor af jordnødder.

Det er umuligt ud fra varedeklarationer at gennemskue, om en fødevare indeholder jordnødder eller spor af jordnødder. Af uransagelige grunde mener fødevareproducenterne åbentbart ikke, at det er nødvendigt at oplyse om alt, hvad en vare indeholder og reglerne på område er således, at der kun skal oplyses om de væsentligste bestandtdele i en vare.
Det gør livet temmeligt besværligt, hvis man er jordnøddeallergiker eller har et barn, der er det.

Sagen bliver ikke mindre kompliceret af, at jordnødder i nogle varer anvendes som erstatning for dyrere ting. F.eks. indeholder mange pebernødder stykker af jordnødder i stedet for stykker af mandler. Det værste eksempel er jordnødder, der var malet grønne for at ligne pistacenødder!

Herudover pakkes nogle - ellers uskyldige - fødevarer på samme transportbånd som varer, der indeholder jordnødder. Risikoen for at blive udsat for jordnødder eller spor af jordnødder er i denne situation meget lille - men der skal jo heller ikke meget til, hvis man har en alvorlig jordnøddeallergi. F.eks. pakkes næsten alle ris i Danmark på poser i en virksomhed, som også pakker jordnøddeprodukter og dermed kan man - hvis man vil være på den helt sikre side - ikke købe almindelige ris.

På www.peanutallergi.dk som denne tekst er fra kan i se udførlig vareliste med over 200 varer, og der er en masse gode råd.