Spaghetti Carbonara
Hovedingrediens : Pasta - Spaghetti - Spaghetti Oprindelsesland : Italien Tilberedningstid : 15 minutter Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Bacon skæres i tynde strimler og steges sprøde for jævn varme. De tages op og afdryppes på køkkenrulle.
Kog spaghettien i en stor gryde spilkogende vand og kog den 'al dente'. Afdryppes i dørslag, hældes i gryden og holdes varm. Pisk æg, ost og fløde sammen i en skål; tilsæt bacon. Hældes over den varme spaghetti i gryden og blandes godt. Sæt gryden over for svag varme i ½-1 min eller til saucen begynder at jævne. Krydres med friskkværnet peber og garneres med krydderurter. Tips: Friske krydderurter kunne være Merian, salvie eller basilikum, men mest almindeligt er basilikum. Carbonara = bacon og æg |
Historien bag spaghetti carbonaraSpaghetti Carbonara er en af de mest populære pastaretter, som findes i dag. Den er at se på næsten ethvert menukort, hvorfor den også findes i et utal af forskellige varianter - men, hvilken historie ligger egentlig bag den cremede Carbonara?Et solidt måltid til minearbejdere eller en amerikansk soldats påfund?Spaghetti carbonaras oprindelse er, som det er med næsten alle retter, svær at datere helt præcist. Det vides dog, at den, i sin nuværende moderne form, er en romersk pastaret, som kom til i løbet af det 20. århundrede.Der findes utrolig mange teorier for rettens oprindelse, hvoraf en af dem er afledt af rettens navn. Carbonaro er nemlig det italienske ord for ‘kuldbrænder’, hvorfor nogle mener, at retten i sin tid blev lavet som et solidt måltid til de italienske trækulsarbejdere. Andre mener, at den blev til, da en amerikansk soldat, under Anden Verdenskrig, synes en pasta, han fik serveret, var for kedelig, hvorfor han tilføjede sine feltrationer af pulveriseret æg, ost og frisk fløde til den. Hvad end, der danner ophav for denne cremede pastaret, så er det helt sikkert den romerske variation, som vi hylder allermest i dag. Denne oprindelige variant består af fem enkelte ingredienser: spaghetti, guanciale, sort peber, pecorino romano og æg. Almindelig bacon i stedet for guanciale og enhver parmesan er hertil gode erstatninger. Der findes dog, som nævnt, et utal af bud på, hvordan man kan skrue en carbonara sammen - og der er altid fri leg, når det kommer til at lave sin egen yndlings udgave af den lækre spaghetti carbonara. |
Opskriften er vist 4645251 gange,
og udskrevet 59151 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 5 (81756 stemmer) |
|
Kommentarer Hmm - 2024-09-21 13:25:00 Der er heller ikke bacon i, men Guanciale. Hmm - 2024-09-21 13:20:02 Der er ikke fløde i Carbonara. Du ville blive smidt ud af Italien med det samme. ChefRix - 2024-02-09 00:17:05 STOOOOP NUUU 🤭😅🤣 Der er jo kun spaghettien der er fælles ingrediens 🤯😆 Hvad så… er spaghetti med tomatsauce så også Carbonara..? Spaghetti bolognese? Jeg bedømte retten til 5 smagsmæssigt, jeg kender så udmærket den fordanskede udgave. Udkantsdanmark er lettere udfordrende i forhold til specialiteter og delikatesser, i hvert fald betyder det planlægning i forhold til guanciale og pecorino. Jeg har lavet og nydt Carbonara, med de 5 originale ingredienser, fantastisk..! Jeg har også lavet Danbonara/notbonara/wannabebonara findselvpåflere, smager great med bacon og parmasan (ikke granulat nænæ), men jeg kunne ikke drømme om at præsentere det som Carbonara. No go. Pleeeease people 🤫🤫🥰 ChefRix - 2024-02-08 23:31:58 Det er altså ikke så svært… En Carbonara er en Carbonara. Punktum. I kan koge pasta, stege bacon, hælde fløde i, ja alt muligt lækkert, og det smager skønt… -Men er bare ikke Carbonara..! Kald retterne hvad I vil, men 'Carbonara' er optaget 😉 Jeg kalder jo heller min EL-Scooter 'DeLorean' bare fordi de begge har 4 hjul 🤷♀️😁😅 Faktisk kalder jeg den 'Cayolen' i daglig tale, men tag ikke fejl, det er en Lindeberg. Sorry 😅 men det' brand oz taget… 🤣🤣🤣 Det er da ikke så svært 🤭🙈🥰 Kim - 2022-10-28 20:27:40 Dette er ikke en carbonara. Det er derimod en lækker flødepastaret, Bruno - 2021-12-21 23:59:20 Fløde i en carbonara ???? Aldrig i livet. Bacon ???? Nononono…. Det skal være grisekinder - guanciale, som steget ved middel varme uden olie eller smør Parmesan ???? Kun i nødstilfælde…. Pecorino er den rigtige ost Når spaghettien er næsten fætdig tages et krus vand fra som kan tilsættes - titreret - blandingen af æg og pecorino til den rette konsistens. Gem vand til at justere konsistensen på den færdige ret samtidig med, at der tilsættes mere pecorino til retten bliver rigtig cremet…husk at vende retten i panden - hyppigt og vær ikke sparsom med pebberet. Salt kan undværes helt, da guanciale er salt i sig selv - evt en smule i vandet før spaghetti tilsættes…… og spis så med velbehag den ÆGTE carbonara. mig - 2021-03-16 18:45:55 den er god Morten - 2021-03-13 17:23:04 Familien her hjemme er vilde med minimum 4-500g bacon. og de vil ha den "våd" som i 2-3 små madlavningsfløder 4%, 4 æg også til 500g spaghetti. Det kan de bedst lide :) Janne - 2021-02-23 18:36:13 Virkelig god opskrift, tilføjer hakket oksekød sammen med bacon, det står jo heldigvis alle frit for at ændre eller tilføje ingredienser Det synes vi er dejligt Har fået det mange gange Silverback - 2020-12-14 19:31:08 Fulgte opskriften til punkt og prikke. Konen syntes den var meget tør. Jeg syntes den var pragtfuld. Cecilia - 2020-10-14 11:34:02 Mega god opskrift den virker super godt!👍 Patrick - 2020-05-03 18:09:36 2 til 3 æg og maaaax 1 dl fløde. kenn - 2020-04-09 19:28:53 der er ikke fløde i den oprindelige italienske opskrift. Italienere ville aldrig bruge piskefløde i denne ret. Bedste hilsner Kenn matilde - 2020-04-02 19:21:35 den var alt for klistret Oskar - 2020-02-27 16:46:06 Vi vil prøve den nu om den er god. Vi vil give en tilbage melding senere. Vi har nemlig familien på besøg og derfor må vi lave ekstra. Har andre prøvet og lave dobbelt portion? Og smagte det godt? Hvor mange æg skal vi så købe? Kram Oskar 👍🏼 Laura - 2020-02-09 08:34:01 det smager rigtig rigtig godt og man kan lave det lige når man har lyst til det anonym - 2019-10-30 18:23:14 To æg er rigeligt Karl - 2019-07-03 18:15:15 125 g bacon er meget lidt. Retten bliver meget bedre, når der anvendes 400-500 g bacon. :-) anonym - 2019-05-23 18:24:07 Det smager rigtigt godt! Per - 2019-04-25 23:28:05 spaghetti carbonára er en af mine livretter :) Finn - 2019-04-11 17:38:15 Dejlig velsmagende og let lavet ret (også med fløde :-) Vibeke - 2019-03-27 18:50:50 Der skal bruges peccorino ikke parmesan, det giver bedre snag Og guanciale ikke bacon, bacon er røget og giver forkert smag Og kun æggeblommer fra fine æg med gule blommer Og absolut ingen fløde Masser af peber Intet andet Ingen tomater Marco Torma - 2019-02-21 12:28:08 Man bruger ikke piskefløde i en carbonara, det er ost, æg og lidt af kogevandet fra pastaen der giver den cremede konsistens Christian - 2018-12-04 17:01:05 En fantastisk opskrift😋!!! Til jer som brokker jer over der ikke skal fløde i, for lidt bacon og for meget salt o.s.v. , hvorfor laver i ikke bare jeres som i ønsker det! Kokken gør det ikke for at være tarvelig, men med et ønske om det måske er noget for jer. Det smagte ok 1ste gang, men efter det, har det været fantastisk HVER gang, da jeg ændrede den lidt😃!!! 7-8 gange er den lavet. Fantastisk og børnene elsker den❤️ Hrs - 2018-11-29 22:23:41 Der skal ikke bruges hele æg, men kun æggeblomme, fr de 4 æg.. anonym - 2018-10-16 17:24:00 Nu er det føste gang jeg skulle lave det og det blev meget godt. Selvom jeg er 15år anonym - 2018-09-10 10:52:12 Det smager godt Valdemar Rasmussen - 2018-08-17 17:15:49 Bruger aldrig fløde i denne ret og såå lige lidt ekstra Bacon. Mmmm Nam-Nam Andreas - 2018-06-24 14:07:52 Hej. Super lækker ret, tak for hjælpen. Mvh. Andreas Lidt om mig Lars - 2018-04-24 13:35:40 Jeg kan se mange brokker sig over fløden, til jer der gerne vil have et lettere alternativ. tag og brug vandet fra spaghettien og kom op sammen med æggeblommer og parmesan (eller pecorino) hvis i laver den traditionelle. pasta vandet tykner af stivelsen i pastaen bliver stadig lækker og cremet :) bare en lille indskyldelse hvis nogen ville prøve :) Michael - 2018-01-02 11:19:18 Hvad er friske kryder urterö Mona - 2017-11-30 20:39:55 Meget tydelig smag af ost og fløde, selvom der er kommet ekstra bacon i og masse af salt og peber. Derfor kun 2 stjerner herfra Tobias - 2017-09-07 16:37:57 Det smager godt😁 jens - 2017-08-28 10:15:19 den smager super godt Henrik - 2017-07-17 17:49:29 Der skal slet ikke fløde i cabonara, det er kun æg og pecorino ost :-) og så helst pancetta Birgitte - 2017-05-25 20:19:39 Super opskrift. Har nu brugt den 2 gange(dog fordoblet mængden af bacon) og begge gange en success her i huset, tror dog jeg skal prøve med en større gryde næste gang, da jeg ikke synes det ville jævne nok. anonym - 2017-05-12 18:14:44 Denne ret smager sikkert godt men det er ikke i nærheden af at være spaghetti carbonara Feelsbadman og ja jeg er et barn Lisbeth - 2017-05-12 15:35:57 Super lækker ret. God smag og konsistens anonym - 2017-04-03 13:57:08 hvor står der noget om parmesanost i opskriften? Martin - 2017-04-02 20:06:51 Stegte ikke bacon, vendte pasta og bacon i 2 bakker rejeost og kaldte den rejonara Svigermor var helt vild Tak for hjælpen Mathilde - 2017-03-31 19:19:44 Super lækker ret! I stedet for bacon bruge jeg purløg og laks. Så smager det bare kanongodt! :) Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne