Hyldeblomstsaft 02
Hovedingrediens : Bær - Hyldeblomst Højtid: Skt. Hans Oprindelsesland : Sverige Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
De grønne stilke på blomsterne klippes væk, blomsterne rystes let for at komme af med smådyr, de må ikke skylles.
Citronerne (usprøjtede) vaskes og skives tyndt. Hyldeblomster, citroner og sukker lægges i en stor plasticspand, porcelænsskål eller rustfri stålgryde. Vandet koges og citronsyren opløses. Hæld det over blomsterne og rør godt rundt. Et viskestykke el. lign. lægges over. Stilles køligt i 4-5 dage, der røres rundt ca. en gang om dagen. Saften sies igennem et klæde, og hældes på Atamonskyllede flasker med tætsluttende propper. Serveres som saftevand til mad, eller som sommerdrink med danskvand eller hvidvin. Kan også anvendes til sorbet. Tips: Hyldeblomster der vokser tæt på trafikerede områder skal ikke bruges. Grunden til at det er økologiske citroner der anbefales er, at det kan smages i saften hvis citronerne er sprøjtet. |
|
Opskriften er vist 154719 gange,
og udskrevet 6025 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.1 (115 stemmer) |
|
Kommentarer anonym - 2016-08-05 10:40:16 Hej Kan man ikke lave den i en saftkoger Med venlig Marie Edith - 2016-06-20 16:39:36 Hvor meget fylder 60 blomster som er brugt i opskriften, der er jo meget forskel i størrelsen af dem, jeg har lige lavet en portion, blomsterne fyldte ca 7-8 l i rengjort stand. Jenny - 2014-06-13 14:53:13 Citronsyre kan købes som pulver i en lille pose i de fleste supermarkeder. anonym - 2011-06-22 11:25:49 citronsyre....? er det mad syre som man også afkalker med eller en slags madsyre.? Fru T. - 2010-07-06 09:20:39 Jeg kan læse i opskriften at sukkeret er reduseret til ca 600 gr. sukker pr. ca. 1 l. vand i forhold til mange andre opskriftre på hyldeblomstsaft/drik. Sukker er med til at konservere drikken. Den reducerede sukkermængde kan være medvirkende til den forringede holdbarhed. Husstande med lille frysekapacitet er afhængig af holdbar heden udenfor fryseren. Øges sukkermængden foreslår jeg at der tilsættes mere citon eller evt. lime. Merete - 2010-06-29 18:24:57 Jeg giver blomsterne et ganske kort opkog sammen med lagen - har aldrig oplevet at den mugner eller gærer. Lidt brun farin giver gylden farve og god smag. "kvaset" kommes tilbage i en plast bøtte med tæt låg og overhældes med vodka til det dækker - (bare den billigst slags) det hele trækker nogle dage i køleskabet - røres evt. rundt. Du kan lave 2 vodka aftræk, der så blandes. Det bliver den fineste hylde likør - så lækker! "Kvaset" kan efter sidste gang vodka overhældes med vand og trække endnu et par dage - det bliver en "hylde vodka shot" der smager godt med is som longdrink - evt. med lidt af hyldesaften eller likøren i. Velbekomme og skål! Ida - 2010-06-28 08:02:45 Hej alle. Vi har lavet hyldeblomstsaft efter denne opskrift 2 år i træk, ca. 30 L pr år. Opskriften giver ca. 4,5 L saft som vi fortynder 1:4. Saften kan fint fryses som andre også beskriver. Vi hælder de første 4,5 L på flasker og fryser resten i fryseposer der er puttet ned i mælkekartoner. Så kan de stables i fryseren når de er frosne. Sidste år hældte vi mere end 20 L på flasker og havde ingen problemer med vækst men vi konserverer også med 1-2 hættefulde atamon. Efter et stykke tids henstand kan man se 'mudder' i flaskerne, det er sandsynligvis blomsterstøv, ikke mug. Mug lægger sig som oftest på overfladen. Men for at undgå det, så frys så stor mængde som muligt og tø kun det op du kan nå at drikke indenfor en uge. Det er for ærgeligt at bruge kræfter på noget der skal smides ud. Bonusinfo: I de gamle guders tid var hylden kendt som gudernes træ. Man lavede saft af blomster og bær som man ofrede til guderne. Bærerne (som smager helt anderledes) er rige på c-vitamin, som mange dengang manglede, specielt om vinteren. Held, lykke og glæde til jer alle. Trine - 2010-06-25 10:53:04 Hvor langt fra en trafikeret vej skal man plukke hyldeblomsterne: Jeg bor mit i en stor by og har plukket mine i en park, så 50-100 meter fra en stor vej. Kan de bruges til saft, eller skal jeg tage på landet og plukke. Hyldeblomstsaft jomfruen Hanne - 2010-06-25 09:33:31 Jeg lavede hyldeblomstsaft sidtse år, det holder sig fint, vi er ved den sidste faske nu. Det er ikke denne opskrift jeg har brugt, men den ligner meget, dog lidt mindre vand og så er der tilsat 1 ss. atamon. Jeg bruger rørsukker, det giver en god smag. Man kan have mange meninger om atamon og konserveringsmidler i det hele taget, men da saften er helt rå, så er det ikke her man skal undlade det. Syltede produkter iøvrigt, som opvarmes kan med fordel henkoges uden brug af konserveringsmidler. God syltesommer. Helle - 2010-06-04 17:12:38 Hej...Jeg har også erfaring med at det gære alt for hurtigt og derfor besluttede jeg sidste sommer at fryse det ned med det samme. En del putter jeg i alm fryseposer i mængder der passer til vores vandkande...Resten fryser jeg i isternings poser. Så er det muligt bare at tage et enkelt glas og drikken er jo dejlig kold...Det mulig gøre også at man selv bestemmer hvor stærk man ønsker sin drik - børnene ønsker den som regl lidt tyndere end os:-)Jeg går ud og plukker hyldeblomster nu og glæder mig til om 4-5 dagen...:-) annelacour - 2009-07-01 11:57:35 Husk at plukke hyldeblomsterne om morgenen( bedste aroma) og at de skal være nyudsprungne. annelacour - 2009-07-01 11:55:53 Jeg kan anbefale at koge sukker og vand, som hældes over de andre ingredienser, men ikke i plasticspand eller alubeholder! de afgiver uønskede stoffer.Jeg lægger gerne en stang kanel ved, som giver en lidt mere markant smag Sjipsjap - 2009-06-25 11:20:32 Nu står det og trækker. Jeg lavede det i aftes. Glæder mig til det er færdigt... Jeg tænkte på: hvor mange liter saft bliver der ca? anonym - 2009-06-21 19:06:21 Det er ikke en god idé at bruge saften, hvis der er mug på toppen, som en foreslår! Det hjælper ikke at koge saften, da den eneste sikre måde at dræbe sporer på er at autoklavere, dvs behandle væsken ved fugtig varme ved 120 grader i 20 minutter. Almindelig kogning dræber ikke sporer... Lea - 2009-06-20 05:26:52 Heldigvis var vi tidligt ude for at plukke og kan stadig nå at plukke en portion eller 2 mere.Min saft var væk allerede første dag(venner og familie),så jeg må igang igen.Men det er nemt og så smager den fantastisk gurli - 2009-06-17 23:38:54 Er der nogen der har prøvet at lave saften med sødemiddel? Kan det lade sig gøre? Rebecca - 2008-07-13 11:56:56 hyldeblomst saften er rigtig god, men hvis man ikke fryser den gære den og det hele bliver ødelagt! jeg frøs nærmest blevet til cider eller vin. Jeg vil meget gerne høre hvorfor? med venlig hilsen mig..... anonym - 2008-06-20 17:44:35 Saften holder sig ikke ret godt selvom man konserverer. Saft der er begyndt at gære eller mugne på toppen kan reddes ved at fjerne det dårlige fra toppen - det flyder ovenpå og fjernes lettest med en lille si. Herefter bringes saften på kogepunktet for at fjerne evt. svampesporer. Det går dog lidt ud over den meget fine smag at koge saften, men kvaliteten er ok. Jeg har selv fået det gode råd at fryse saften ned for at undgå at den bliver dårlig. Frys i små mængder, evt i poser, der stilles i en beholder til saften er frosset. anonym - 2008-06-15 12:59:45 kan hylleblomst fryses pia - 2008-06-12 22:03:59 Økologisk rørsukker giver også en flot farve og så er drikken helt økologisk. suzanne - 2007-06-14 16:25:55 brun farin giver en flot gylden farve evt 1/4 af sukkeret !. Lene - 2007-06-11 14:48:06 Pluk heller ikke hyldeblomster langs med landmandens kornmarker, det kan være han lige har været ude med giftsprøjten :-/ og det vil jo ikke være rart at lave saft af :-/ |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne