Falafel
Hovedingrediens : Bælgplanter - Kikærter Fryseegnet : Er fryseegnet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Kikærterne opblødes i rigeligt vand natten over eller ca. 12 timer, derefter sis vandet fra (kikærterne skal ikke koges).
Alle ingredienser blendes (foodprocessor eller stavblender). Farsen formes mellem to skeer (hvis det ikke vil hænge sammen kan æg og rasp tilsættes). Bollerne frituresteges eller steges i olie på panden til de er gyldne. Serveres i pitabrød med tzatziki eller salat. Tips: Der kan ikke bruges kikærter på dåse da disse er kogte. |
|
Opskriften er vist 468962 gange,
og udskrevet 13199 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.3 (461 stemmer) |
|
Kommentarer Henrik H - 2019-07-10 23:36:46 Det ER muligt at bruge kogte kikærter fra dåse, men så er tilberedningsmetoden anderledes. 1) Lav farsen som opskriften angiver samt 1 æg og ca. 2 spsk mel/rasp, da den vil være noget usammenhængende. 2) Form på bedste vis farsen til golfkugler og sæt dem på en bradepande med bagepapir. Tryk dem let flade og pensl toppen med lidt olie. 3) Bag falaflerne ved ca. 190°C (varmluft) indtil de er gyldne. Lad dem køle lidt af, før de fjernes fra bagepapiret. Willy - 2018-09-24 14:40:31 Ser rigtig godt ud. Bare jeg kan udelade spidskommen. Niels - 2016-09-27 10:48:48 Brug æbleskivepande bliver super godt resultat René - 2012-11-07 03:12:57 Brug hørfrø der har stået i blød i ca 2 timer til falafel dejen hvis i/du ik kan få dejen til at hænge sammen, er et supergodt råd. Såen ca 4 spsk fulde hørfrø i et krus med vand. Det skulle dejen til at hænge sammen, da hørfrø klister godt, ligesom erstatning for æg. Hvilket er en ægte veganer opskrift jeg har lært. Prøv osse at hælde lidt soja sovs i dejen. Num dejen kommer til at dufte fantastisk af det. Hilsen René O_O ^_^ :) <3 Eva - 2012-06-04 12:37:27 helt fantastisk!! sys bare et halvt bundt persille er rigeligt! glemte også salten til de første stk (det smagte ikke godt!!!!) SÅ HUSK SALTEN!!! ;-) Mig - 2012-02-26 17:06:45 Glæder mig til at lave dem imorgen did - 2011-10-27 19:00:10 hvor mange bliver en ca. til?? (: Emilie - 2011-10-17 23:02:01 Jeg har aldrig lavet falafler før, men det gik nemt og smertefrit ud fra den her opskrift. Ingen smuldren eller noget. Louise - 2011-08-28 20:10:03 Jeg har hørt man også kan lave dem i ovnen, for at spare på fedtet, ligesom med frikadeller? Jensen - 2011-05-17 13:20:06 kikærtefarsen står i køkkenet og trækker og jeg ville lige se om der var ideer til evt. krydderier. Når man så ser, hvor mange der er i tivl om hvordan sådan en falafel skal grejes fik jeg lyst til at gi mit besyv med. Efter at kikærterne har stået i blød natten over, tages vandet fra. Derefter skal de blendes, til dette formål er en stavblender helt ok. Jeg smider gerne lidt vand i, Men kun lidt vand, så jeg får en tyk fars, den må bestemt ikke blive smattet. Bare så blenderen nemmere kan svinge det rundt og få blendet alle ærter. (der er altid lidt ærter der skal drille og som er svære at få moset, pyt det gir konsistens). Derefter smider jeg en teske bagepulver i, som er med til at gøre falaflerne super luftige og lækre. Et par tsk spidskommen er også et must! Bagepulveret plejer jeg at smide i 4 timer før de skal steges. Har aldrig friturestegt i en gryde, jeg plejer bare at smide dem på panden når den er varm og steger i rapsolie. (aldrig olivenolie!) her skal man dog være lidt forsigtig, da falaflerne skal ha fået lidt skorpe på stegesiden, inden man vender dem. En slip-let-pande er helt klar at foretrække, så kan man bare ryste lidt med panden og se hvordan de skøjter rundt. Steg til de er blevet gyldne/kobberfarvede og sørg for at de er blevet gennemvarme, da man ellers godt kan få ondt i mavsen. (kikærter er uden tilberedning lidt giftige) Æg har jeg aldrig brugt, aldrig hørt om at man bruger og er SLET ikke nødvendige, hvis bare man er omhyggelig med farsen Kog evt. nogle af kikærterne og lav humus af dem, sammen med tahine, olivenolie og hvidløg, citronsaft og salt. -Men kog IKKE de kikærter du vil lave falafel af. Der var en eller anden der spurgte hvad der skete hvis kikærterne stod i blød for længe. Ikke andet end at de begynder at spire, men lad være med at spise spiren, for igen, kikærter er giftige rå, og gir dig ondt i maven. Samtidig tror jeg vand-indholdet i kikærter der har stået så længe vil gøre det svært at lave falafel. Kog dem istedet og lav humus af noget af portionen og frys de resterende hele ærter ned, så kan du tø dem op en dag du lige trænger til lidt mere humus, -let, nemt, billigt og lækkert! Martin - 2011-05-01 22:23:28 Den ene gang mine falafeler er smuldret er fordi jeg brugte dem fra dåse, de er måske kogt på forhånd ??? de egner så nok kun til humus. Men ellers så få nu fat i den kødhakker, for det er bare nummer 1. PS når du koger kikærter til humus skal man komme en spsk. bagepulver for at gøre dem endnu blødere. Så brænder man ikke sin blender sammen. A-M - 2011-02-07 14:28:06 Det kan jo ikke lade sig gøre at blende de der forbandede kikæter - og ja de har stået i vand natten over (jeg har en da givet dem en tur med kødhammeren, inde jeg prøvede at blende)Noget værre øv, det kunne ellers have været super at lave det selv. Imorgen prøver jeg så med humus, det skal bare lykkes :) FOA - 2011-01-31 15:36:02 Hvor meget svarer "1 portion" til?? Flohra - 2011-01-19 14:19:39 De er gode, men jeg vil lave dem noget mindre end valnødestørrelse f laptop - 2010-12-16 04:24:44 Til cristian! Hvis man lader kikærterne ligge i blød i meget længere tid end det er anvist, begynder de at lugte fordi de jo egentlig begynder at rådne. Nok ikke så smart ;) Helene - 2010-12-03 23:27:59 Har netop lavet disse vidunderlige falafeler. Kikærterne blev IKKE kogt. Derimod står der i opskriften, at der skal bruges ½ tsk. koriander samt spidskommen. Det ændrede jeg til 2 tsk. af hver. Jeg fik ikke brug for hverken æg eller rasp, da dejen sagtens kunne holde sammen. (Formet i de bare næver.. :) ) Af 5x250 gr. kikærter fik jeg 247 boller. Kan meget varmt anbefales.. B.S.B - 2010-02-22 19:51:43 hvad er årsagen til at falafel dejen forsvinder fuldstændig når vi lægger den i frityren? Safran - 2010-01-20 18:46:44 Fremragende opskrift. Hang fint sammen og det selvfølgelig uden æg. Falafel-krydderi fra den lokale og godt med chili så er de herre go´e. Nalle - 2009-12-26 13:32:34 Ja den er fryselig, og den smager stadig godt efter den er tøget op anonym - 2009-11-16 19:06:55 Istedet for æg kan bruge en smule rismel eller majsmel. Det får også dejen til at hænge sammen. anonym - 2009-10-18 08:07:14 Super ret. Min første gang lavede,jeg det uden ægg og rasp. Tryllekaj nævnte det her i kommentar og forhørt mig med andre mad opskrifter . Det er ikke nødvendigt at bruge ægg for at holde det sammen . jeg kunne have brugt lidt mindre kommen og mere hvidløg i stedet for . Det er min smag sag. jeg til gengæld tilføjede en halv chili peber hakkede fint til. Jeg brugte en food processer,men det skulle hakkes lidt finere mede min stav blænder til sidst .jeg stegte et et par stykker og de begyndte at smuldre ,jeg tænkte at massen var lidt for grov,så jeg tændt for stav blænderen og lavede det lidt mere finere.Det lykkede for mig at kunne form dem og de dellar holdt formen under stegning uden at smuldre for mig . Det er dejligt at prøve noget nyt . Det er dejligt med de kommentar som kan hjælpe en videre. Det var mine erfaringer som første gangs brugere og forrresten de kan fryses ned og varmes op i mikroen og spises som man vil.#1 er at få dem friske fra frituren. Jeg skal bruge nogen til en forret med tasikki og en tomat og agurk salat. Batul - 2009-08-15 16:12:02 Det smager RIGTIGE godt jeg elsker det ! :) Min mor er rigtigt god til a lave det :D Celine & Emma - 2009-07-14 19:36:12 Måske skulle man halvere mængden af løg. Smagen af løg eksploderer på tungen, der er lidt for voldsomt! anonym - 2009-07-03 17:59:20 De er helt umulige at lave på en pande. De falder fra hinanden (ja jeg brugte æg) eller bliver sorte :( Ikke muligt at lave dem på pande jens - 2009-06-12 14:51:16 Hold da op de er gode, jeg behøvede ikke æg og rasp. Men husk ikke at lave demfor tykke. Erik Grove - 2009-06-02 20:37:43 Kom 0,5 tsk. chillipulver i farsen og æg. Form dem på en bageplade med bagepapir og pensl dem med olivenolie. Det giver en fedtfattig og lysere falaffel lotte - 2008-12-17 15:18:45 super lækkert! havde intet behov for æg... de blev perfekte uden! synes dog dejen har brug for en slat salt og ekstra spidskommen (jeg brugte godt nok en falafel krydderblandning) et tip er at bløde kikærterne op når du har tid, og så tørre dem i et håndkæde og komme dem i fryseren, så er de altid klar når du får lyst til falafler... BBB - 2008-11-12 17:00:08 Man kan stege falaflerne, når formet til runde kugler, i en gryde med olie i 3-4 min. Ment og hurtigt. Check om olien er varm nok ved at stikke en tænkstik eller anden lille pind i og se om det syder omkring pinden :-) Amalie - 2008-10-28 13:41:59 Glæder mig til at servere falafel for mine veninder anonym - 2008-10-15 20:48:04 et andet fif er at smuldre lidt fetaost i, så bliver de ikke tørre. anonym - 2008-10-09 16:53:59 Hvor mange personer er det til? mette - 2008-10-04 10:45:51 endnu engang fantastisk. Jeg har denne gang haft kikærterne i blød i 24 timer istedet for i 12. Det gjorde det bestemt ikke dårligere. Jeg steger dem ikke i en masse olie, men blot på panden som frikadeller, har også prøvet at tørstege dem, med et godt resultat. christian - 2008-09-14 17:20:34 ville der ske noget hvis jeg lød kikærterne stå i blød i 2 døgn?? hilsen christian Bennar - 2008-08-23 21:46:28 Smagte rigig godt.Jeg tilsatte desuden en raa kartoffel og 1 tsk. bagepulver. Dina - 2008-08-06 15:33:16 Æg og mel er ikke noget must! Hvis man kan forme dem så de hænger sammen inden de skal steges, er dejen god nok. Hvis man oplever at falaflerne falder fra hinanden ved stegning, kan det være fordi man ikke bruger nok olie. Eller fordi man prøver at stege for mange ad gange. De skal kunne flyde i den varme olie. (Man dybsteger ved at varme fx. solsikkeolie i en kasserolle eller gryde. Når det giver små bobler omkring træet fra en tændstik el. lignende er olien varm nok. Når olien er varm, sænkes det der skal steges forsigtigt ned i olien.) Galløe - 2008-07-02 11:19:26 Det smager bare såååå godt og var så nemt at lave :) gik efter tryllekurts opskrift - alle var lykkelige... og i madpakkerne mmmmmm Grethe Hansen - 2008-05-14 19:45:34 det smager godt.. især når man er vegetar :D Lasse - 2008-04-03 22:31:05 Nu har jeg prøvet opskriften fire gange, og må indrømme, at jeg har meget svært ved at få kuglerne til at hænge sammen når de kommer i olien, - hvis jeg ikke bruger æg. Jeg har anstrengt mig for at tørre alle ingredienserne jfr. tryllekurts råd ovenfor, men lige lidt hjælper det. - Er der nogen der har det ultimative tip til, hvordan jeg får dem til at holde sammen, uden at bruge æg...? Anne Mette - 2008-03-26 21:25:04 Sker der noget ved at kikærterne står i vand i ca. 1½ døgn +/- måske op til 2 døgn? Rikke Baade - 2008-03-14 19:56:16 Uhm de var bare gode. Havde ikke alle krydderurterne, så jeg brugte bare lidt timian, paprika, cayennepeber og noget hvidløgskrydderi. Næste gang vil jeg dog prøve den originale opskrift, og se hvordan den smager. Kogte heller ikke kikærterne, og brugte ikke æg eller mel. Konsistensen var bare super, og lige som den skulle være. TrylleKurt - 2008-02-08 00:25:27 jeg har forsøgt mig med lidt chilli og citronsaft, supert! Dog skal der ikke andet end 1 - 2 teske fulde citron til ovennævnte opskrift, og selvfølgelig ikke mere chilli end det smager godt. Det giver også en fin smag at bruge lidt rød pebber i æddikelage. Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne