Mortens aften
Forretter:
Skræl jordskokker og kartofler og skær dem i grove stykker. Pil løget og skær i tern. Rist grøntsagerne i olivenolie i en gryde og tilsæt hønsefonden- Lad det simre i 20 minutter og tilsæt piskefløde og reven muskat. Lad det simre yderligere 5 minutter til alt er mørt...
Se mere her
Skyl dilden kort, ryst den tør og hak den fint. To tredjedele af dilden fordeles på laksefileten i formen, så på den anden, der også allerede er krydret og ligger med skindet opad. Drys resten af dilden over...
Se mere her
Farin og sennep smeltes over et vandbad, dild tilsættes og evt. creme fraiche røres i. Hældes over i ny kold skål og sættes i køleskab til afkøling. Pynt med frisk dild og server til gravad laks...
Se mere her
Hovedretter:
Ved genopvarmning skal anden have så kort tid som muligt i den varme ovn for at bevare saft og smag. Derfor er ovnen nødt til at være forvarmet. Saucen kan også sagtens laves færdig dagen før og varmes inden servering...
Se mere her
Brun først 20 minutter ved 250 C alm. ovn. Vend den, og dæmp varmen til 160 C alm. ovn. Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer. Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar...
Se mere her
Stop anden med æbler og svesker, salt og peber og lidt timian. Læg anden med ryggen opad på risten over bradepanden, hvori du har slængt fonden fra kasserollen. Ovnen står hele tiden på 130 grader C. alm. ovn. Anden på risten står sådan i fire timer...
Se mere her
Start kullene op, regn med ½-1 time. Gnid anden ind- og udvendig med salt og peber og fyld den eventuelt med æbler og svesker. Luk med kødnåle. Når kullene er varme hældes de i bakkerne i siden af grillen, foliebakken placeres imellem til opsamling af fedt, evt. til sovs...
Se mere her
Klargør anden, del den i 2 halve, klip evt. rygbenet af, men læg al afpuds ned i gryden. Læg anden i en gryde og hæld så meget vand i at det dækker. Læg æblebåde og svesker i gryden (kan undlades). Dette skal koge 1-1½ time, skum jævnligt. Anden afkøler i gryden...
Se mere her
Rids skindet på andebrysterne og kom dem på en meget varm tør pande med skindsiden nederst i 2 minutter. Vend dem og steg i 2 minutter. Kom andebrysterne i ovnen. Steges ca. 15 min. ved 180 grader C. alm. ovn...
Se mere her
Andebrysterne sættes over i rigeligt letsaltet vand og bringes i kog. Skummes grundigt og småkoger ca. 1 time. Andebrysterne afkøles i lagen og sættes i køleskab til næste dag. Næste dag fjernes fedtet fra toppen, (fedtet gemmes) og gryden bringes i kog...
Se mere her
Skær frugterne i tern og bland dem i et ovnfast fad. Drys med sukker. Hæld vandet over. Steges ved 200 grader C midt i ovnen i ca. 45 min. Vend 1-2 gange i løbet af stegningen...
Se mere her
Det yderste af vingerne skæres af ved ledene, lårene skæres af helt inde ved skroget. Læg fuglen på ryggen, skær tæt ind til brystbenet og løsn kødet ved at skære langs skroget. Lår og brystkød kan nu deles i to...
Se mere her
Tilbehør:
Kartoflerne koges, pilles og afsvales, eller der kan med fordel anvendes kartofler fra glas. Sukker smeltes på en stor pande ved meget svag varme, når det begynder at brune og er helt smeltet tilsættes smørret. Det er meget vigtigt at man ikke røre i sukkeret under vejs...
Se mere her
Æblerne (gerne Cox Orange, da de ikke koger ud) skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Sukkerlagen bringes i kog. Æblerne tilsættes. Æblerne koger ved svag varme og uden låg i ca. 5 min. Æblerne afkøles i lagen. De halve æbler fyldes med gelé inden serveringen...
Se mere her
Snit kålen fint og svits den i smør (brug andefedt hvis du har det) i en gryde. Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen. Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg. Tilsæt ribssaft og salt og læg låg på gryden. Kog kålen ved svag varme i ca. 1 time...
Se mere her
Smag cremefraiche til med sukker og salt. Rens bladselleri stilkene og skær dem på tværs i tynde skiver. Halver druerne og fjern kernerne. Skær æblerne i små tern...
Se mere her
Del rødkålen og snit det fint eller efter behag, kom det så i en skål. Skræl æblerne og skær dem i fire både, del derefter hver båd i to stykker og snit dem i stykker efter behag ned i rødkålen...
Se mere her
Dessert:
Æblegrød til æblekage: Skyl madæblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og put dem op i en gryde. Tilsæt ½ deciliter vand. Sæt gryden med vand og æblestykker på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen...
Se mere her
Lun mælken lad smørret smelte heri. Opløs gæren i en lille smule kold mælk og kom den i mælke/margarine blandingen. Rør æggeblommerne i og derefter mel sukker salt og citronskal. røres godt sammen. Hviderne piskes stive og vendes i...
Se mere her
Æg og sukker piskes hvidt, margarinen smeltes og hældes i. Mel og bagepulver blandes og sigtes ned i dejen sammen med mælken. Æblerne skrælles og skæres i tern, inden de vendes i dejen. Dejen fyldes i en bradepande ca. 23x33 cm. og...
Se mere her
Blend sukker, salt, krydderurter (f.eks. citronmelisse mynteblade ananassalvie eller vanillegræs). Bland med havregryn og mel. Skær smørret i tern og gnub det hurtigt ind til en let smuldrende dej...
Se mere her
Æggeblommer og sukker piskes hvidt. Husdblasen blødes op i koldt vand, vrides og smeltes i citronsaften over vandbad. Fløden piskes let og vendes i æggesnapsen. heri vendes husblasen og til slut stiftpiskede æggehvider...
Se mere her
Mortens aftens dag er den 11. november, men andestegen serveres og spises den 10. november om aftenen. Når du skal tø anden op, så læg den i køleskabet 2-3 dage før den skal steges. Husk at lægge den i et fad eller skål, så saften ikke render ud i køleskabet. Klargøring af andenSkær de yderste vingespidser og halsen af anden. Gå anden efter udvendigt for fjerrester og indvendig for indmadsrester. Fjern løst fedt og tør den godt med køkkenrulle.Mortens aftens historieDen meget hellige - men også ydmyge - Sankt Martin var ikke interesseret i denne forfremmelse, og da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Da gæssene begyndte at gække og larme, blev han opdaget, hevet frem - og tvunget til at blive biskop. Angiveligt benyttede han sin nye værdighed til at dekretere en straf over de irriterende gæs, nemlig at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem.Fra 1500-tallets Köln kendes en beretning om Martinsgås, som nævner stegen som en overordentlig - og på det tidspunkt gammel - lækkerbidsken. Gåsen står på bordet som hovedret, sprødstegt, og fykdt med æbler, rosiner og kastanier. Da en gås imidlertid er et både temmeligt stort og dyrt måltid, er den her til lands efterhånden blevet erstattet af den både mindre og billigere and. |